fbpx
xa1 ultra

Am ieșit la joacă cu Sony Xperia XA1 Ultra

Am tot amânat acest articol de vreo 3 zile, dar iată că a venit momentul să scriu și despre Sony Xperia XA1 Ultra. Acest aparat este o combinație foarte interesantă de caracteristici, însă, pentru a le avea pe toate, au fost făcute și câteva “sacrificii”. Este justificată existența unui astfel de dispozitiv? Asta aștept să îmi spui tu după ce vei fi citit articolul.

La capitolul design, Xperia XA1 Ultra nu iese cu nimic în evidență. Este un telefon pătrățos, nu are decupaje spectaculoase pentru antene, majoritatea butoanelor sunt de aceeași culoare cu carcasa, cu excepția celui pentru deblocare, care este argintiu, această culoare regăsindu-se și pe capetele telefonului.

Ecranul lui XA1 Ultra are diagonala de 6″ și rezoluția Full HD. Dacă în stânga și dreapta spațiul dintre ecran și marginea telefonului este aproape inexistent, sus și jos parcă s-a cam exagerat cu lățimea. Revenind la display-ul în sine, acesta nu este printre cele mai grozave, nici printre cele mai luminoase, dar este destul de plăcut la vizionarea de videoclipuri.

Pe partea de fotografie am avut o surpriză interesantă. Întâi să scriu rapid despre camera frontală: are 16 MP, se descurcă decent în lumină bună și, chiar dacă nu pare să surprindă toate detaliile, are suficientă claritate. Trebuie să mai menționez că are stabilizare optică și chiar bliț frontal, lucru a cărui inventare eu nu pot să o înțeleg 🙂 . Senzorul principal are 23 de megapixeli și ziua dă un rezultat mediocru. Dar pe întuneric, fără flash și cu un pic de granulație, captează mult mai multă lumină decât ochiul uman, rezultând o fotografie în care poți vedea multe culori și chiar unele reflexii. În acest moment consider că Sony XA1 Ultra are cea mai bună cameră pentru poze nocturne (dintre cele pe care le-am testat eu).

La capitolul sunet aș putea spune, mai în glumă, că am fost păcălit. Deși dacă te uiți la fața telefonului vei vedea ceva ce pare o amplasare simetrică a unor difuzoare stereo în partea de sus și cea de jos, doar în partea superioară găsim ceva, anume casca pentru apeluri. Responsabilul pentru muzică a fost amplasat pe latura cu mufa de încărcare și, chiar dacă nu produce un volum sonor foarte ridicat, are o calitate foarte bună.

Ce bifăm la rubrica procesare și memorie? Am testat varianta cu 32 de GB destinați stocării, din care vreo 12 sunt ocupați de sistemul de operare. Androidul Nougat este rulat pe un Mediatek Helio P20, un octa-core setat la 2.3 GHz, și 4 GB RAM. Configurația asta s-a descurcat foarte bine cu tot ce i-am dat să facă. Nu am rulat cele mai consumatoare de resurse jocuri, însă cred că nu va avea probleme cu majoritatea aplicațiilor pe care le vei folosi. Am să revin cu niște articole speciale pe aceste subiecte.

Concluzia mea despre Sony Xperia XA1 Ultra: per total este un telefon mare și greu (188 de grame) care nu are o înfățișare ieșită din comun. Nici senzor pentru amprentă nu are. În schimb, are USB-C, un procesor destul de performant, o diagonală a ecranului potrivită pentru jocuri și filmulețe și o cameră foarte bună pe timp de noapte. Tot la plusuri am să trec că tot acest pachet de funcții costă în jur de 1600 de lei.

Așadar, acest telefon are locul lui special pe piață și nu-mi vine în minte vreun concurent. Dacă, totuși, cineva a reușit să identifice vreunul, e rugat să mă anunțe și pe mine! 🙂

2 comments

  1. Produse Sony premiate de revista What Hi-Fi

    […] urmă cu câteva săptămâni am scris despre câteva telefoane Sony pe care le-am testat. Acum mi-am propus să pun aici o listă cu alte produse Sony, anume cele […]

Comments are closed.