Tehnologie pentru trișori – motorașele din biciclete

M-am gândit să scriu câteva cuvinte și despre inovațiile din tehnologie pentru trișori la ciclism, dacă tot am avut articole din domeniul sportiv în utimul timp, dar și din cauza acestei întâmplări care a avut loc cu o lună și ceva în urmă.

Ca în orice alt sport, în ciclism nu se inovează doar în cadrul echipamentelor folosite, ci și în modalități de a frauda sau măcar îmbunătăți puțin rezultatele. În cele mai multe cazuri se folosesc anumite substanțe pe care medicii de echipă le injectează cicliștilor, dar există și o variantă de „doping mecanic”. Acesta constă într-un motoraș ascuns în cadrul bicicletei care ajută sportivul să se odihnească în anumite momente sau să aibă un randament mai bun în altele.

Acest dispozitiv funcționează ca un motor electric: în cadrul bicicletei, deasupra roților există niște bobine alimentate de o baterie, iar în jante sunt amplasați 200 de magneți. În funcție de sensul în care curentul parcurge bobinele bicicleta poate fi accelerată sau frânată. De asemenea, energia generată în momentul frânării sau deplasării pe o pantă va încărca bateriile, la fel cum se întâmplă la mașinile moderne.

Un producător de biciclete spune că a reușit să facă un prototip al unei biciclete ce folosește acest tip de propulsie, însă despre această tehnologie pentru trișori există zvonuri încă din urmă cu 6 ani și nu oricum, chiar la nivelul marilor tururi cicliste!

Crezi că ar fi o idee bună ca o astfel de tehnologie să fie folosită în cadrul scaunelor pentru persoane cu handicap locomotor?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *