Am mai testat un telefon premium. Sony Xperia XZ Premium.

Cine mă cunoaște știe că stau foarte prost cu organizarea propriului timp. Tocmai am realizat că asta va fi o săptămână destul de încărcată pentru mine, așadar m-am hotărât să scriu astăzi despre cel mai recent dispozitiv testat: Sony Xperia XZ Premium. Acest telefon este foarte asemănător cu Xperia XZ1 (review), sau mai degrabă invers, căci acesta a fost lansat mai devreme. În acest articol aș vrea să scriu mai mult despre diferențele dintre cele două.

În ceea ce privește construcția, Xperia XZ Premium nu mi se pare un telefon foarte mare, având în vedere display-ul cu diagonală de 5.5″, cu care m-am obișnuit repede. Aș putea scrie, totuși, că are niște margini destul de late; dacă pe cea superioară și pe cea inferioară le pot trece mai ușor cu vederea, nu e cazul și pentru cele laterale. Mare parte din dispozitiv este acoperită cu Gorilla Glass 5, inclusiv pe spate, ceea ce îl face să reflecte foarte frumos mediul înconjurător. Aici am găsit primele două dezavantaje ale acestui telefon: primul, carcasa va aduna foarte multe amprente, lucru care i-ar putea deranja pe unii posesori, dar nu e ceva diferit față de restul dispozitivelor vârf de gamă; al doilea, telefonul este extraordinar de alunecos, așa că ori îi cumperi o husă, ori ai mare grijă pe ce îl așezi!

Dacă cercetăm partea din față vom găsi un minunat ecran 4K. Nu am găsit (nici nu am căutat prea mult, ce-i drept) videoclipuri care să pună în valoare întreaga cantitate de pixeli, dar chiar și la 2K experiența este foarte bună.

Difuzoarele sunt amplasate tot pe partea din față. Parcă ceva mai slabe ca volum sonor, dar de o claritate și calitate foarte bune.

Și acest dispozitiv este avantajat mai mult de pozele nocturne, în defavoarea celor făcute ziua. Nu captează la fel de multă culoare ca Sony Xperia XA1 Ultra, însă știe să profite de lumina existentă. Blițul… ca la XZ1. 🙁

Cu aceeași „motorizare” ca Xperia XZ1, dar rulând Nougat, XZ Premium a obținut un scor mai mic în benchmarkul Antutu. Însă experiența la utilizare a fost mult mai plăcută, cu pornire mai rapidă a aplicațiilor și tranziții mai fluide. O mică concluzie personală aici: Android 7 mi se pare mult mai bine optimizat pentru a rula pe Snapdragon 835 cu 4 GB de RAM decât Oreo.

Acest telefon încorporează o baterie de 3230 mAh. Deși am crezut că va avea o autonomie grozavă, cu utilizare intensă abia a rezistat de dimineața până puțin după prânz (tind să dau vina pe o aplicație anume, Lifelog). Când am schimbat scenariul de utilizare cu unul economic, am reușit să obțin o durată ceva mai mare de viață, de dimineața până seara. Însă tot mă gândesc că într-o zi mai încărcată aș avea neapărat nevoie de o baterie portabilă.

Să recapitulăm! Sony Xperia XZ Premium este un dispozitiv cam însetat după energie, cu suprafețe foarte alunecoase, dar care se descurcă destul de bine la fotografia de noapte (sau hai să zicem seară 🙂 ), are un minunat ecran 4K și o interfață foarte fluidă. Prețul în acest moment este de 3150 de lei la eMAG, alături de un mic cadou, o licență Bitdefender pentru mobil timp de 1 an.

Ca de obicei, pentru informații care mi-au scăpat din review te poți adresa mai jos. 🙂

2 comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *