vivo Y70 – un smartphone elegant și performant

Îmi place enorm să văd cum un producător mai puțin cunoscut, în România cel puțin, căci pe piața mondială este pe locul 5 la vânzări, iar în Asia este pe primul, vine cu un smartphone care se poate bate de la egal la egal cu dispozitivele brandurilor consacrate în partea asta a Europei. Acesta este și cazul lui vivo Y70 (nu mă certați pe mine, așa se scrie, cu literă mică), un smartphone care este la fel de performant pe cât este de elegant.

vivo Y70 – un pachet de eleganță…

Pachetul lui vivo Y70 este unul complet, conținând, pe lângă telefon și cheița SIM, un cablu de date, încărcător de 33W, o husă de silicon, o folie de protecție deja aplicată pe ecran și chiar și o pereche de căști.

După cum scriam mai sus, acest telefon este unul care atrage orice privire către plasticul bleu cu reflexii de pe spate și modulul de camere foarte frumos integrat în schema de design și de culoare a dispozitivului. Dacă ar fi să mă iau după specificații, ecranul nu este cel mai mare dintre cele pe care le-am folosit în ultima vreme, având 6.44″, însă diferența nu este sesizabilă. Însă rezoluția de 1080×2400 pixeli și luminozitatea suficientă îl fac un adversar de temut pentru competitori.

Pe lângă aspectul exterior, mi-a plăcut foarte mult la vivo Y70 faptul că este foarte personalizabil: de la simbolul afișat în dreptul senzorului de amprentă din ecran, la stilul ecranului Always On și până la modul în care te poate alerta cu privire la notificările primite (eu am setat ca marginile ecranului să lumineze în albastru).

… dar și un pachet de performanță

Y70 este și performant. Are exact tipul de procesor pe care mi-l doream, un Snapdragon 665, care va funcționa mult și bine, cuplat cu nu mai puțin de 8 GB RAM. Prezența acestor componente s-a făcut simțită prin faptul că nu am întâmpinat absolut niciun hop la utilizarea zilnică a telefonului, fie că a fost vorba de folosit mai multe aplicații simultan sau de jocuri. Cu setările potrivite de grafică, am rulat și PUBG Mobile fără emoții, însă, surprinzător, testul adevărat e dat de Candy Crush Saga, care pe dispozitivul meu personal tinde să „agațe” din când în când, însă pe vivo a mers ca uns. Singura mică problemă pe care am întâmpinat-o cu telefonul a fost la plata în magazin, prin NFC, dar nu sunt complet sigur dacă a fost din vina smartphone-ului sau a aplicației de banking pe care o folosesc.

Aducând în discuție subiectul update-urilor, vivo Y70 primește actualizarea Android 11 imediat ce îl scoți din cutie. Interfața este foarte similară cu a Androidului stock, ceea ce contribuie și la fluiditatea sistemului de operare.

Partea audio a căpătat din partea mea un punctaj destul de mare. Deși are un singur difuzor, în partea de jos, smartphone-ul vivo poate reda sunetele fidel și la un volum suficient de puternic. Același lucru se poate spune și despre calitatea audio din apeluri. Capitolul la care cred eu că au fost tăiate din costuri este cel al căștilor din pachet – nu vreau să fiu înțeles greșit, mă bucur să le găsesc acolo, dar pe cele de la Y70 nu le-aș folosi. Din fericire, dețin o pereche de căști bluetooth cu care telefonul s-a înțeles de minune. De asemenea, acest dispozitiv s-a descurcat destul de bine și ca reportofon.

Înainte de o altă mare surpriză pe care mi-a făcut-o acest telefon trebuie să menționez una mai mică, dar tot plăcută. Senzorul de amprentă din ecranul lui vivo Y70 este mai rapid decât mă așteptam și a dat mai puține rateuri decât mă așteptam. Ceea ce îmi dă un motiv în plus să cred că nu tehnologia în sine e de vină în cazul smartphone-ului meu, ci producătorul lui s-a zgârcit pe undeva.

Bateria lui vivo Y70 este un monstru, în sensul bun

Un lucru la care nu mă așteptam chiar deloc din partea acestui telefon și din partea bateriei lui de doar 4.100 mAh este să se încarce în nu mai mult de 60 de minute, folosind încărcătorul original de 33W, și această încărcare să țină două zile. Chiar cu o săptămână în urmă testasem un telefon a cărui baterie, cu 50% mai mare, avea o autonomie similară, dar se încărca într-un timp de 3 ori mai mare. Dar cu 60 de minute de încărcare într-o sâmbătă dimineața, Y70 mai cere priză doar duminică seara, iar în 15 minute am dus bateria de la 20% la 50%, adică o zi întreagă de utilizare. Spectaculos!

Și ce mai pachet de camere!

Smartphone-ul Y70 are 3 camere pe partea din spate: cea principală este de 48 MP, fiind completată de un senzor de profunzime de câmp și de unul macro, ambii de 2 MP. De fiecare dată când am ieșit să fac poze cu acest telefon am avut parte de o vreme înnorată, ceea ce poate a știrbit un pic din luminozitatea imaginilor, însă dispozitivul a reușit cumva să scoată culorile în evidență din orice imagine, poate ușor forțat pe alocuri, însă prefer asta în locul unei fotografii monotone din cauza ploii. Camera macro nu mi s-a părut cea mai bună dintre cele testate în ultima vreme, dar este mai utilizabilă decât a telefonului meu, de exemplu. Am avut mici probleme cu focusul, însă recunosc că acest lucru poate fi cauzat și de condițiile în care am încercat să fotografiez – tocmai se iscase o furtună, iar subiectul, niște floricele, nu se astâmpărau deloc.

Când e vorba de selfie, cu cât e camera mai bună, cu atât îmi doresc mai puțin să postez rezultatul undeva pe internet. De aceea am tot stat în dubii cu privire la imaginea pe care am captat-o pentru acest test. Rezultatul nu este clar „ca lacrima”, însă are ceva detalii, dacă ai lumina și condițiile potrivite poți obține o imagine pe care să o poți posta la profil. Nu și eu, dar asta nu e din motive pe care le pot imputa telefonului.

Concluzie

Pentru prețul pe care probabil îl va avea, vivo Y70 mi se pare o alegere mai bună decât opțiunile oferite de producătorii consacrați pe la noi. Are o baterie care se încarcă repede și ține mult, nu se blochează și sunetul este foarte bun. În plus, este un aparat care atrage priviri și care poate fi personalizat în foarte multe feluri. Încă nu cunosc un preț și un magazin de la care poate fi cumpărat, însă cu siguranță acest tip de informații vor putea fi găsite curând pe site-ul lor oficial. Dacă ar fi să fac o presupunere, judecând după dispozitive similare lansate de vivo, dar și după specificații similare ale altor branduri, cred că ar urma să coste undeva între 1000 și 1300 de lei, bani pe care eu consider că îi merită.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *