vivo V21 5G – fotografii foarte bune pentru bani puțini

Din cauza unor lucruri care mi s-au întâmplat recent, nu am reușit să testez în foarte mare detaliu smartphone-ul vivo V21 5G, dar ca de obicei, cred că am reușit să ating punctele cele mai importante. Ce este de reținut? Că abia de la nivelul lui de preț (care nu este foarte mare) pot spune că poți obține fotografii, îndrăznesc să spun, comparabile cu ale unei camere foto. Nu cea mai performantă, dar oricum mi se pare mare lucru.

Din specificațiile disponibile pe internet, vivo V21 este făcut din plastic (cu excepția ecranului, desigur), însă partea din spate mie îmi dă o puternică impresie că ar putea fi din sticlă. Partea din spate are, atât la privire, cât și la atingere, un aspect de sticlă mată, care capătă diferite nuanțe în funcție de cum cade lumina pe ea.

Telefonul este suficient de subțire – 7,3 mm și suficient de ușor – 176 g încât să te poți obișnui destul de repede cu el și să nu ți se pară ciudat când îl ții în mână.

Un amănunt care îl face să semene cu dispozitive mai scumpe, care chiar sunt acoperite de sticlă pe spate, este că uneori tinde să devină alunecos, iar un alt detaliu este acela că, atunci când îl ții pe masă și vrei să accesezi ceva din colțul stânga al ecranului, telefonul se va balansa pe camerele foto, loc în care telefonul este cu vreo 2 milimetri mai gros.

vivo V21 5G – Ecran

vivo V21 5G are un ecran AMOLED, tipul meu preferat de ecran pentru că permite integrarea funcției de Always On Display. O altă funcție pe care eu o țin mereu activată și pe care văd că o folosesc tot mai mulți oameni este cea de double tap to wake și double tap to lock; dintr-un motiv pe care nu l-am găsit, acestea sunt îngropate undeva în meniul de accesibilitate; dar există.

Culorile sunt bine reprezentate pe acest ecran, și a fost o plăcere să privesc pe el atât imagini statice, cât și video. Sfat: la clipurile de pe YouTube, de exemplu, selectează cea mai mare calitate disponibilă (1.440p, 2160p) chiar dacă este peste rezoluția de 1080 x 2400 (FullHD) a ecranului – asta face mai ușor de privit imaginile cu lumini în degradeuri, cum ar fi focurile de tabără noaptea.

Nu în ultimul rând, vivo V21 5G este primul telefon testat de mine al cărui ecran are o rată de refresh de 90 Hz. În teorie, asta ar trebui să însemne că orice lucru în mișcare afișat pe telefon s-ar vedea mai clar. Puteți să mă bateți (virtual), dar eu nu am observat nicio diferență față de ecranele obișnuite, de 60 Hz.

Capabilități audio

vivo V21 s-a descurcat vizibil mai bine pe partea audio față de „fratele său mai mic” vivo Y72 5G, despre care am scris săptămâna trecută. V21, chiar dacă poate nu avut un volum la fel de ridicat, a fost în stare să reproducă un sunet mult mai fidel, fiecare frecvență fiind redată așa cum trebuie, poate ceva mai puțin bassul, lucru valabil în general la difuzoare atât de mici precum cele de pe telefoane.

Deși îmi propusesem să nu mai testez căștile din pachetele telefoanelor, ceva m-a făcut să mai încerc o dată în cazul acestui dispozitiv. Și ce surpriză plăcută am avut! Nu știu dacă e meritul căștilor (telefoanele vivo pe care le-am testat anterior păreau să aibă același tip de căști în pachet) sau componentele hardware și software din telefon au oferit prin căști un sunet clar, plăcut.

Căștile din pachet au la capăt un jack de 3,5 mm, însă această mufă lipsește de pe telefon. În schimb, în cutie este oferit un adaptor de la USB-C la jack. La ce mai e util jack-ul (mă întreb și eu, care am fost atât de mult timp împotriva eliminării lui de pe telefoane)?

La jocuri, unde o cască bluetooth ar avea un delay care poate însemna diferența dintre victorie și înfrângere într-un shooter, de exemplu. Sau dacă privești clipuri în care vorbesc oameni, ar însemna că partea audio să nu mai fie sincronizată cu cea video, chestie care mie îmi dă dureri de cap.

Nu în ultimul rând, am observat că vivo V21 folosește ambele microfoane simultan pentru a înregistra audio stereo, ceea ce în teorie e de bine. Doar că dacă ții doar un capăt al telefonului spre subiectul pe care îl înregistrezi sau acoperi din greșeală un microfon, sunetul se va înregistra pe un singur canal (microfonul de sus – urechea dreaptă, microfonul de jos – urechea stângă), ceea ce este foarte neplăcut.

vivo V21 5G – Putere de procesare

Sincer, la acest capitol nu știu ce aș putea spune în plus față de ce am scris la vivo Y72: V21 este un telefon care funcționează impecabil, nu se blochează, nu se închid aplicațiile din lipsă de memorie RAM (are 8 GB).

PUBG Mobile și Candy Crush rulează fin, editarea foto e floare la ureche (am folosit Snapseed și editorul built-in, nu știu dacă datele se schimbă cu alte aplicații) și nu știu ce aplicație pe care oamenii o folosesc la ordinea zilei ar putea să îi dea de furcă acestui telefon.

Lucru care mă face să mă întreb cum voi departaja telefoanele vârf de gamă față de celelalte în ceea ce privește acest aspect.

Personalizare și alte caracteristici

Ca să bifez pe listă și să scap de el – senzorul de amprentă este ascuns în spatele ecranului. Probabil că au fost vreo două ocazii în care nu mi-a recunoscut amprenta din prima (deși n-aș fi 100% sigur să dau vina doar pe telefon), însă în rest s-a achitat cu brio de fiecare sarcină.

Dar un atu important al tuturor telefoanelor vivo este faptul că pot fi personalizate până în cel mai mic detaliu: animația de deblocare a ecranului, semnul care îți arată unde e senzorul de amprentă, animația de conectare a încărcătorului și semnale pentru notificări. Și bineînțeles, frumosul Always On Display, fără de care eu nu aș putea trăi.

vivo V21 5G – Camere foto și video

Și am ajuns la cele mai importante dotări ale acestui telefon: camere foto și video. Mai întâi să dăm la o partea lucrurile care ne încurcă: camera macro.

Mi-e din ce în ce mai greu să văd utilitatea unei camere macro pe un telefon – de un an și jumătate de când am și eu un telefon cu o astfel de cameră am folosit-o o dată, poate de două ori. Pe de-o parte nu se întâmplă des să dau peste un subiect care să necesite un obiectiv macro, pe de altă parte camerele macro de pe telefoane au de obicei rezoluții mici, iar fotografiile nu ies la o calitate decentă pentru… nimic.

Poate un pic mai bună camera macro de pe vivo V21 decât cea de pe alte telefoane, dar tot nu este ce mi-aș dori.

Acum că am dat asta la o parte, să ne concentrăm pe celelate camere, în special pe cea principală, de 64 MP. Aici avem parte de culori, de un contrast bun, de detaliu, chiar și atunci când apropiem ulterior imaginea.

vivo V21 5G este și primul smartphone cu care am reușit să fac poze noaptea, poze din care să și poți înțelege ceva. Am capturat aceeași imagine cu Modul nocturn dezactivat și cu el activat – sunt tentat să cred că în al doilea caz imaginea este un pic mai luminoasă și un strop mai mult detaliu, însă, per total, ambele variante sunt cu siguranță utilizabile.

În altă ordine de idei, zoomul digital este păcatul oricărui smartphone. N-am să spun, deci, că poți folosi poze făcute cu zoom cu V21 la nivel profesional, căci detaliile încep să se piardă chiar și de la 2x. Însă poate datorită modului în care sunt procesate astfel de poze pe telefonul ăsta, într-o fotografie în care am făcut zoom aproape de maximum încă puteam citi textul de pe un panou publicitar care era în colțul opus al unei intersecții față de unde mă aflam eu.

Mi-am băgat nasul și prin funcțiile de rezoluție completă și fotografiere RAW. În ceea ce privește pozele făcute la rezoluția completă de 64 MP, acestea arată bine, conform așteptărilor, iar de data aceasta (spre deosebire de vivo Y72 5G) am reușit să obțin la crop poze cu ceva detalii, cu aspect plăcut, deși parcă contrastul a avut un pic de suferit.

În ceea ce privește fotografia RAW, rezultatele pot fi chiar uimitoare. Fără să îmi planific, s-a întâmplat să fac fotografiile de mai jos la ora de aur; când am ajuns acasă și am văzut ce culori aș putea obține, mi-a părut rău că nu le-am acordat mai multă atenție acestor poze, dar mi-am permis să le aplic în grabă și un mic edit în Photoshop.

Lăsând la o parte lipsa totală de încadrare, cred că culorile rezultate sunt hrană pentru ochi. Dar pentru că la modul RAW nu beneficiem de întreaga rezoluție, ci, prin acel pixel binning, fotografia rezultată are doar 16 MP, din păcate la crop s-a pierdut mult din claritate și contrast. You win some, you lose some.

Un alt capitol la care vivo V21 punctează foarte bine este camera selfie, care are 44 MP. Contrastul e bun, există detalii suficiente, însă cel mai mult mi-a plăcut accentuarea culorilor. În plus, editorul foto built-in al telefonului are foarte multe funcții de înfrumusețare – de la eliminarea cearcănelor până la modificarea formei nasului, frunții și buzelor. Mai dubios este faptul că acestea funcționează înfiorător de bine. No joke.

Acest telefon poate filma 4K la 30 de cadre pe secundă cu ambele camere și are de asemenea și stabilizarea optică… însă doar la filmarea Full HD. Am făcut un scurt clip 4K cu camera principală – există detalii, există culori, însă stabilizarea chiar pare să fie o problemă. Și habar nu am ce a pățit sunetul. Dar oricum nu cred că se apucă cineva să filmeze cu smartphone-ul din mână.

vivo V21 5G – Baterie și accesorii

vivo V21 s-a încărcat de la 1% la 100% într-o oră și 6 minute. Bateria de 4.000 mAh s-a descărcat în mult peste 24 de ore (de data asta nu am am reușit să măsor pe ceas, ca data trecută). Cel mai mult l-am folosit în jocuri, iar ecranul a avut activată tot timpul rata de refresh de 90 Hz.

În cutie sunt toate accesoriile de care ai nevoie: cheița sim, încărcător, cablu USB-C la USB-A, husă de protecție, căști și adaptorul de la USB-C la jack de 3,5 mm. În plus, telefonul are preaplicată o folie de protecție a ecranului.

Concluzie

Testând acest telefon timp de o săptămână îmi dau seama că sunt foarte puține motive practice pentru care cineva și-ar putea dori un telefon de peste 4.000 de lei, iar vivo V21 5G nu costă nici măcar pe jumătate atât. Prețul lui este de 1.900 de lei la Altex și 1.810 lei la eMag și vine cu niște camere foarte bune și se încarcă repede, bateria ținând suficient de mult cât să nu-ți faci griji. La părți negative am să trec lipsa jack-ului de 3,5 mm (am zis că are adaptor în pachet, dar fiind mic se poate pierde ușor) și să nu uităm (chiar dacă nu am menționat mai sus, scriu aici) că vivo V21 are un procesor MediaTek (Dimensity 800U pentru cine chiar vrea să știe) care nu știu cât de mult va rezista în timp, având în vedere că românii își schimbă telefonul la aproximativ doi ani și jumătate.

Dacă ești interesat de acest producător, am testat și vivo X60 Pro – un aproape-flagship cu ecran minunat. Tu ți-ai cumpăra un telefon vivo?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *