Stilul pragmatic – acesta nu se schimbă, el doar evoluează

În următoarea provocare marca SuperBlog voi scrie despre propriul stil vestimentar – stilul pragmatic – și o voi face comparându-l cu industria auto.

Pentru a îmi păstra stilul pragmatic și în scris nu mă voi lungi foarte mult. Voi merge direct în trecut, atunci când mașinile erau doar 4 roți, un motor și un scaun. Așa și pentru mine hainele erau doar haine. Rolul acestora era de a feri corpul de frig în anotimpul rece și de praf în celelalte.

Cu timpul, exigențele au crescut. Oamenii și-au dat seama că autoturismele trebuie să poată transporta mai mulți pasageri, dar și ceva bagaje. În plan vestimentar, eu am simțit nevoia de a avea mai multe buzunare, deși, trăzni-m-ar zeii electricității, nu-mi aduc aminte ce puneam în ele.

Încă respectând stilul pragmatic, constructorii auto au început să monteze diferite tipuri de cauciucuri pe mașini, în funcție de condițiile în care acestea urmau să ruleze, așa cum și eu îmi alegeam perechile de adidasi barbatesti cu talpă netedă dacă urma să îi folosesc preponderent în oraș, pe trotuare drepte, și pe cele mai aderente pentru drumurile accidentate și terenurile de fotbal (de multe ori improvizate) de la țară.

Timpul a trecut și așteptările au înaintat, în mod firesc, în grad. Nu mai era suficient pentru mașini să aibă doar gumele potrivite, ci au fost echipate și cu diverse sisteme electronice care să ajute în condiții care facilitează derapajele sau la drumurile foarte înclinate. Ca om, am trecut de la niște simple încălțări de iarnă la ghete pentru barbati care nu doar că aveau suficientă aderență, însă erau confortabile chiar și la drumuri mai lungi și, în plus, lăsau piciorul să respire fără să-l lase și să înghețe. Vă spune asta un om care, după o zi de muncă, e orice altceva decât mândru de odoarea extremităților sale inferioare.

Pe măsură ce stilul pragmatic evolua, începea să se dezvolte și simțul estetic. Mașinile căpătau diferite forme și culori, hainele asemenea. Apăreau accesorii absolut inutile precum evacuările false sau notoriii papuci cu puf. Dar pentru noi, cei care acordăm cea mai mare importanță aspectului practic, Loganul este o mașină infinit mai utilă decât cel mai scump Bugatti, iar o haină cu chestii care atârnă de peste tot nu ar face decât să ne împiedice din a ne exercita activitățile zilnice.

Nu am nimic împotriva celor care au alte stiluri și care, eventual, le schimbă la un moment dat dintr-un motiv sau altul. Însă sunt de părere că odată ce ai „gustat” din stilul pragmatic e aproape imposibil să mai alegi altceva!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *