Cu iPhone 6 în 2019

Se spune că trebuie să auzi toate părerile asupra unui subiect pentru a putea avea o imagine obiectivă asupra acestuia. Acest lucru rămâne valabil și în cazul sistemelor de operare. Eu sunt fan Windows și Android însă de-a lungul timpului am întâlnit și folosit mai multe OS-uri; în ultimele luni a venit rândul celor de la Apple să treacă prin lupa mea. Timp de un an am folosit un iMac pentru chestiuni de serviciu (și am scris primele impresii aici), iar pentru câteva luni m-am „distrat” cu un iPhone 5c. De câteva zile sunt utilizator „cu acte în regulă” de iPhone 6 și bineînțeles că nici acest aparat nu avea cum să scape de un review retro.

iPhone 6 a fost lansat în 2014 și însemna o schimbare destul de mare de design din partea Apple. Telefonul, mai subțire și mai discret decât generația precedentă, avea acum un display de 4.7 inch și o baterie cu 20% mai mare.  Deși are o rezoluție de 750 x 1334, ecranul se înfățișează plăcut privirii în orice condiții, chiar dacă s-a întâmplat o dată să nu se adapteze la întuneric și să mă orbească cu luminozitate maximă atunci când l-am deblocat. Corpul telefonului este metalic, ceea ce mi-a amintit de Nokia 6, însă având marginile rotunjite alunecă mult mai ușor din mână când e rece față de dispozitivul Finlandezilor. Are un senzor de amprentă în butonul rotund de jos însă, poate și din cauza vârstei, nu este cel mai rapid iar după mai multe folosiri rămân urme de deget pe el și refuză să mai funcționeze până nu îl ștergi.

iPhone 6 are un port Lightning în partea de jos și, tot acolo, un jack de 3.5 mm. Calitea sunetelor redate prin intermediul acestuia mi s-a părut ușor dezamăgitoare; la polul opus este calitatea audio a difuzorului care, chiar și după 5 ani, continuă să își facă treaba ok.

Pe partea de fotografie nu stă tocmai rău, însă se poate observa că tehnologia a evoluat foarte mult în ultimii ani. Totuși la lumina zilei se pot înțelege lucrurile din fotografie, atât timp cât nu faci zoom prea mult. Noaptea ar fi mai bine să te abții de la a face fotografii. Nu prea m-am jucat cu camera frontală – singura fotografie pe care am făcut-o a fost una în interiorul locuinței, iar lipsa luminii naturale și-a spus cuvântul. Măcar m-am recunoscut că-s eu în poză însă nu m-aș baza pe acest senzor în nicio situație.

iPhone 6 poate rula cel mult versiunea 12.4.1 a sistemului de operare iOS. Un lucru care mi se pare foarte deranjant în utilizarea de zi cu zi este acela că butonul de mers înapoi în aplicații sau meniuri este situat în partea de sus a ecranului, ceea ce înseamnă că va trebui să ajustezi poziția telefonului în mână pentru a ajunge la el sau să folosești cealaltă mână. De asemenea, interfața are un look învechit care îmi amintește de primele versiuni de Android, nicidecum de un sistem de operare lansat cu doar un an în urmă (2018). Același lucru îl pot spune și despre modul în care arată aplicația iTunes pentru Windows; aici trebuie adăugat și faptul că ești legat de aceasta pentru a transfera anumite fișiere în telefon – de exemplu cărți, deși aveam una salvată în telefon nu am putut-o găsi în aplicația dedicată până nu am transferat-o cu iTunes; de asemenea, lucruri precum alegerea rintone-ului preferat nu sunt atât de simple ca la Android.

Însă am găsit și lucruri bune la iPhone 6 – Performanța. Acum nu îți imagina că dă peste cap vreun clasament de benchmark (este de fapt la coadă, sub toate celelalte dispozitive), însă rulează fără probleme orice aplicația uzuală, ba chiar și PUBG Mobile la nevoie (acesta pornește cu setările minime de grafică și rulează în mare parte fluid, cu mici încetiniri pe ici, pe colo). Revenind la aplicații uzuale, m-am bucurat foarte mult să văd că mi-am putut transfera cu ușurință agenda din contul Google. În rest am instalat toate aplicațiile Google pe care le foloseam și pe Android (Hărți, Photos, Keep, Calendar, Chrome etc.). În plus, Apple Pay este foarte ușor de setat și folosit.

Probabil cel mai neplăcut aspect al unui telefon atât de vechi este bateria. Chiar dacă plec cu el complet încărcat dimineața, stau cu teamă că va rămâne fără baterie până seara și încerc să îl folosesc cât mai puțin. Modul Low Power mi s-a părut foarte eficient în astfel de situații.

Astfel mai rămâne doar un aspect de discutat. Deși iPhone 6 rămâne un telefon funcțional chiar și în 2019, îți poți face treaba cu el, este totuși un aparat vechi și asta se vede în ceea ce privește bateria și interfața. Pe site-urile de anunțuri poate fi găsit cu prețuri începând de la 450 de lei, ceea ce îl face mai ok decât orice telefon Android nou ai putea vedea la acest preț. Dacă vrei un smartphone Apple nou, deși iPhone 8 este încă oferit oficial și în magazinele de la noi probabil vei găsi și iPhone 7, eu aș merge pe un model XR. De ce? Pentru că acesta este construit pe linia actuală de design, nu mai e nevoie să te întinzi după butonul „înapoi” de sus căci îl controlezi prin gesturi și are tehnologii noi precum deblocarea facială prin FaceID. În plus, odată cu lansarea noilor modele, iPhone Xr ar trebui să primească și la noi o reducere de preț.

2 comments

  1. Sunt utilizator de iphone 6s, deci vorbesc in cunostinta de cauza:

    1. Bateria la Iphone se duce cel mai repede in timp. La Samsung dupa 1 an ma tinea la fel de mult ca la inceput. La Iphone am simtit mult mai rapid degradarea in timp. Poate asa-s ele facute, sa le schimbi repede.

    2. Ele sunt gandite sa le folosesti cu un laptop mac. Sa ai totul mac. Cand ai numai apple in jur, ti se pare mult mai dificil de folosit un Android.
    Ca sa-ti dau un exemplu, acum vreo 10 ani, daca nu 11, am vrut sa bag mp3 playerul meu Sony in laptopul unei colege. Mi se blocase si am crezut ca asa il pot debloca. Ea avea, logic, Mac. NU L-A RECUNOSCUT. Deloc. Nu am incercat, ce-i drept, sa conectez un Android la un mac.

    3. Legat de ce zici tu, cu pozitionarea butonului, eu zic ca e vorba si de cat de lungi ai degetele, cat de mare ai mana. Fix din acest motiv telefoanele ar trebui sa fie pe dimensiuni: ce e ok la mine e dificil la altcineva. Si invers.

  2. 1. Așa cum spui și tu, după vreo 2 ani bateriile telefoanelor tind să țină mai puțin și asta se întâmplă fie din cauza aplicațiilor care necesită mai multă energie, fie din cauza degradării substanțelor din care acestea sunt făcute. În situația asta ai două variante, ambele la „mila” producătorilor (deși Apple spunea că a introdus sau va introduce o opțiune pe care să o poată modifica utilizatorul): ori ai un telefon a cărui baterie se va descărca mai repede dar va funcționa la fel de bine, ori un telefon cu baterie relativ ok dar pe care performanța va fi mai mică (ceea ce a și dus la cunoscutul scandal despre „încetinirea” telefoanelor de către fabricanți).

    2. Evident. În context de marketing pot înțelege că vrei ca utilizatorii produselor/serviciilor tale să folosească doar ce furnizezi tu. Din punct de vedere moral nu mă împac cu ideea. Iar din punct de vedere legal… rămâne de dezbătut.

    3. Într-un fel sau altul sunt făcute pe dimensiuni și oricum există funcția aia care coboară partea de sus până pe la mijlocul ecranului. Din fericire, cu cele mai noi versiuni de Android și iOS poți controla telefonul prin gesturi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *