Update-uri oficiale care-ți strică pc-ul. Faza pe BIOS

Știu o persoană care nu se va bucura să citească acest articol, însă pentru toți ceilalți oameni care ajung pe blogul meu este aproape ca o datorie să mă pun în situații dificile și să prezint eventuale soluții, atunci când le găsesc. Înainte de poveste, un sfat foarte important: asigurați-vă că aveți funcția System Restore activă și suficient spațiu de stocare liber pentru ea! Trecând la subiect, problema a început cu un update de BIOS…

Dacă nu dorești să afli povestea, sari direct la rezolvare!

Dând timpul înapoi cu vreo 24 de ore, mă aflam pe site-ul oficial Dell, căutând să aflu cu exactitate ce model de HDD se află în laptopul meu (Inspiron 3542) și la ce viteză funcționează acesta. După ce am aflat informația, am zăbovit pe site, căci am găsit unealta lor de verificare a pc-ului. Am început cu un test hardware care nu a revelat nicio problemă, apoi (pentru că am mania de a fi cu programele „la zi”) am făcut o scanare pentru drivere. Rezultatul spunea că am 2 drivere vechi (pe care le-a actualizat automat) și 2 update-uri de BIOS, pe care mi le-a descărcat și m-a lăsat să le instalez manual.

Inițial m-am întrebat de ce sunt disponibile două versiuni și nu doar cea mai recentă. Însă logica de la ora aceea mi-a spus că poate trebuie instalate în ordine (nu avusesem plăcerea să fac o astfel de operațiune pe celelalte pc-uri pe care le-am folosit). Așa că am pornit instalarea versiunii mai vechi, care se numea A08 și, până la un punct, totul a mers bine; (off-topic) aici am avut ocazia să aflu cât de zgomotos poate fi un laptop în anumite sarcini: cam cât un uscător de păr vechi.

BIOS-ul s-a instalat, laptopul mă anunță că vrea să repornească. Trece de logoul producătorului, apoi de bulinele care se învârt specifice Windows 10 și, în loc de ecranul de logare, BOOM!: un Green Screen of Death mă întâmpină cu textul „Page Fault In Nonpaged Area„. Îl las să-și strângă datele și să mai încerce o dată să pornească, dar tot la acel rezultat ajunge. Dau o căutare de pe telefon, răspunsurile păreau să indice o problemă hardware, a memoriei RAM, lucru pe care l-am respins, având în vedere cum ajunsesem la acea eroare.

În a doua căutare pe Google am folosit numărul versiunii respective de BIOS și modelul de laptop, descoperind că a existat un număr destul de mare de dispozitive afectate la momentul respectiv și că fișierul fusese retras. Totuși, el a ajuns cumva, câțiva ani mai târziu, să facă încă o victimă. Trecând, însă, peste aceste informații nu neapărat utile, ci care doar ofereau un context, care era rezolvarea?

O posibilă soluție era scrierea unui nou BIOS, de versiune diferită, pe un stick USB și folosirea lui în Boot Manager. Sincope: după 2 mutări în mai puțin de o lună am reușit să pierd singurul stick funcțional pe care îl mai aveam… și, dacă aveam, trebuia să aștept încă cel puțin o zi până să îl pot da cuiva ca să-l facă pe alt computer. A doua soluție găsită era modificare unei setări din BIOS… care la mine nu se regăsise nici în vechea versiune, nici în cea cu probleme. Așa că am schimbat alte lucruri, tot fără rezultat.

Cum am rezolvat problema cu acest BIOS buclucaș

Pe când începeam să îmi pierd speranța, citesc pe un forum că o persoană a reușit să-și învie dispozitivul restaurând o copie de siguranță. Las laptopul să mai pornească cu eroare de 2 ori ca să intre automat în meniul de diagnostic și observ cu bucurie că aveam câte un punct de restaurare pentru fiecare dintre ultimele 5 zile. Îl aleg pe cel mai recent (petrecusem o zi pentru a instala câteva programe necesare și nu voiam să le pierd) și aștept. Pe scurt, nu a mers.

Așa că l-am ales pe cel care avea 2 zile vechime. Acesta mi-a restaurat computerul la o stare funcțională, de unde am făcut update la versiunea A14 de BIOS (care nu are probleme). Apoi, ca o mică aroganță, am lăsat și Windowsul să se actualizeze la un nou build din Insider.

Astfel, pe cale oficială, am primit un update la programul de somn, care s-a decalat cu vreo 4 ore. Desigur, dacă nu s-ar fi întâmplat asta, nici nu aveam ce povesti, deci cumva e bine.

P.S. Am fost prea concentrat pe a rezolva cât mai rapid pentru a mă gândi să fac poze pentru a ilustra un eventual articol. Nu promit că nu se va mai întâmpla.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *