fbpx
Xperia XZ1

Un review în stilul Sony Xperia XZ1

În ultimele două săptămâni am fost cam sugrumat de viață și toate lucrurile pe care le făceam înainte păreau acum prea multe pentru mine. Totuși a fost un lucru care să atenueze această stare, căci ce îl poate liniști mai bine pe un pasionat de gadgeturi dacă nu testarea unui nou aparat. Iar cel despre care am să scriu este atât de nou încât, la momentul primirii, abia apăruse pe piața din România de vreo 2 zile. Dispozitivul în cauză este Sony Xperia XZ1, un telefon care se “bate” în specificații cu majoritatea celorlalte lansate anul acesta.

Să vorbim despre margini

Deși ar putea părea groase la prima vedere, marginile rotunjite ale acestui telefon Sony au doar 7.4 mm. De sus în jos: pe de-o parte avem conectorul pentru căști și un microfon, de cealaltă parte avem mufa USB-C și un alt microfon. De la dreapta la stânga: butoanele pentru modificarea volumului audio, butonul de deblocare/închidere care încorporează și senzorul pentru amprentă, fiind cea mai comodă amplasare din ce am testat eu până acum, și un buton pe care mă bucur atunci când îl văd pe un telefon, cel dedicat camerei foto; în marginea opusă, pe lângă ciudata abordare a sertarului pentru SIM și card microSD, putem observa design-ul foarte interesant al antenelor.

Spatele lui Xperia XZ1

Xperia XZ1

În mare parte este vorba despre o bucată mare de metal, cu logo-ul Xperia scris în mijloc. Însă în partea de sus mai avem ceva: câțiva senzori și o cameră foto. Am să încep cu blițul, care nu este mai deloc eficient, nici măcar pe post de lanternă. Camera are o rezoluție de 19 MP și nici ea nu este extraordinară pe întuneric, însă încearcă să profite de orice firicel de lumină pe care îl are la dispoziție. Dar pe timp de zi situația se schimbă: senzorul captează fiecare detaliu posibil și fiecare nuanță a culorilor pe care le are în față. Imaginile sunt de o calitate remarcabilă, gata de a fi folosite oriunde. Filmarea se poate realiza la mai multe rezoluții, inclusiv 4K, iar un lucru interesant este modul de captură cu încetinitorul. Ar mai fi unul, funcția de scanare 3D, însă tutorialul nu te lasă să scanezi ce vrei tu până nu îndeplinești niște pași, ceea ce nu mi s-a părut tocmai plăcut. Uite câteva imagini surprinse cu Xperia XZ1, din păcate a trebuit să le aplic o compresie pentru a le putea urca pe blog, ceea ce înseamnă că au pierdut ceva și din calitate. 🙁

Fața lui Sony Xperia XZ1

Aspectul frontal al acestui smartphone este făcut astfel încât să îți dai seama de la primul contact că ai de a face cu un aparat făcut de Sony. Marginile de sus și de jos sunt un pic mai late decât le-ar plăcea unora, însă sub ele sunt amplasate difuzoarele stereo care redau muzica cel mai clar din tot ce am auzit vreodată pe un telefon. Volumul sonor este destul de ridicat, nu pierde calitatea la nivelul maxim, iar frecvențele sunt redate extraordinar, chiar și bass-ul.

Sub aceeași fâșie de sticlă se găsesc senzorul de proximitate și lumină ambientală, un led pentru notificări (alt lucru de care mă bucur de fiecare dată când îl văd pus pe un smartphone nou) și camera frontală. Aceasta din urmă are 13 MP și poate filma Full HD. Pe partea foto se descurcă foarte bine, mai ales în lumină naturală (nu am pus aici dovada, va trebui să mă crezi pe cuvânt).

Xperia XZ1

Să nu uităm de ecran 🙂 . Are 5.2 inchi pe diagonală și o rezoluție 1080 p. Se putea mai mult? Poate, atât la mărime, cât și la rezoluție, dar să nu uităm că de aceste aspecte Sony s-a ocupat prin modelul XZ Premium. Chiar dacă în soare puternic nu este cel mai bun, în orice altă situație este perfect, iar redarea culorilor este foarte intensă (dar o poți regla după preferință din setări).

Ce avem în interior?

Xperia XZ1

În corpul de 155 de grame al lui Sony Xperia XZ1 avem un procesor octa-core Snapdragon 835, setat la 2.4 GHz, și o memorie RAM de 4 GB. Deși, obișnuit de la telefonul meu, nu folosesc mai mult de 2 aplicații simultan, în cazul ăsta m-am făcut că uit pentru a vedea de ce e în stare dispozitivul. Deci, câte aplicații poate rula deodată? Adi Despot să se abțină, pentru că răspunsul corect este: pe toate. Și poate comuta instantaneu între ele, rulând fluid chiar și cele mai pretențioase aplicații pe care le poți găsi prin Google Play. În cazul acestui telefon am făcut și o excepție de la rutina mea pentru teste: am rulat pe el benchmarkul Antutu ca să văd unde se poziționează în competiția cu aparatele celorlalți producători. Chiar dacă nu tocmai în vârf, scorul de 146 891 a plasat smartphone-ul Sony pe locul 17, între LeEco Le Max 2 și ZTE Axon 7. Pentru cei care iau în considerare acest aspect e bine să știe că e acolo, dar mie aceste cifre nu îmi spun nimic, de aceea nu fac des astfel de teste.

În completarea și sprijinul celor de mai sus vine bateria de 2700 mAh. Chiar dacă eu sunt un utilizator necumpătat când vine vorba de energie, procesorul este foarte bine optimizat, astfel un acumulator plin te va servi pe parcursul întregii zile, chiar și cu sesiuni de jocuri ocazionale. Încărcarea este una rapidă cu adaptorul compatibil. Eu nu l-am avut la dispoziție, dar tot am reușit să obțin o baterie plină în vreo 2 ore, adică mai repede decât reușesc eu să adorm noaptea.

Ce ar mai trebui să știi despre Xperia XZ1

Culoarea aparatului pe care l-am testat este Warm Silver, dar mai ai câteva la dispoziție dintre care să alegi 😉 . Tastele de navigare sunt pe ecran și nu dispar decât în anumite programe sau când vizualizezi o fotografie pe tot ecranul. Tastatura preinstalată este SwiftKey cu care am reușit să mă înțeleg abia către finalul testelor. Aparatul este rezistent la apă și praf, după standardul IP68. Încă un lucru interesant, am primit un e-mail de informare cu privire la existența unei actualizări de firmware (s-a actualizat de 2 ori pe durata testelor). Ah, da, și rulează Android 8.0 Oreo de când îl scoți din cutie. 🙂

Concluzia

Ca orice alt dispozitiv, Sony Xperia XZ1 are și părți pozitive și părți negative; cele rele nu-s chiar atât de rele, iar cele bune sunt chiar foarte bune 🙂 . Am fost ușor dezamăgit de puterea blițului și de faptul că nu mi s-a permis să scanez 3D din prima ceea ce aveam la îndemână. În contrast cu cele de mai sus, am fost uimit de calitatea fotografiilor captate cu acest dispozitiv și de calitatea sunetului pe care este în stare să îl redea prin cele două difuzoare.

La capitolul preț pot spune că acest smartphone costă cam cât un an de facultate, adică în jur de 3000 de lei. Merită banii? Aici am să rog pe fiecare cumpărător în parte să decidă, în funcție de nevoile pe care le are de la dispozitivul lui mobil. În ceea ce mă privește, cu siguranță am să îl trec pe o listă de dorințe pentru… cândva.

2 comments

  1. Doar un alt articol despre Black Friday 2017 - Gadget4U

    […] Galaxy S7 sau LG G5. Dacă nu ești interesat de promoții, o alegere interesantă mi se pare Sony Xperia XZ1, a cărui recenzie o poți găsi în link-ul anterior. Aproape de extremitatea cealaltă se află […]

Comments are closed.