Huawei încearcă să vândă în România un produs incomplet. Evident că mă refer la telefonul Mate 30 Pro, dispozitiv lansat toamna trecută, care de câteva zile a început să fie promovat mai abitir și la noi. Cum? Ca și în cazul Samsung, câțiva bloggeri obișnuiți să umezească cu buzele părțile dosnice ale agențiilor de PR l-au primit deja la teste și nu încetează să-l laude pe oriunde li se… permite.
Nu are rost să trec în revistă specificațiile tehnice, căci e clar că și acest telefon împinge dezvoltarea tehnologică la niveluri extraterestre. Eu vreau să vorbesc despre mamutul din cameră, care a generat deja destul de multe dezbateri pe internet, la care simt nevoia să adaug și eu – Huawei Mate 30 Pro nu dispune de servicii Google.
Acesta nu este în sinea lui un lucru rău, compania chineză nefiind niciodată obligată să se alieze cu gigantul american, putând alege să livreze de la bun început produsul în ce formă și-au dorit; lucru pe care puțini oameni par să îl înțeleagă. Dar nu îi condamn. Pentru că oamenii s-au obișnuit ca telefoanele Huawei să vină cu servicii Google incluse, acum simt că primesc un produs incomplet, nefinisat. Nici argumentul prețului, ceva mai mic decât al flagshipurilor precedente la lansare, nu pare să fie suficient de convingător; dacă până acum i-ai dat omului o mașină cu volan, când îi vei da una cu leviere de care trebuie să tragă și să împingă, acesta se va simți tras pe sfoară.
Aici presimt că îmi vei atrage atenția că se pot instala aplicațiile Google pe Huawei Mate 30 Pro prin metode ocolitoare. Știam că ai să spui asta. Însă în scurta perioadă scursă de la apariția dispozitivului până azi pe câte astfel de opțiuni au apărut, tot atâtea au dispărut; nu toate aceste variante sunt la mintea cocoșului; și nu mi-e clar cum una sau alta dintre aceste metode afectează garanția aparatului.
Mai e și aspectul comodității. Pentru acesta am să mă întorc la exemplul meu cu mașina. Dacă cineva vinde o mașină cu volanul pe dreapta, deși oficial în țara respectivă volanele sunt pe stânga, foarte puțini vor fi cei care vor pune la bătaie ore de muncă pentru a îl muta pe partea corectă, chiar de ar avea toate piesele și sculele la dispoziție. Vor mai fi câțiva nebuni care vor circula cu ea așa cum e, însă cei mai mulți o vor cumpăra pe cea configurată corect pentru țara în care e utilizată. Sau, revenind la telefoane, cei mai mulți oameni se vor reorienta către telefoanele celorlalți producători, care nu au avut ghinionul să fie luați la ochi de statul american și oferă în continuare aplicații Google preinstalate.
Cumva îmi e milă de Huawei pentru că acum ei trebuie să își educe publicul țintă aproape ca pentru un produs nou, lucru deosebit de greu, care cu siguranță nu se poate produce peste noapte. Nu mi-e tocmai clar dacă bloggerilor plătiți să promoveze telefonul li s-a „șoptit” să spună cum să treci peste limitările cu care Mate 30 Pro vine din fabrică, din moment ce compania nu prea își permite s-o facă, însă eu cred că Huawei ar trebui să iasă în față și să spună „Acesta este produsul nostru! Nu este mai prost, e doar diferit!” și să înceapă cât mai devreme să îi obișnuiască pe viitorii utilizatori cu schimbarea. Nu este deloc timp de pierdut, dar vântul pare să bată în direcția greșită!
Eu sunt unul dintre bloggerii care testeaza telefonul. Primul primit din alte surse decat din magazine. Nu am fost tester de telefoane, dar mie imi place sa fac poze. Am testat pana acum Samsung, Oneplus, Huawei, Xiaomi, dar pana acum nu am vazut camera foto ca la Huawei-ul asta. Ca nu are android da, toata lumea zice, dar pana nu ai in mana ceva de genul nu o sa ti dai seama de ce poate camera aceea foto 🙂
Știi și tu că, tehnic vorbind, telefonul ARE Android, doar că nu are suita Google preinstalată și, deși nu imposibil, aceasta este dificil de procurat pentru cei mai mulți utilizatori. Însă mă aștept ca majoritatea apk-urilor să funcționeze normal pe el. Iar în ceea ce privește camera, sunt convins că a depășit deja multe camere profesionale low-end sau mai vechi.