vivo Y72 5G – un telefon pentru oameni muncitori

Penultima lună a lui 2021 mă găsește făcând unul dintre lucrurile care îmi aduc foarte multă bucurie – testarea de telefoane. De data aceasta am avut pe masă un vivo Y72 5G și, cu ocazia asta, am zis să fac lucrurile un pic diferit. Adică să nu mă gândesc la ce aș putea face sau nu eu cu acest dispozitiv, ci la ce ar putea face alți oameni cu el. Ceea ce m-a pus puțin pe gânduri…

Cred că am identificat o anumită categorie de oameni cărora li se potrivește acest telefon, doar că… aceștia nu se află printre cei la care ajung de obicei postările mele pe Facebook sau LinkedIn și probabil nici printre cei mulți care găsesc articolele mele prin intermediul Google. Sunt acei oameni care nu prea se documentează atunci când își cumpără un smartphone nou pentru că nu este o prioritate pentru ei și pentru că, uneori, specificațiile aparatelor nu le comunică nimic. Poate mă înșel și aștept să fiu contrazis, însă am decis ca în acest text să mă axez, pe cât posibil, mai puțin pe cifre și mai mult pe utilitate.

vivo Y72 5G este un telefon pentru oameni care muncesc, nu neapărat pe șantier, deși inițial la asta m-am gândit, ci au joburi solicitante fizic; sau pentru oameni care se află departe de familie, într-un alt oraș sau țară, și comunică des cu aceasta prin intermediul tehnologiei. Oameni către care, din câte observ eu, de obicei sunt marketate acele telefoane cu aspect de cărămidă și cu puține alte funcții wow, poate în afară de bateriile lor gigantice. Telefonul de față, ca multe altele, am impresia că a căzut în păcatul de a fi adresat unei piețe greșite, cea a tinerilor care își doresc telefoane cât mai colorate și cu camere extraordinare.

vivo Y72 5G – aspect și construcție

Faptul că vivo Y72 5G are un design foarte modern, după cum se poate vedea în fotografia de la începutul articolului, este un prim punct în favoarea telefonului, la fel cum este și faptul că are un ecran un picuț mai mare decât media. Însă și corpul telefonului este ceva mai mare și, să nu uit, greu. Spatele telefonului este acoperit cu un plastic care pe mine nu m-a încântat prea mult, ceea ce este un prim indiciu că acest telefon nu este unul foarte scump sau excesiv de performant.

Ecran și audio

Deși pot spune că sunt obișnuit cu ecrane AMOLED, anul acesta am avut parte și de câteva ecrane IPS LCD, dintre care cel al lui vivo Y72 5G mi se pare unul dintre cele mai bune testate până acum. Nu va pune probleme la vizionarea de clipuri pe YouTube, competiții sportive sau mai știu eu ce. Un mic aspect negativ este acela al lipsei funcției de Always on Display – de afișare a ceasului și a altor informații pe ecran atunci când telefonul este blocat – limitare dată de tipul ecranului (LCD).

Și din punct de vedere audio cred că acest telefon se potrivește oamenilor care lucrează pe șantiere sau în alte locuri foarte zgomotoase. Deși lipsit de vreo calitate excepțională a emisiei muzicale, difuzorul părând mai degrabă că țipă la tine, nivelul foarte ridicat la care poate urca volumul sonor îl va face să se impună în condiții precum cele menționate mai sus.

vivo Y72 5G – performanță și alte dotări

În ceea ce privește puterea de procesare, aceasta există cu siguranță. Componentele cu care producătorul a ales să își doteze acest smartphone aducând o performanță un pic peste media pieței, de unde cred că a rezultat și prețul un pic peste media pieței la categoria de telefoane mai degrabă ieftine (dar despre asta într-un alt paragraf). Nu știu dacă modul Multi-Turbo de optimizare pentru jocuri, care există pe orice alt telefon sub diferite denumiri, sau mai degrabă performanța brută dată de componentele alese de producător face ca orice aplicație să pornească instantaneu și să funcționeze fără blocaje, lucru pe care eu îl apreciez enorm la un smartphone. Jocurile cu care am testat acest telefon sunt PUBG Mobile și, în special, Candy Crush, care pe alte dispozitive mi-a făcut surpriza de a avea lag din când în când. Dar nu și pe vivo Y72.

Poate că trebuia să includ prezența jack-ului audio de 3,5 mm la partea audio, dar am inclus-o aici pentru că eu îl folosesc doar în cazul anumitor jocuri (PUBG Mobile) fiindcă nu există latență spre deosebire de căștile bluetooth pe care le folosesc la orice altceva.

Tot aici am să menționez și senzorul de amprentă integrat în butonul de deblocare, un senzor care a funcționat ireproșabil în perioada în care am testat telefonul. Ce mi-aș fi dorit este ca butoanele să fi fost amplasate altfel sau diferențiate mai mult din punct de vedere tactil – mi s-a întâmplat ca, manevrând telefonul fără să mă uit la butoane, să încurc volumul cu deblocarea și invers.

vivo Y72 5G se declară un campion al fotografiei. Dar este cu adevărat?

vivo Y72 se laudă cu un sistem format din 3 camere foto, cea principală având 64 de megapixeli, și cu diverse funcții de fotografie întâlnite pe mai toate telefoanele. Aici este o altă capcană de marketing. Telefoanele vivo pe care le-am testat până acum au avut ghinionul de a prinde o atmosferă înnorată atunci când le-am scos la poze, iar Y72 s-a descurcat mai slab decât predecesorul său – vivo Y70, pe care l-am testat în primăvara acestui an, în ciuda unei camere, în teorie, mai dotate în ceea ce privește numărul de megapixeli.

Am reușit să fac câteva fotografii ok în condiții de lumină puternică, una contre-jour chiar, dar cele mai multe poze au dus lipsă de detaliu și de claritate, culorile părând un pic șterse. Telefoanele din ziua de astăzi au camere cu un număr mare de mexapixeli pentru că folosesc o tehnică ce combină câte 4 pixeli într-unul singur, lucru care ar trebui să dea o claritate și o luminozitate mai mare fotografiei, imaginea rezultată având un sfert din rezoluția cu care este lăudată camera. Dar se pare că această tehnică mai dă și rateuri. Însă printre setările oricărei camere vei găsi și funcția care îți permite să folosești întreaga rezoluție a camerei – am folosit această funcție pe vivo Y72 și am încercat să decupez o parte din fotografie (zoomul nu este disponibil în acest mod) pentru a rezulta o poză care să arate cum aș fi făcut-o eu în mod obișnuit – am avut același rezultat, lipsit de detalii și de claritate. Pe lângă decupare, am aplicat imaginii și o optimizare automată a culorilor în Photoshop, însă nu i-am adus alte modificări.

O funcție pe care nu prea am întâlnit-o pe telefoane mid-range este cea de captură RAW (.dng în cazul smartphone-urilor) a imaginilor – un format care aplică o procesare minimală fotografiilor și nu le compresează precum o face cunoscutul .jpg. Funcția e îngropată undeva prin setările camerei și poate fi folosită doar în modul Pro. În mod ciudat, deși nu am modificat nicio setare aici și am lăsat telefonul să le facă automat, așa am reușit să captez o fotografie cu ceva mai multe detalii, care cu o optimizare automată a culorilor și o decupare în Photoshop încă arată decent și poate fi folosită. Însă sunt de părere că cei pentru care e făcut acest telefon nu vor pierde timpul cu asta. Dacă cineva e la început cu fotografia și vrea să învețe, mai recomandat ar fi să își ia chiar și cel mai ieftin DSLR pentru că sunt convins că va face fotografii mult mai bune decât un telefon. Decât orice telefon.

Camera de selfie își face decent datoria, oamenii își vor da seama cine ești și te vor vedea clar. Pe video am testat-o doar la interior, în lumină artificială, rezultatul fiind slăbuț, la nivelul la care aș utiliza-o doar pentru convorbiri cu familia și prietenii care nu sunt în același oraș cu mine. În ceea ce privește filmarea cu camera principală, testată în aceleași condiții, fără zoom aș putea spune că e ok, poți distinge anumite detalii, culorile fiind suficient de saturate; însă nu e un telefon pentru vlogging, e mai degrabă un telefon cu care să filmezi rapid un dorel care nu-și face treaba sau vreun animăluț drăguț.

vivo Y72 selfie

Toate în regulă până aici, dar cât mă ține bateria?

Am început acest test conectând smartphone-ul vivo Y72 5G la priză de la 1% baterie: în 30 de minute s-a încărcat 30%, după o oră și 10 minute avea 51%, după 2 ore și 14 minute era încărcat 85%, iar încărcarea completă s-a realizat în 2 ore și 53 de minute. Hai să rotunjim la 3 ore. Cât timp mi-a luat să descarc bateria? O grămadă – nu mai puțin de 2 zile, 20 de ore și 58 de minute pe ceas. Aproape 3 zile adică. Timp în care l-am folosit destul de mult, în special în Candy Crush (joc pe care îl joc mai mult decât aș vrea să recunosc), am făcut câteva fotografii și am ascultat muzică pe YouTube și pe niște posturi de radio online. Aproape că nu am lăsat telefonul ăsta din mână și bateria a ținut aproape 3 zile. Cu niciun alt dispozitiv nu aș fi îndrăznit să ies din casă având 8% baterie, ba chiar l-aș fi considerat nebun pe cel care mi-ar fi zis un asemenea lucru, dar cu vivo Y72 5G nu am avut nicio emoție și după o ieșire de mai bine de o oră, care a inclus și cumpărături (ceea ce înseamnă ecran pornit tot timpul pentru a urmări lista), m-am întors acasă cu 6%.

Ce avem în cutie?

Pe lângă telefon, evident. 🙂 Avem așa: încărcător!, cablu de date (dacă ar fi ca producătorii să elimine ceva din cutii, mai bine ar scoate cablurile, acestea chiar pot fi găsite prin casă rămase de la alte telefoane, sunt compatibile cu orice dispozitiv modern și sunt accesibile în caz că chiar nu ai unul; pe când încărcătoarele nu sunt mereu compatibile de la un smartphone la altul, dar asta e altă poveste), o pereche de căști, o husă de silicon și o folie de protecție deja aplicată pe ecran. De asemenea, există și o cheiță pentru SIM, alt lucru de care m-aș putea lipsi din cutie; dacă ai una și o pui pe inelul de chei, o să o ai mult și bine, dar există și alte soluții în caz de pierdere (eu sunt bătrân, am trăit pe vremea când deschideai un CD-ROM blocat cu un bold sau o agrafă de birou).

Concluzia

Nu știu ce ar mai putea fi de zis despre acest telefon, așa că trec la concluzii. vivo Y72 5G primește bile albe pentru bateria foarte rezistentă, pentru volumul sonor ridicat, pentru un ecran foarte bun și, nu în ultimul rând, pentru faptul că funcționează ireproșabil. Pe de altă parte, am să îi scad puncte pentru camerele foto, care nu mi s-au părut grozave, dar și pentru plasticul lucios de pe spate. vivo Y72 5G are în acest moment prețul de 1.396 de lei la eMag și 1.527 de lei la Altex. Prețul poate părea un pic mai mare decât al unor telefoane similare, însă am să readuc în vedere faptul că dotările și performanța sunt un pic peste media telefoanelor din categoria lui.

Deci vivo Y72 5G e un telefon pentru oameni care nu au nevoie de cea mai mare performanță, ci doar de un telefon care să meargă, a cărui baterie să țină mult, inclusiv în jocuri, și un telefon cu care să se poată vedea cu cei dragi de departe. Eu cred că Y72 ia un scor destul de mare la aceste capitole.

Tu cui crezi că i s-ar potrivi mai bine acest telefon?

Dacă ești interesat de produsele vivo, găsești aici un articol despre V21 5G – de la nivelul ăsta de preț poți face fotografii ok – și vivo X60 Pro – un aproape flagship.

One comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *