fbpx
oboseala ochilor

Poți reduce oboseala ochilor cu aplicația f.lux

Am văzut zilele trecute pe profilul cuiva de Facebook că a găsit în Ubuntu 18 o setare pentru a reduce oboseala ochilor. Ceva asemănător există și în Windows 10 de cel puțin un an. Însă cei care folosesc sisteme de operare mai vechi trebuie să apeleze la aplicații terțe pentru a avea o astfel de funcționalitate. Eu folosesc de ceva timp f.lux; nu știu dacă este cea mai bună, datorită faptului că a răspuns suficient de bine nevoilor mele cât să nu simt nevoia să testez și altele.

oboseala ochilor

Interfața principală a aplicației este foarte simplă: setezi o locație și la ce oră te trezești cel mai devreme, de aici f.lux făcându-și singură treaba; însă poți regla după preferință temperatura de culoare (din cursorul de sus), iar dacă dai click pe acel grafic vei avea acces la câte un cursor pentru fiecare moment al zilei. Găsești niște opțiuni suplimentare în meniul derulant din dreapta și o surpriză (cel puțin pentru mine) în meniul de tip „hamburger” din stânga. Aici există un mod numit „Darkroom”, care, după părerea mea, este excelent pentru scris/citit în întuneric, totodată evitând cât mai mult oboseala ochilor. Atenție! acest mod nu e potrivit și pentru filme/scrollat pe Facebook pentru că modifică radical culorile afișate.

Din păcate, nu pot atașa screenshoturi cu efectele active, din motive tehnice, iar poze nu am putut face din alte motive. Însă poți descărca aplicația f.lux de aici (ocupă mai puțin de 1 MB) și să te „joci” cu ea un pic. Aceasta este disponibilă pentru mai multe sisteme de operare, dar și pentru câteva telefoane (root). Apreciez mult dacă îmi spui ce alte aplicații de acest gen cunoști/folosești.

Mai multe informații si sfaturi (+ un infografic) despre oboseala ochilor am găsit pe site-ul Dr. Axe, de unde am preluat și imaginea de la începutul articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *