Nu aveam cum să ratez lansarea lui Samsung Galaxy S22 Ultra (ei draci, era perfect posibil și chiar s-a întâmplat în trecut) și să nu observ lucruri (că, deh, cu asta mă ocup, doar că obișnuiesc să uit să scriu despre ele). Și primul lucru care mi-a sărit în ochi este că prezentările coreenilor au devenit mai emoționante (sau m-am ramolit eu) și mai pline de efecte vizuale spectaculoase (de parcă ar avea vreo importanță).
Dar lăsând gluma la o parte, eu, care am luat mereu la mișto Samsung, pot spune acum despre companie că pare să se îndrepte pe un drum bun. Fun fact: sunt utilizator de Samsung Galaxy (A51, nu cine știe ce) de peste un an și jumătate, timp în care telefonul chiar a devenit mai bun; dacă de nou acesta se bloca, repornea și unele aplicații mergeau greoi, în prezent funcționează decent și e limitat doar de maximul de performanță pe care îl pot atinge componentele cu care a fost livrat. Deci chiar e important să ai update-urile la zi pe un telefon.
În stilul prea confundabil cu modelele din ultimii 3 ani al lui Samsung Galaxy S22 Ultra
Dar eu mi-am propus să scriu astăzi despre Samsung Galaxy S22 Ultra, iar în acest aspect compania a făcut niște promisiuni destul de curajoase, în timp ce a îngropat tacit seria care te făcea să spui „am cel mai performant telefon de pe piață”.
Îmbunătățirile sunt, firește, marginale, dar de data aceasta pot spune că Samsung a reușit să facă un telefon frumos. Nu am mai văzut un dispozitiv atât de elegant la niciun producător de foarte mult timp; după părerea mea, este mai stilat și decât cel mai recent model Apple, seria iPhone 13, cu care probabil cel mai mulți l-ar compara. Și nu, n-am fost sarcastic aici.
Aceleași „cel mai” și „cea mai” vechi de când lumea
În stilu-mi caracteristic, am să trec toate „inovațiile” prezentate de Samsung la această lansare la capitolul „rămâne de văzut” și am să menționez câteva din ce am apucat să văd înainte să mă iau cu alte treburi:
Niciun model nou fără „cea mai tare cameră pusă până acum pe un telefon”, deși dacă pui cap la cap acest model cu precedentul, cel mai probabil creșterea calității imaginilor surprinse va fi cât grosimea unui fir de păr de purice: camera principală de 108 megapixeli, dar și celelate 3 (exact, în total sunt 4 acum, ceea ce înseamnă că în curând vom avea 5 sau 6 pe mid-rangere) au niște brizbrizuri noi, pot fi folosite toate în modul PRO (în teorie, un lucru bun, în practică, am dubii) și au un nume fancy pentru fotografia făcută în condiții de luminozitate scăzută – nightography.
La Samsung Galaxy S22 Ultra, compania a crescut luminozitatea la care poate ajunge ecranul și, spun ei, au realizat o tehnologie prin care display-ul este mai lizibil în lumină puternică. Unele zvonuri spun chiar că de acum înainte nu vei mai avea nevoie să mergi la solar pentru acel bronz de invidiat, fiind suficient să setezi acest telefon la luminozitate maximă și să îl îndrepți spre acele părți ale corpului care poartă mai pregnant semnele palide ale prea multului stat în casă din cauza pandemiei.
Nu în ultimul rând, Samsung arată (la nivel declarativ, cel puțin) că a luat în considerare aspectele de care s-au plâns utilizatorii în trecutul recent și spune că a regândit modul în care se răcește telefonul. Compania spune că a regândit totul, de la materialele conductoare de căldură și amplasarea lor până la acea cameră cu vapori (sau „răcire lichidă”, cum i se mai spune), așadar nu vei mai putea coace prăjitura preferată la acest telefon (sau, știi și tu, rămâne de văzut).
Ca un lucru ciudat ce merită menționat, în ciuda unui model S21 Ultra cu 16 GB RAM și a zvonurilor unei versiuni cu stocare de 1 TB, cel puțin pentru moment, S22 Ultra este disponibil cu maximum 12 GB RAM și „doar” 512 GB de stocare.
Samsung Galaxy S22 Ultra înlocuiește definitiv seria Note
Fiind „cel mai” telefon al companiei, acesta ar fi trebuit, în mod normal, să poarte denumirea de Note și să fie lansat undeva prin august. Dar acest lucru nu se va mai întâmpla și, vorba unui mare comediant român încă în viață, „semnele au fost întotdeauna acolo”: primul lucru care a dat de gândit a fost lansarea lui Samsung Galaxy S21 Ultra, care putea fi folosit și cu S-pen, și a accesoriilor (husa) centrate pe S-pen pentru acesta.
Al doilea semn a fost lipsa unui model Note care să acompanieze seria S21. Acest lucru s-a sincronizat dubios de bine cu penuria de cipuri care a afectat toate industriile care se bazează pe tehnologie, precum cea auto și, bineînțeles, cea a computerelor; din ce am citit cu doar câteva luni în urmă, Samsung chiar a dat vina pe criza de semiconductori pentru lipsa unui model Note, deși se pare că compania avea oricum alte planuri.
Nu cred că dispariția lui Note este cauzată de vreo criză, ci pur și simplu de faptul că nu se mai diferenția prea mult de seria S, deci practic nu prea își mai găsea locul în portofoliul Samsung, mai ales de când au lansat și cele două modele de telefoane pliabile.
Iar lansarea lui Samsung Galaxy S22 Ultra bate ultimul cui în sicriul pregătit de mult al seriei Galaxy Note: noul telefon al coreenilor nu doar că păstrează compatibilitatea cu S-pen de la modelul precedent, ci acum i-a făcut și loc în carcasă. Practic, seria Note nu a dispărut, ci a fost asimilată de varianta Ultra a seriei S.
Lucrurile bune vin câte 3
După cum era de așteptat, Samsung nu a lansat un singur telefon, ci 3 versiuni ușor diferite ale aceluiași model. Așadar, pe lângă cel de care mi-am bătut tastatura mai sus, coreeni au aruncat în joc un S22 Plus, cu ecran un pic mai mic și mai puține camere, de o rezoluție ceva mai mică; și un S22 „simplu”, cu un display de doar 6.1″ și cea mai mică baterie dintre cele 3 modele, de 3.700 mAh. Toate cele 3 modele pot fi deja precomandate prin intermediul linkurilor din acest articol.
După cum spuneam la început, nu am putut urmări întreaga lansare, așa că nu știu cu ce altceva s-a mai lăudat Samsung. Însă un lucru știu sigur, în curând vor începe să apară pe rețelele sociale oamenii care se vor lăuda cu noul model al coreenilor și cu modul în care acesta le-a vindecat depresia. În mod neironic, desigur.
Tu ești fan al seriei S sau al seriei Note? Ce părerea ai despre tragerea celei din urmă pe linie moartă?
În momentul de față folosesc un note20 ultra 5g și sunt foarte mulțumit de el. Nu consider necesar un upgrade la note22 ultra. Ms
Nu te obligă nimeni să faci upgrade dacă nu vrei. :)))
Judecând și după propriul Samsung, și după ce mai spun alți oameni pe internet, un telefon poate fi folosit lejer cel puțin 2-3 ani.
Cine cumpara gunoiul de exynos este nebun la cap… Toate cele 4 cu exynos au avut probleme.