Program antivirus – prezervativ pentru era digitală

Am „promis” că voi dezbate subiecte interesante în rubrica știință și filozofie, așa că iată încă unul: cât de important crezi că va deveni un program antivirus în următoarele zeci de ani?

Anul trecut s-a vorbit foarte mult despre oameni care își implantează diverse circuite/aparate electronice, care ajung să facă parte din corpul lor – cyborgii imaginați în filmele deceniilor anterioare. Aceștia fac parte din realitate acum și cu siguranță vor fi tot mai mulți și mai diferiți pe măsură ce trece timpul.

Însă, recent pare să fi luat amploare o altă discuție, începută și ea mai înainte: cea legată de roboții pentru sex. Și aceștia evoluează, atât în ceea ce privește inteligența artificială, cât și în privința materialelor folosite pentru a imita cât mai bine realitatea.

Dar care e legătura dintre cele două subiecte de mai sus? Și ce au ele de-a face cu un program antivirus?

Boli (+/- remediile aferente) au existat de când este viață pe Terra. Acestea au evoluat și ele, la fel ca orice altceva de pe planetă. De asemenea, programe rău intenționate au fost puse în circulație odată cu apariția aparatelor electronice, și acestea dezvoltându-se în pas cu tehnologia.

Așadar, nu mi se pare deloc greu de imaginat ca în 100 de ani, poate chiar mai puțin, să fie dezvoltat un virus hibrid, care să afecteze atât materia organică, cât și circuitele. Iar metoda de propagare a acestuia va fi, bineînțeles, robotul destinat relațiilor sexuale.

Întrebarea care apare este următoarea: se gândește vreo companie la această posibilitate și ia în calcul crearea unui program antivirus ca soluție a problemei? Va fi oare suficientă doar o astfel de măsură? Vor exista în școli/familii discuții despre educația sexual-digitală?

Și ultima întrebare: crezi că este prea devreme pentru astfel de întrebări?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *