Camerele cu termoviziune sunt dispozitive care traduc energia termică (căldura) în lumină vizibilă pentru a analiza un anumit obiect sau scenă. Imaginea produsă este cunoscută ca o termogramă și este analizată printr-un proces numit termografie. O cameră termoviziune este un dispozitiv sofisticat care procesează imaginea captată și o afișează pe ecran. Aceste imagini pot fi folosite pentru diagnosticare imediată sau prelucrate prin software specializat pentru evaluarea ulterioară, acuratețea și raportul de ieșire.
O cameră cu termoviziune oferă posibilitatea de a ajuta la detectarea problemelor subtile înainte ca acestea să ducă la eșecuri. În condițiile industriale, unele probleme ale echipamentului pot fi observate prin vibrații sau sunete neobișnuite, dar multe alte probleme nu prezintă astfel de simptome evidente. Multe probleme de natura electrica pot fi detectate prin observarea spectrului termic emanat de echipamente. Dacă nu sunt identificate din timp, ar putea duce la defectarea echipamentului sau la un pericol electric mai grav. Problemele de umiditate în tavan și pereți pot fi foarte dificil de găsit înainte de a deveni suficient de grave pentru a distruge clădirea.
În toate aceste cazuri, o cameră termoviziune poate să accelereze diagnosticarea, să reducă – poate chiar să evite – pericolele neprevăzute și să minimizeze deteriorarea structurilor și a conținutului. Termografia oferă o varietate de avantaje, deoarece poate fi folosită pentru:
• Cele mai multe tipuri de echipamente.
• Colectarea datelor din mediul periculos dintr-o distanță sigură.
• Scanarea rapidă a zonelor mari, cum ar fi pereții, plafoanele și acoperișurile.
• Colectarea datelor fără a întrerupe producția.
• Identificarea rapidă a neregulilor în anumite locații.
• Detectarea problemelor înainte de eșec.
Ce detectează o cameră de termoviziune?
Lumina vizibilă este ceea ce vedem în jurul nostru în fiecare zi. Este singura parte a spectrului electromagnetic pe care îl putem vedea cu ochiul liber. Lumina vizibilă ocupă doar o mică suprafață în spectrul electromagnetic, iar radiația infraroșie (IR) reprezintă un procent mai mare. Dacă vrem să vedem ce se întâmplă în alte părți ale spectrului, avem nevoie de echipament specializat.
Toate obiectele absorb, reflectă și uneori transmit energie la diferite nivele. Diferitele materiale vor da energie termică la rate diferite. Această energie poate fi detectată prin echipamente infraroșii și afișată ca imagini.
Aplicațiile pentru camerele de termoviziune
Inițial camerele de termoviziune au fost dezvoltate pentru utilizări militare în timpul războaielor iar apoi au migrat în alte domenii și au găsit multe utilizări. Pompierii le folosesc pentru a vedea prin fum, pentru a găsi oameni și pentru a localiza locurile acoperite de foc.
Poliţiştii folosesc tehnologia pentru a gestiona activitățile de supraveghere, pentru a localiza și a reține suspecții, a investiga scenele crimei și a desfășura operațiuni de căutare și salvare. Tehnicienii de întreținere a liniilor de alimentare localizează îmbinările și piesele de supraîncălzire pentru a elimina eventualele defecțiuni. În cazul în care izolația termică devine defectă, tehnicienii din domeniul construcțiilor pot vedea scurgerile de căldură pentru a îmbunătăți eficiența răcirii sau încălzirii.
Avantajele unei camere termoviziune:
Creșterea siguranței
Tehnicienii pot inspecta adesea fără a contacta direct echipamentul sau fără a întrerupe funcționarea acestuia. De asemenea, aceștia pot inspecta canalele și plafoanele fără a fi nevoiți să urce pe scări sau să folosească un lift.
Fiabilitate îmbunătățită
Informațiile mai exacte fac mai ușor pentru echipele de întreținere să remedieze problemele înainte ca acestea să ducă la pierderi pe scară largă, reducând astfel în mod semnificativ întreruperile neprogramate.
O mai bună asigurare a reparațiilor
Utilizarea unei camere termoviziune pentru scanarea rapidă a unei componente sau a unei zone structurate permite unui tehnician să verifice dacă repararea a fost finalizată cu succes sau să identifice semne subtile care necesită reparații suplimentare.