De curând am dat cu ochii pe internet de un producător de hale metalice; mă rog, nu a fost întâmplător, dar despre asta la sfârșit. Ideea e că m-am tot gândit ce aș putea face eu cu o hală metalică. Și nu doar că m-am gândit, dar am și găsit o întrebuințare ce-i drept mai aparte decât scopul pentru care acestea au fost gândite. Dar mai întâi să vedem care e treaba cu halele astea metalice și cine le produce.
Compania despre care scriu astăzi se numește Frisomat, originară din Belgia, și și-a început activitatea în 1978. Prima hală industrială Frisomat era una semirotundă din oțel. Un an mai târziu au făcut prima hală metalică din oțel laminat la rece. Abia în 1984 și-au construit prima clădire de birouri în Belgia, dar în următorii doi ani deja exportau produse în Franța și alte țări. În 1989 și-au deschis o filială în Portugalia.
În 1996, Frisomat ajunge și în România și deschide o filială la Piatra-Neamț. În prezent, compania activează pe piețele din 14 țări și au produs peste 40.000 de hale metalice.
Care este tehnologia de producție a unei hale de producție Frisomat? Departamentul acestora de cercetare și dezvoltare colaborează cu profesioniști din domeniu pentru a produce structuri metalice din oțel laminat la rece, care consumă cu 30% mai puțin oțel decât una obișnuită, fără a-și pierde din rezistență. Jumătate din energia folosită în procesul de fabricație vine din panouri solare, ceea ce înseamnă că și poluează mai puțin.
O hală metalică produsă de această companie poate fi folosită în mai multe feluri – ca depozit, ca spațiu de producție, fermă de animale, săli de sport și agrement și chiar spațiu pentru birouri. Cine folosește hale produse de Frisomat? Am aruncat un ochi pe site-ul lor și am rămas surprins plăcut (deși chiar nu era cazul) să aflu că producători precum 3M, Caterpillar și chiar Volvo au astfel de hale.
Ei, și dacă până acum poate te-am plictisit cu toate detaliile despre istoria firmei și tipurile de produse pe care le face, iată ce idee am eu. Și nu cred doar că este complet realizabilă, ci poate chiar este deja utilizată de alții. După cum știți, pe lângă tehnologie, eu sunt pasionat și de industria auto. Îmi plac deopotrivă mașinile cele mai noi, cu funcții care mai de care, cât și cele clasice, rare sau doar mașini vândute la scară mare care au fost abandonate și cineva le-a redat un suflu de viață.
Eu mi-aș lua o hală metalică simplistă, pe care să o pot plimba după mine prin țară sau prin lume. Iar în această hală aș adăposti o colecție de mașini selectate de mine și pe deținătorii acestora, gata să își depene poveștile motoristice. Desigur că aș putea-o folosi la orice altceva. De exemplu, aș putea face prima agenție de publicitate dintr-o hală. Altcineva ar putea face un circ, că mie nu-mi surâde ideea. Până la urmă, de ce nu o bibliotecă în mijlocul câmpului?
Dar revenind puțin de pe tărâmul imaginației în balta realității, astfel de hale ar putea fi folosite pentru lucruri de care oamenii au mare nevoie, cum ar fi spitale. Doar zic.
În definitiv, tot ce ai nevoie pentru a dezvolta o afacere (că despre asta e vorba) pe care să o dezvolți într-o astfel de construcție este un proiect bun de hală și colegi dedicați. Apoi poți să pui noaptea capul pe pernă și să visezi cum pășești prima zi în noua ta hală. Doar tu știi că este o structură metalică, căci înăuntru ai făcut-o să arate ca o clădire de birouri. Nu ca una obișnuită, că nici nu ți-ai dorit asta, dar să fie totuși o atmosferă de muncă, nu de distracție. Computerele stau aliniate dezordonat pe mese de toate culorile și înălțimile. La televizor se aud melodii deranjante De pe YouTube se aude muzica ta preferată și ai atât de multă inspirație încât nu știi ce idee să începi să prelucrezi mai întâi. Și asta e tot un fel de hală de producție.
Sau poți intra dimineața, pe răcoare, după ce ai servit cafeaua în inima munților, să saluți animalele pe care le crești în hala ta, apoi să le hrănești chiar tu înainte de a lăsa aparatele automate să își facă treaba. Și să privești așa timp de ore îndelungate cum tot ce este mecanizat în mica sau marea ta fermă se mișcă într-o perfectă armonie cu vântul care bate afară peste câmpul semănat cu nutreț.
Sau gândește-te la câți copii ar putea să facă sport în timpul liber sau poate chiar în timpul orelor de educație fizică (dacă nu ar fi nenorocita asta de pandemiei), astfel menținându-și corpurile și mințile sănătoase. Antrenorul lor ar sta pe banca de rezerve din hala-sală de sport și i-ar încuraja să practice în continuare sportul pe care aceștia și-l doresc. Fie că vorbim de fotbal, baschet sau… șah. Generația mea juca șah în perioada gimnaziului (unii dintre prietenii mei mai joacă și acum; doar între ei, desigur), iar acesta este un sport recunoscut de către Comitetul Internațional Olimpic.
Și când te gândești câte astfel de idei ar putea fi puse în aplicare pentru că un antreprenor s-a gândit în urmă cu mai bine de 40 de ani să nu își deschidă orice afacere, ci să facă un produs cu utilizări multiple, care poate fi transformat după bunul plac al utilizatorului!
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2021 și Frisomat.