Să vorbim puțin despre LED-uri

Pentru articolul de azi am fost inspirat de SuperBlog și de SmarSoft să scriu despre LED-uri și utilizarea lor în scopuri de marketing. E (o parte din) un subiect pe care voiam să-l abordez de ceva vreme, însă nu sintetizasem toate ideile, și, fiindcă acel articol va acoperi cumva o idee mai amplă, am să-l las pe altă dată (alt blog?); aici am să mă rezum la reclamele luminoase pe care le întâlnim la orice pas.

Încep cu o definiție pentru LED-uri: diodă semiconductoare ce emite lumină la polarizarea directă a joncțiunii p-n. Efectul este o formă de electroluminescență. Practic, avem de-a face cu un dispozitiv care lasă curentul electric să treacă doar într-un sens și, în funcție de materialul folosit la crearea acestuia, va lumina într-o anumită culoare. Interesant (și poate mai puțin cunoscut) e faptul că această invenție va împlini 100 de ani în deceniul următor; deși acum ne lovim de aceste „beculețe” peste tot, în primii 40 de ani după inventarea lor nu li s-a găsit nicio aplicabilitate.

Ce a făcut LED-urile atât de căutate astăzi? Pe scurt, evoluția tehnologiei! Dacă la început erau atât de scumpe încât erau folosite doar în laboratoare, astăzi sunt folosite de majoritatea buticurilor pe lângă care treci zilnic, la afișajele electronice ale farmaciilor, dar și de către marile magazine și nu numai; o variantă a acestei tehnologii, numită OLED, e folosită într-un număr mare de telefoane, laptopuri și chiar mașini.

Ce a făcut LED-urile atrăgătoare pentru marketing? Evident, faptul că ieșeau în evidență. Mai întâi prin elementul de noutate adus de acestea, apoi prin culorile diversificate și jocurile de lumini. E destul de greu să ignori marile ecrane de pe magazinul Cocor, atunci când cobori pe Bulevardul I.C. Brătianu către Piața Unirii din București. Din păcate, este foarte ușor să le ignori pe cele mai multe dintre celelalte. Faptul că în prezent această tehnologie a ajuns destul de accesibilă a dus la o inundare a acestei piețe, ceea ce face multe afaceri să nu mai poată fi remarcate doar prin intermediul luminițelor; deși cred că ar fi o idee proastă se se renunțe la reclamele luminoase, sunt de părere că e nevoie să se aducă ceva în plus pe lângă acestea sau să se aștepte până la o nouă revoluție în materie de tehnologie, care să aducă o implementare diferită. Primul pas cred că trebuie făcut de farmacii, acestea ieșind (culmea) în evidență, însă într-un mod negativ; multe dintre panourile lor fiind o adevărată durere pentru ochi după lăsarea serii sau chiar un pericol atunci când din cauza lor nu mai poți vedea pe unde pășești.

Ieșind din domeniul marketingului, un domeniu în care îmi place că sunt și îmi place cum sunt folosite panourile cu LED-uri (deși cred că ar trebui folosite mai des și mai mult) este cel al informării și al atenționării. Dacă de ceasuri stradale aș zice că nu e neapărată nevoie pentru că aproape toată lumea are un telefon în buzunar, panourile care arată temperatura ambientală mi se par foarte utile – acestora aș încerca să le adaug și informații despre șansele de ploaie și, eventual, viteza vântului. Pe de altă parte, tot din această categorie sunt acele panouri care pot fi văzute în special pe autostrăzi și în proximitatea acestora – sunt multe informații care pot fi prezentate aici, de la limitări de viteză, condiții de drum până la alte informații utile, și tot ceea ce sper e că vor apărea pe cât mai multe drumuri „obișnuite”. Ce nu aș vrea să văd aici sunt atenționări cu privire la amplasarea radarelor – mi se pare un lucru de bun simț (unde mai pui că e și ilegal să faci altfel) mersul în limitele de viteză impuse de lege și sunt de acord cu radarele ascunse „în boscheți” și nesemnalizate.

În concluzie, nu știu cum va evolua industria de promovare prin intermediul panourilor cu LED-uri, însă îmi e clar că acestea sunt deja norma și că trebuie găsit alt element care să facă diferența între o firmă sau alta. Probabil că nu vor dispărea complet niciodată, însă e foarte posibil ca la un moment dat să fie acaparate de o altă nouă tehnologie ce urmează să fie descoperită.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *