În săptămâna care a trecut am schițat o poveste despre Sony Xperia XZ2 Compact pe pagina de Facebook a blogului și am marcat-o cu hashtagul #XZ2Compact. Acum a venit momentul să adun toate informațiile la un loc și să le completez în review-ul final al dispozitivului.
Am avut la dispoziție pentru test varianta compactă a flagshipului Sony din acest an, un telefon cu display de 5″ în format 18:9, fără breton, rezoluție 1080×2160, protejat de sticlă Gorilla Glass 5. O surpriză plăcută pentru mine a fost să aflu că partea din spate este făcută din plastic, căci nu mă dau în vânt după aparate cu sticlă lucioasă și alunecoasă. De asemenea, plasticul, împreună cu ușoara curbură și cu greutatea telefonului, îl face mai confortabil în utilizare. La mijlocul acestui sandwich de sticlă și plastic se află metal. Acesta are clasicele perforații pentru microfoane sus și jos, mufa USB-C, butoane pentru volum, deblocare și cameră. Sertarul pentru cele 2 nanoSIM-uri sau cartelă+card de memorie nu mai este ciudat implementat și în continuare te scapă de grija deschiderii lui cu o agrafă. Senzorul de amprente a fost mutat din lateral pe spate, iar jackul audio a ieșit din telefon și apare într-un adaptor găsit în pachet.
Am constatat o îmbunătățire a calității audio față de generația anterioară, care deja era foarte bună. Cele două difuzoare își fac bine treaba, redând corect toate frecvențele până la cel mai înalt volum, chiar și cu bass, atât cât poate da un telefon, deși la o primă vedere nici nu se observă difuzorul de jos, care este foarte armonios integrat în carcasă.
Camera foto a rămas aceeași ca pe XZ1, însă pot spune că nu m-a dat pe spate. Îmi place cum diferențiază nuanțele diferite ale aceleiași culori și captează suficiente detalii dacă ai multă lumină, de preferat naturală. O selecție de fotografii făcute cu XZ2 Compact poți găsi în acest album de pe Facebook. Filmarea este foarte clară și, chiar dacă stabilizarea este doar digitală, se achită de sarcini fără probleme. De data aceasta am făcut și eu un scurt video cu funcția slow-motion, care este deja prezentă de ceva timp pe telefoanele Sony (dar și pe altele). Dacă e să zic ceva și despre camera frontală, aceasta are doar 5 MP și m-a cam dezamăgit, neavând foarte mult detaliu nici cu lumină din belșug.
Și acum să curgă un râu de vești bune! XZ2 Compact are un Snapdragon 845 și 4 GB de memorie RAM. În teste arată un scor care întrece toate celelalte dispozitive, iar în practică poți uita o aplicație sau două în fundal în timp ce te joci PUBG Mobile și înregistrezi tot ce se întâmplă în acel timp pe ecran. Ce-i drept, va începe să se încălzească.
Spațiul de stocare este de 64 GB. Dacă adăugăm cât ocupă Androidul, aplicațiile instalate de mine și pozele/filmările făcute în decurs de o săptămână se ajunge la folosirea a 40% din el. Nu aș fi crezut că voi spune asta vreodată, dar parcă stau cu grijă și mi-aș dori un card de memorie mai mare.
Am timp destul să laud și bateria. Deși încărcarea rapidă nu e cea mai rapidă, a menținut dispozitivul viu timp de 8 ore în condiții de utilizare aproape continuă (printre care și 60 de minute de PUBG Mobile) sau vreo 11 ore cu utilizare moderată, ascultând postul meu preferat de radio online cu muzică metal, Idobi Howl.
Aș mai avea de adăugat și faptul că SwiftKey, tastatura pe care Sony continuă să o folosească și care pe mine mă îngrozește (deși îmi plăcea mult cu ceva timp în urmă), pare să aibă ceva probleme cu noul format de ecran. Aștept un update, atât pentru aceasta, cât și pentru telefon, pentru a mai șlefui pe ici-colo câte ceva.
În concluzie: Sony Xperia XZ2 Compact e un telefon pe gustul meu datorită ecranului 18:9 fără breton, de 5″, diagonala cea mai potrivită pentru mine, și pentru că are un sunet deosebit de puternic și clar. Nu trebuie să uit nici de uriașa putere de procesare. Camerele, mai ales cea de selfie, ar putea fi puțin îmbunătățite, senzorul de deblocare cu amprentă ar fi fost mai comod amplasat cu o idee mai sus și, ca să fiu cârcotaș până la capăt, ar fi mers bine o pereche de căști în cutie. N-a fost să fie, însă e bine că în pachet se află un dongle de la USB tip-C la jack. Iar cine îl precomandă până pe 6 aprilie, când va sosi în magazine, primește o boxă portabilă Sony. Prețul este de 2600 de lei la eMag și, dacă ar fi să pot alege dintre ce există acum pe piață, mi-ar fi foarte greu să nu îl aleg pe acesta!
O vorbă din popor, reafirmată și de trupa Paraziții într-o melodie mai veche, spunea că „e greu să găsești un mix bun”. Eu cred că Sony tocmai l-a găsit cu XZ2 Compact!