Merită să instalezi Windows 10 pe un computer vechi?

Nu știu cât de mulți oameni sau cât de des își pun această întrebare, însă mie mi-a trecut din nou prin minte, prin prisma noilor interacțiuni pe care le-am avut cu sistemul de operare Windows 10 pe un computer vechi. Bineînțeles că nu voi avea un răspuns direct și complet pentru că în dicuție intră mai multe variabile, așa că doar am să povestesc noua mea experiență.

Pentru că fostul meu laptop, destul de bătrân și el, și-a dat duhul la începutul verii trecute, am început să lucrez pe un model care, din datele pe care am reușit să le adun de pe internet, este un computer vechi de aproximativ un deceniu. Acesta este dotat cu un procesor Intel T2080 dual-core setat la 1.73 GHz și 1 GB de memorie RAM. Când l-am primit avea instalat pe el Ubuntu, însă am pus imediat un Windows 7 Home. Apoi, în vacanța care a trecut, m-am plictisit și am decis să trec (din nou) la Windows 10, pe care-l foloseam pe dispozitivul precedent. Deși lucrul cu 7 era destul de greoi, după upgrade lucrurile au devenit și mai… consumatoare de răbdare. Apoi, pentru că am împrumutat pentru o scurtă vreme o conexiune la internet prin fir (în general folosesc telefonul în acest scop), am zis să mai arunc un ochi prin build-urile din Windows Insider, care a ajuns (în momentul update-ului) la versiunea 17063. Fără să bag în seamă îmbunătățirile/problemele menționate aici, uite ce am întâmpinat.

Update-ul în sine mi-a dat câteva emoții, începând cu un neplăcut ecran albastru care raporta ceva problemă cu memoria. Apoi, la 75%, laptop-ul s-a blocat undeva în secvența de repornire, neafișând nimic pe ecran. După o oprire forțată și apăsarea butonului de pornire, update-ul a continuat și am ajuns să rulez versiunea de Insider menționată mai sus.

Însă problemele nu s-au oprit aici: după update, Windows 10 a decis să îmi afișeze interfața în doar 1024×768 dintre cei 1280×800 pixeli pe care îi suportă display-ul, deformând (mai mult sau mai puțin) aspectul lucrurilor (nu vrei să vezi cum arată paginile web 🙂 ). Am căutat un driver pentru placa video, am găsit doar o versiune mai veche decât cea instalată, am decis să o încerc, dar nu am rezolvat problema. Am avut și un glitch: action center-ul, dezorientat, a vrut să apară din stânga, dar și-a revenit într-o secundă.

Trecând la părțile bune, am fost uimit de rapiditatea pe care o are sistemul în comparație nu doar cu versiunea precedentă de Windows 10, ci chiar față de 7. Această surpriză a făcut ca aspectelor negative enunțate mai sus să le scadă din importanță.

Funcționează! Așadar, concluzia este: poți face upgrade doar dacă știi exact ce faci; în funcție de hardware-ul tău poți avea parte de situații mult mai neplăcute decât ale mele. Totuși, nu recomand dacă ai (de exemplu) un AMD single core la 1.6 GHz (Sempron 3000+), scriu din proprie experiență.

Nu știu dacă acest build conține patch-urile pentru Meltdown și Spectre, poate știi tu sau știi pe cineva care știe.

Am scris zilele trecute un articol despre promoțiile care te-ar putea scăpa de problema unui computer vechi, te poți inspira din el.

Eu acum rămân cu întrebarea dacă să mă opresc la acest build sau să trec la următorul…

One comment

  1. Am si eu un calculator si laptop foarte vechi si pana anul trecut am avut instalat windous 7, un tip care lucreaza in domeniul IT mi-a instalat greu windous 8, a mai scos niste piese lea inlocuit cu altele, ( cum necum functioneaza), dar vad ca de un timp a aparut pe calculatoare ca sa trec la windous 10, eu zic ca trebuia sa imi spuna de anul trecut, d-le aruncale si iati altele noi.
    Deci ce ma sfatuiti sa fac – eu locuiesc in Ploiesti si m-ar interesa o oferta – calculator si laptop noi , dindule pe cele vechi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *