Replantarea plantelor de apartament: primăvara sau iarna

Posted by

Dacă întrebi internetul care este cea mai bună perioadă a anului pentru a transplanta plantele de apartament, aproximativ opt din zece răspunsuri îți vor spune că primăvara este momentul ideal. Dar înseamnă asta că nu poți transplanta plantele de apartament iarna?

Nu ar fi grozav să poți replanta plantele de apartament iarna, când ai mai mult timp? Vestea bună: chiar poți face asta!

Primăvara nu este întotdeauna momentul cel mai convenabil pentru iubitorii de plante și grădinari să replanteze plantele de apartament. De fapt, iarna poate fi perioada ideală pentru mulți, când există mai mult timp pentru astfel de activități. Când vine primăvara, ne ocupăm deja cu pregătirea straturilor de grădină, greblarea frunzelor, aplicarea unui strat nou de mulci, îngrijirea răsadurilor pentru transplanturile de legume și flori și plantarea culturilor timpurii.

Sună obositor, nu-i așa? Cu toate aceste activități în desfășurare, orice sarcină pe care o putem muta în „extrasezon” este binevenită. Replantarea plantelor de apartament iarna poate fi perfectă pentru un grădinar care își dorește să simtă din nou pământul în mâini în lunile reci. Dar este oare o idee bună?

Avantajele replantării în sezonul rece

Poți să încalci regula „replantează primăvara”? Este bine să replantezi plantele de apartament iarna? Și există avantaje sau dezavantaje în a face asta?

Majoritatea plantelor de apartament nu sunt afectate dacă sunt replantate iarna, atâta timp cât le acorzi îngrijirea necesară ulterior.

Pe scurt, da, poți replanta plantele de interior iarna, dacă atunci este momentul cel mai potrivit pentru tine. Majoritatea plantelor nu sunt prea pretențioase în această privință.

Recomandarea obișnuită de a replanta primăvara vine din faptul că atunci plantele ies din repausul de iarnă și încep să crească activ. Plantele care au fost într-un sol sărăcit de nutrienți vor beneficia de solul proaspăt și de suplimentul de substanțe nutritive. Acestea vor reacționa rapid la hrana nouă, iar creșterea rădăcinilor și a plantei ar trebui să se intensifice.

Deși acest lucru este adevărat, mai sunt și alte aspecte de luat în considerare. În primul rând, multe plante de interior nu intră cu adevărat în repaus, deoarece sunt ținute în medii controlate. Locuiesc în case și birouri încălzite, iar lumina suplimentară le prelungește ziua, în ciuda faptului că zilele de iarnă sunt mai scurte.

Așadar, s-ar putea să nu poți aștepta o perioadă de repaus pentru că, în unele cazuri, ea pur și simplu nu există. Astfel, puteți avea în vedere și administrarea unui ingrasamant pentru plantele ornamentale cu conținut redus de azot și bogat în potasiu și fosfor de tipul AMN. În plus, nutrienții din sol vor rămâne disponibili atunci când planta începe să crească viguros din nou. Ei vor fi acolo, gata să fie absorbiți, atunci când planta va avea nevoie de ei.

Când să eviți replantarea

Dacă ai o varietate de plantă care reacționează mai puțin bine la replantare în timpul iernii, reține acest lucru pentru data viitoare. Deși planta poate avea nevoie de timp pentru a se adapta, este puțin probabil ca replantarea să îi cauzeze daune pe termen lung. Când apar probleme reale sau boli, acestea au de obicei alte cauze.

Un moment în care ar trebui să eviți să schimbi ghiveciul plantelor de interior (sau orice plantă, inclusiv cele din ghivece de exterior) este atunci când acestea sunt în floare. Dacă planta ta înflorește, cel mai bine este să lași acest ciclu natural să își urmeze cursul. Dacă schimbi ghiveciul unei plante care este în floare, riști să rupi și să dăunezi florilor, provocându-le căderea. De asemenea, există riscul ca florile și bobocii să cadă ca urmare a șocului de transplantare.

Sursa foto: Botanistii.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *