Ce compromisuri a făcut Sony ca să îi iasă niște căști bluetooth ieftine?

Nici nu mai știu de cât timp plănuiam să achiziționez o pereche de căști bluetooth ieftine, asta pentru că toate căștile cu fir pe care le-am avut se stricau la nivelul jack-ului, capătul acela al cablului tot îndoindu-se în mers, în buzunar. Deși nu mi-a fost ușor, am ales căștile WH-CH510 de la Sony și, per total, pot spune că nu sunt dezamăgit. Asta nu înseamnă că nu au și părți mai slabe, pe care le voi trece, evident, în revistă.

Dar mai întâi să vă spun și între ce dispozitive s-a dat lupta. După căutări asidue care au durat mai multe zile, aveam doi candidați pe listă: căștile Sony și căștile JBL Tune 500 BT. Acestea din urmă aveau ca avantaj diametrul difuzoarelor cu 2 mm mai mare, însă încărcarea se făcea prin microUSB. Sony WH-CH510 are portul de încărcare USB-C și se lăuda cu o autonomie a bateriei mai mult decât dublă.

Așadar am ales perechea de căști bluetooth ieftine de la Sony… datorită design-ului. Stilul acestora mi s-a părut a fi mai minimalist decât al celor de la JBL și mi s-a părut că mi se potrivește mai bine.

Cu ce m-am ales, deci? Prima impresie pe care am avut-o când le-am scos din cutie a fost că plasticul nu pare foarte solid, lucru pe care l-am mai întâlnit și la alte căști Sony, cablate, însă dacă e să mă iau tot după experiențele anterioare, nu acest lucru va fi primul care va ceda. Banda de susținere este în întregime din plastic, extensibilă, ce-i drept, iar printr-o margine interioară a acesteia poate fi văzut discret firul prin care comunică între ele cele două cupe.

Pentru a interacționa cu căștile sunt puse la dispoziție 3 butone, mufa USB-C, un led și un microfon. Butoanele + și – controlează volumul și pot derula piesele la o apăsare prelungită, iar butonul dintre ele este pentru pauză și pentru pornirea/oprirea dispozitivului, dar și pentru primirea apelurilor. Felul în care se simt acest butoane nu este extraordinar, în ureche se poate auzi arcul care le tensionează atunci când sunt apăsate, iar amplasarea lor poate fi învățată după mai multe zile de exersare și ratări.

Împerecherea cu telefonul a fost foarte rapidă, aceasta făcându-se din meniul bluetooth al smartphone-ului. Și cam asta e tot ce poți face cu ele în materie de setări, căci se pare că în această gamă de preț Sony nu oferă nicio soluție de egalizator, de exemplu, deși are vreo 3 aplicații diferite pentru accesorii audio.

Din momentul în care le-am pus pentru prima dată pe urechi am simțit că sunt detașat complet de mediul exterior, nu aș fi auzit o persoană nici dacă vorbea la mai puțin de o distanțare socială de mine. Buretele de pe cupe este suficient de moale, iar greutatea de 132 de grame le face suficient de comod de purtat timp de 1-2 ore, însă depășirea acestei durate va avea ca rezultat niște urechi o idee mai roșii.

În ceea ce privește sunetul, desigur este impactat foarte puternic de sursa audio (YouTube, radio online etc.), dar și de calitatea semnalului de internet, însă per total este suficient de clar cât să nu dezamăgească. Toate frecvențele sunt destul de bine reprezentate, iar bass-ul este vibrant și pătrunzător, exact cum ți-ai dori să fie de la o pereche de căști on-ear. Volumul este, de asemenea, puternic, fără distorsiuni, însă în perioada testelor nu am simțit niciodată nevoia să îl ridic la maximum.

Dacă atunci când testam căștile smartphone-ului Samsung Galaxy A51 spuneam că acelea se înțelegeau mai bine cu pc-ul (via mixerul audio Behringer), de data aceasta am beneficiat de o calitate mult mai bună, în special a bassului, conectând căștile Sony WH-CH510 la telefon. În cele din urmă am reușit să mai storc un pic de calitate folosindu-mă de setările audio din Windows 10, însă preferam ca aceasta să vină out-of-the-box.

Ce lucruri mi-au atras atenția negativ la aceste căști bluetooth ieftine? În primul rând lag-ul. Dacă ești pe drum și asculți muzică, lucrul pentru care le-am luat de fapt, nu îl sesizezi pentru că nu urmărești și un video în același timp. Însă cu căștile conectate la laptop am observat că desincronizarea audio-video, care diferă după bunul plac al căștilor, poate fi uneori suficient de rea încât să îți dea dureri de cap după doar câteva secunde de privit o persoană care vorbește.

Un alt aspect negativ al căștilor, care chiar m-a șocat, a fost calitatea audio în apeluri. Le-am folosit doar de câteva ori pentru asta, însă de fiecare dată sunetul era redat cu un ecou atât de pronunțat încât abia puteam înțelege ce spunea interlocutorul. Din moment ce doar în apeluri m-am lovit de asta, bănuiesc că este ceva software, însă la acest nivel de preț Sony nu oferă update-uri.

Și dacă tot sunt la soft, să nu uit un lucru, la fiecare pornire a dispozitivului ești întâmpinat de o voce feminină care îți spune starea device-ului (pornit sau oprit), nivelul bateriei și momentul în care s-a stabilit conexiunea cu telefonul.

Nu știe tipa respectivă să-ți spună prea multe niveluri ale bateriei – doar „fully charged”, 70%, 50% și 20%, însă Sony și-a respectat aici promisiunea cu privire la autonomie. Cu nu mai puțin de 35 de ore declarate pe site-urile magazinelor, aceste căști bluetooth ieftine Sony WH-CH510, folosite în jur de o oră pe zi, au stat departe de priză timp de o lună întreagă și încă aproape o săptămână (4-5 zile, mai exact). Apoi încărcarea s-a făcut în fix 4 ore.

Din păcate, pe parcursul încărcării căștile se opresc complet și nu pot fi folosite în niciun fel. În cutie se află și un cablu scurt USB-C la USB-A, dar pot fi încărcate și cu cablul oricărui telefon. Tot din păcate, încărcarea este singurul lucru care poate fi făcut de utilizator prin intermediul acestui cablu, după cum spuneam, nu există posibilitatea de a adăuga funcții noi prin intermediul update-urilor.

Ceea ce mă conduce la prețul căștilor Sony WH-CH510: atât în momentul în care le-am cumpărat, cât și în momentul în care scriu acest articol, aceste căști bluetooth ieftine costă 190 de lei. A fost o perioadă, în preajma Black Friday cred, când au costat cu 40 de lei mai puțin, deci cu puțină răbdare, dacă achiziția suportă amânare, pot fi găsite și la promoții. Eu le-am cumpărat de la eMag, însă pot fi găsite și la Altex.

Să concluzionez:

Părți bune: frecvențe redate destul de bine, chiar și bassul; durată mare de viață a bateriei; aș adăuga aici și izolarea bună față de sunetele din exterior.

Părți slabe: plasticul nu pare de cea mai înaltă calitate (oare atât de mult costă tehnologia asta bluetooth, disponibilă de atâta vreme, încât nu s-au încadrat în preț la un material mai bun?) și nu am să uit nici de calitatea ciudat de proastă în apeluri – iert, pentru că nu le folosesc aproape deloc pentru asta, dar nu uit.

Prin urmare, căștile Sony WH-CH510 sunt un candidat destul de bun la titlul de căști bluetooth ieftine; bineînțeles că nu m-aș aștepta la diferențe mari de calitate la acest nivel de preț la alți producători, însă cu siguranță nu aș tăia ușor de pe listă nici căștile Sony.

2 comments

  1. Am testat cateva casti bluetooth la viata mea si pot spune ca nu prea merita sa faci compromisuri daca vrei calitate. Folosesc Bose QC35II si sunt impecabile, din orice punct de vedere.

  2. Momentan nu am argumente cu care să te contrazic, dar problema e că tu vorbești dintr-o altă gamă de prețuri. Nu putem compara căști de 1.000 de lei cu unele de 200.
    Iar în ceea ce le privește pe cele testate (și folosite zi de zi) de mine, din capătul de jos al gamei, pot spune că sunt niște căști extraordinare.
    E o chestie de perspectivă și de… buget.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *