iul. 29

Un nou început. Nokia 3

Un nou început. Nokia 3

De obicei nu se întâmplă prea multe lucruri în lumea mea mică și întunecată. Așa părea să fie și în acea zi de Vineri, când m-am trezit destul de devreme pentru a merge după un pachet. Însă totul a luat o turnură neașteptată încă de la început. După un drum de mai mult de o oră, am aflat două lucruri: pachetul pe care îl așteptam nu fusese încă trimis, însă un pachet la care nu mă așteptam (să vină atât de curând) era deja pe drum către mine. Am făcut cale întoarsă către cel de-al doilea pachet, un Nokia 3 care abia aștepta să fie testat…

Trecuse puțin de ora 12 când curierul a sosit în fața căminului. Am semnat de primire și m-am grăbit către cameră, nerăbdător să aflu ce se află în pachet. Nokia 3, desigur. Dar cum avea să fie? Sunt un utilizator cu un istoric măricel când vine vorba de telefoane Nokia; m-am întristat atunci când sistemul de operare Symbian a fost tras pe linie moartă și m-am bucurat când am auzit că vor începe să producă dispozitive cu Android. Nu că aș avea ceva împotriva Microsoft, Windows rămâne în continuare OS-ul meu preferat… pentru computere.

Nokia 3

Iată-mă, deci, cu telefonul în față, începând să-l studiez. Primul lucru pe care l-am observat este construcția „dintr-o bucată” a dispozitivului, chiar dacă din materiale diferite: sticlă pe față, metal pe margini și plastic pe spate. Apoi privirea mi s-a îndreptat către cele 2 (!) sertare: unul pentru cele două nanoSIM-uri și unul pentru cardul de memorie. Așadar, nu va fi nevoie să sacrifici o cartelă pentru a avea mai mult spațiu de stocare, pe lângă cei 16 GB deja prezenți.

În ziua următoare mi-am propus să îi acord atenție ecranului. Unul de 5″, care nu pare să aibă probleme când e pus în lumină puternică, ceea ce plasează Nokia 3 la limita utilizării cu o singură mână, mai ales că, după părerea mea, marginile de sus și de jos ar fi putut să fie un pic mai înguste. Dar nu mă plâng. La fel cum nu mă deranjează nici rezoluția (doar) HD a acestuia. Pentru câteva clipuri pe YouTube e în regulă. Și, dacă tot suntem la acest capitol, aș avea de adăugat că difuzorul, amplasat în partea stângă-jos, poate fi acoperit destul de ușor accidental, făcându-te să te întrebi ce s-a întâmplat cu sunetul. :))

Nokia 3

În ultimele zile a fost destul de cald. Atât de cald încât până și gânditul părea o acțiune prea consumatoare de energie. În momente ca acelea îmi place să mă lungesc în pat și să las doar muzica să parcurgă camera, ricoșând dintr-un perete în altul. Așa că am oprit ecranul telefonului, din butonul amplasat cam sus pentru mine, și mi-am lăsat urechile deschise. Sunetul lui Nokia 3 nu este printre cele mai puternice, iar frecvențele înalte sunt un pic deranjante, lucruri observabile atât prin difuzorul aparatului, cât și în căști. Am rezolvat asta instalând din Google Play un player audio cu egalizator.

Tot întorcând smartphone-ul pe o parte și pe cealaltă, nu aveam cum să nu văd și cele două camere, principală și frontală, identice în ceea ce privește specificațiile: rezoluție de 8 MP pentru poze și filmare la 720p. Am surprins câteva cadre din plimbările mele (oricum asta fac mereu) și am constatat că sunt ok. Adică imaginile sunt suficient de clare, dacă nu folosești zoom, pentru a fi postate pe Facebook sau Instagram. Nu știu la alții cum e, dar mie îmi lipsește un buton dedicat camerei, cum aveam la Nokia Lumia 830. Însă pot trăi fără el. 😀

Nokia 3 este primul dispozitiv testat de mine care rulează Android 7 Nougat. Din păcate, procesorul MediaTek quad-core la 1.3 GHz și cei 2 GB de RAM îl ajută doar să își ducă task-urile până la capăt, fără pretenții prea maNokia 3ri. De asemenea, nu m-aș aventura cu el în jocuri prea pretențioase. În aplicațiile uzuale nu mi-a pus răbdarea la încercare și, veste bună, pe perioada testului dispozitivul a primit deja un update care promite să îl facă și mai utilizabil.

Mi-a mai rămas un lucru de scris înainte să îmi iau la revedere de la acest dispozitiv. Mi-a plăcut mult Nokia 3 și l-am folosit foarte intens în aceste zile. Așa mi-am dat seama că telefonul are nevoie de un prieten bun, care să îl însoțească peste tot: o baterie externă, căci cei 2630 mAh par cam puțini. Dar dacă îl vei folosi doar pentru comunicare și muzică, nu cred că vei avea probleme.

Recunosc, titlul acestui articol este cu bătaie dublă, ar fi trebuit să se refere și la mine, și la producătorul finlandez. Dacă eu încă nu am reușit să mă reinventez vara aceasta (dar mai am ceva timp la dispoziție), cred că Nokia are mari șanse de a reveni printre numele mari de pe piața telefoanelor inteligente. Iar, în ceea ce privește Nokia 3, deși cu o baterie cam mică pentru mine, oferă pentru aproximativ 700 de lei specificații decente, cea mai nouă versiune de Android și o construcție surprinzător de bună, după cum am remarcat atât eu, cât și o parte dintre prietenii mei.

Concluzia: Frumos! Mai vreau!

  1. Sper sa o tina tot asa, sa scoata cat mai multe modele, sa lase deoparte modelele acele tip „3310” ca-s mai multe decat smarturile, sa vedem modele middle si high. Bune informatiile tale.

  2. […] au trecut am avut ocazia să mă joc cu Nokia 5, frățiorul mai mare al lui Nokia 3, pe care l-am testat în urmă cu vreo lună. De asemenea, din anumite cauze, l-am avut la dispoziție și pe cel din […]

  3. […] Nokia 3 a fost de departe cel mai căutat telefon pe acest blog și cred că știu și de ce. Deși la momentul testului era cel mai slab telefon din serie, arăta că Nokia este pe un drum ascendent și că are potențialul de a reveni printre producătorii de smartphone-uri de top. […]

Comentariile sunt inchise.