Modalitati de preparare a cafelei

Posted by

Nu stiu care este primul lucru pe care il faceti voi dimineata, dar eu nu imi incep programul zilnic pana nu imi savurez ceasca mea de cafea Lavazza. As putea spune ca o perioada am crezut ca am parte de o obsesie si nu doar de un ritual ce consta in consumul cafelei preferate. Recunosc faptul ca de-a lungul timpului am tot incercat diverse sortimente de cafea si bineinteles diferite modalitati de preparare a cafelei.

Insa nu pot sa trec cu vederea doua lucruri importante pentru mine, si anume: cafeaua facuta in ibric la nisip si cafeaua facuta la espressor. Probabil ca ai observat si tu ca indiferent de marca si de calitatea cafelei, in anumite cafenele ce utilizeaza acel espressor profesional (cum il numesc eu) cafeaua are un gust foarte diferit fata de acea cafea pe care o poti pregati chiar tu, in intimitatea casei tale la propriul tau espressor.

Sunt constienta ca cei mai multi dintre voi vor spune ca respectiva cafea pe care o gasesti doar in anumite locuri este asezonata si cu diferite arome, cum ar fi cea de ciocolata, de scortisoara sau caramel, insa nu acest lucru face distinctia intre cafele. Si pentru a face o astfel de comparatie ideal ar fi sa degustati cafeaua fara nici un fel de aroma sau indulcitor, astfel veti observa mult mai usor diferentele dintre cafele.

Trebuie insa sa spunem ca acele espressoare pe care le intalniti in cafenele sunt mult mai puternice, spre exemplu presiunea (in bari) este mult mai mare fata de un espressor pe care il ai in locuinta, iar laptele spuma este mult mai intens si mai consistent. In alta ordine de idei, cafeaua din cafenele va fi intotdeauna mult mai gustoasa si mai aratoasa decat cea pe care tu o realizezi acasa.

Ba mai mult decat atat diferente sunt si intre cafeaua facuta la ibric si cea realizata la espressor. Cea la ibric este concentrata, iar culoarea va ramane intensa, mai ales daca nu folosesti lapte, iar cea la espressor in functie de alegerea ta, aceasta poate fi foarte tare, cremoasa sau putin mai slaba. Depinde foarte mult de alegerile pe care tu le faci si de ceea ce iti doresti sa folosesti.

Ceea ce este cu adevarat interesant este legat de preturile pe care le au anumite espresoare. De exemplu daca iti doresti un espressor de inalta calitate poti scote din buzunar si cateva mii de lei, dar daca iti doresti numai sa satisfaci un anumit moft si nimic mai mult poti achizitiona un espressor bunicel si cu cateva sute de lei. Si asa cum am spus si mai devreme, in paragraful de mai sus cel mai mult conteaza ceea ce iti doresti. De altfel trebuie sa recunoastem ca fiecare marca de cafea are gustul sau, iar uneori nu poate fi pe gustul nostru.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *