Excursie în jurul lumii tehnologiei

În răspunsul de azi la provocările concursului SuperBlog voi face o excursie mentală în jurul lumii tehnologiei. Din păcate, va trebui să mă limitez la locuri în care poți ajunge cu ajutorul unei agenții de turism, deci nu mă pot întoarce în locurile, sau și mai bine zis timpurile, în care au fost inventate primele tehnologii: undița, barca și roata. Ceea ce mă scutește de o plictisitoare lecție de istorie pe care eu oricum nu aș fi în stare să ți-o predau pentru că nu mă pasionează domeniul.

Aș pleca în această excursie într-un mod care mă caracterizează destul de bine – nepregătit. Totuși, aș lua cu mine un mare ajutor, unul care a contribuit în ultimii ani la simplificarea vieților a foarte multor oameni – asistentul digital Google. Ce-i drept, pentru asta ar trebui mai întâi să îl instalez pe iOS, ceea ce nu este imposibil, însă face utilizarea lui mai puțin practică; ar trebui să încep fiecare căutare cu „Hei, Siri! Ok, Google!”

„Ok, Google! Arată-mi ce e de văzut în Germania!” Multe de văzut aici, nu doar pentru amatorii de tehnologie, însă eu aș vizita fără să stau pe gând Stuttgart, locul unde își au sediile centrale doi dintre cei mai cunoscuți producători de automobile: Mercedes-Benz și Porsche. Un alt motiv este și acela că tot neamț era și unul dintre primii inventatori de computere (1941), Konrad Zuse, deși nu știu sigur pe unde aș putea găsi vreo urmă de-ale lui. Dar știu sigur că nu aș pleca din Germania fără să dau o tură pe Nurburgring, eventual într-un Volkswagen Type 1 (zis și Kafer sau, tradus, Beetle).

„Ok, Google! Arată-mi lucruri interesante în India!” Și m-ar conduce în proximitatea locului în care fizicianul Narinder Singh Kapany făcea experimentele care au dus la inventarea fibrei optice fără de care astăzi nu ne-am putea uita la Netflix și nu am putea lăsa comentarii răutăcioase pe Facebook. Nu mă interesează specificitățile culinare ale altora, așa că aș face tot posibilul să găsesc o porție sănătoasă de cartofi prăjiți. Și nu mă refer la cei de fast-food.

„Ok, Google! Arată-mi unde locuiești!” Evident că în acest moment m-ar duce în Statele Unite ale Americii. Aș putea să „pierd” zile întregi sau chiar săptămâni vorbind cu oamenii care au creat multe dintre tehnologiile pe care le folosim astăzi. Aș începe, în mod firesc, în Moutain View cu Larry Page și Sergey Brin, creatorii Google. Apoi aș da o fugă în Redmond, la Microsoft și la Bill. După asta aș face și o vizită în Cupertino, la Apple, dar indiferent cu cine ai vorbi acolo, ei tot cum știu fac.

„Ok, Google! Arată-mi unde a fost făcut telefonul meu!” Poate asta îi va mira pe unii, însă voi încheia călătoria acolo de unde ne vin foarte multe dintre dispozitivele pe care le folosim – China, probabil Shenzen, probabil Foxconn. Îmi voi încheia această excursie acolo unde multe dispozitive își încep viața – nu în fabrică, ci în cel mai mare magazin de componente electronice. Atât de multe încât nu ai de unde să știi de unde vin toate și nici măcar unii ochi mai antrenați nu pot deosebi ușor între un produs original și o copie.

Cu unele variații, ăsta ar fi circuitul „cultural” pe care l-aș face eu în lume, însă pentru cei cu alte preocupări ar putea fi util unul dintre aceste circuite culturale Christian Tour. Un circuit tehnologic exotic ar fi pentru mine probabil prin Japonia, însă știu persoane care s-ar bucura să ajungă prin alte părți accesibile prin aceste circuite exotice Christian Tour.

Însă o astfel de excursie ar fi foarte obositoare, iar eu am depășit din nou miezul nopții scriind. Mă duc să mă odihnesc, că cine știe când apare oportunitatea și am să scriu direct de acolo?!

 

Imagine din hypermarketul de electronice din Shenzhen – getconnectedmedia.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *