Mercusys AC12G – un review simplist

Despre routerul Mercusys AC12G am scris câteva cuvinte primite de la producător atunci când a fost lansat, fără să știu că voi avea șansa să câștig și eu unul. Din acest motiv am făcut și un efort în a scăpa de hotspotul făcut de pe telefon și să trec la internet cablat, ca să nu stau doar să mă uit la router și să-l mai împung cu un băț din când în când.

Apoi mi-am pus întrebarea: dar ce am să scriu despre el? Pe un router pur și simplu îl setezi și uiți de el acolo. De exemplu, în vara lui 2015 am cumpărat primul router, un TP-Link WR740N la vreo 60 de lei, l-am setat în câteva minute de pe telefonul mobil și funcționează fără probleme și în momentul ăsta. Mă aștept ca și Mercusys AC12G să se descurce cel puțin la fel, căci, din câte am înțeles, ar fi fabricat tot de TP-Link (sau e ceva legătură între cele două nume; nu am reușit să găsesc informații, singurul pe care am uitat să îl întreb e chiar producătorul).

Mercusys ac12g

Experiența de unboxing a fost, să zicem, interesantă: routerul vine într-o cutie foarte mare, cu antenele deja montate. Totul este pus în țiple, doar că înlăturarea acestora de pe antene este cam migăloasă, mai ales că sunt în număr de 4 (dar măcar am primt varianta cu antene asortate cu carcasa, căci am văzut că sunt și unele gri). În cutie vei mai găsi adaptorul pentru priză și un cablu ethernet, cum te-ai aștepta de la orice router.

Mercusys AC12G are un design simplu, dar care nu este plictisitor. Însă cel mai probabil îl vei pune undeva unde să nu te încurce și nu va fi la vedere. De asemenea, un alt detaliu care nu va interesa pe nimeni este faptul că are carcasa din plastic și este foarte ușor.

Să aruncăm o privire și asupra specificațiilor: routerul Mercusys AC12G are 4 porturi gigabit – 1 port WAN și 3 porturi LAN; 4 antene detașabile de 5 dBi; și suportă standardele 802.11 a/b/g/n/ac. Ceea ce ne interesează pe cei mai mulți dintre noi este faptul că este dual-band, funcționând atât pe frecvența de 2.4 GHz (până la 300 Mbps) cât și pe cea de 5 GHz (până la 867 Mbps). Un detaliu care mi-a atras atenția citind una dintre hârtiile din pachet este faptul că în statele membre UE folosirea rețelelor pe 5 GHz este permisă doar în interiorul clădirilor; din păcate eu nu mă pot bucura de ele nici aici, căci nu am niciun dispozitiv compatibil, așa că am dezactivat această rețea.

Mercusys AC12G este routerul pe care l-am setat cel mai rapid, în vreo 20-30 de secunde și asta pentru că cel care a venit să instaleze internetul a ținut să îmi dicteze datele de logare în loc să-mi dea direct hârtia. Însă nu spun asta ca să mă laud pe mine, ci pentru a-i lăuda pe cei care au gândit panoul de control al aparatului: sunt doar 3 pași de urmat – în primul setezi o parolă pentru accesul la setările aparatului; în al doilea setezi tipul de conexiune și datele de acces oferite de furnizor; iar în al treilea setezi numele și parolele pentru rețelele Wi-Fi (îmi lipsește screenshotul cu primul pas pentru că aveam deja aparatul setat atunci când am făcut capturile). Există și setări avansate pentru cei care au asemenea cunoștințe.

Am să scriu puțin și despre testele de viteză, dar doar de dragul detaliilor. Furnizorul îmi pune la dispoziție 300 Mbps. Folosesc un laptop Dell fabricat în 2014 care la capitoul conectivitate/internet are mari limitări atât hardware, cât și software: portul ethernet suportă maximum 100 Mbps, iar deși în teorie pe wi-fi are standardul N, pe niciunul dintre forumurile pe care am făcut căutări nu exista cineva care să se fi apropiat măcar de 75 Mbps; testele de viteză confirmă aceste informații. Telefonul pe care îl folosesc este unul low-end care în teorie are și el wi-fi 802.11 b/g/n, dar în practică prinde viteze ca cele de mai jos. Legendă: captură 1 – laptop – primul rezultat este pe fir, celelalte pe wi-fi; celelalte capturi sunt de pe telefon.

În concluzie, folosind acest router am aflat mai multe lucruri despre celelalte aparate ale mele decât despre el. Pe Mercusys AC12G l-am așezat într-un colț al camerei, pe un televizor vechi, și probabil am să uit și de acesta cum am uitat de cel de care povesteam mai sus. Asta-i soarta routerelor: dai 125 de lei pe eMag (preț afișat în momentul scrierii review-ului) și le uiți undeva pe vreun dulap sau agățate pe vreun perete (deși n-am văzut varianta asta la nimeni până acum)! 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *