Nokia 7 Plus – de toate pentru toți

De mult timp nu am mai văzut un telefon cu un raport atât de bun între preț și performanțele oferite cum e Nokia 7 Plus. Mi-a plăcut încă de când l-am pornit, iar acum, după 2 săptămâni de utilizare, nu aș mai putea să mă despart de el. Cum m-a convins?

În primul rând, e vorba de conținutul cutiei. Pe lângă cele absolut necesare (încărcător, cablu, căști) am mai găsit un accesoriu pe cât de simplu, pe atât de dorit de mine: o husă de silicon care să-l ferească de eventualele accidente (de care nu a avut parte pentru că sunt foarte atent cu dispozitivele mele). Aspectul telefonului contribuie și el la impresia plăcută: Nokia 7 Plus este fabricat dintr-o singură bucată de aluminiu, designul fiind unul simplu, dar de mare efect datorită detaliilor de culoarea cuprului.

Nokia 7 PlusPartea din față este ocupată în proporție de 77.2% de display-ul LCD de 6″ în diagonală și rezoluție 1080 x 2160 pixels, adică Full HD în format 2:1 (fără notch). Acest ecran are, după părerea mea, o foarte bună calibrare a culorilor și a contrastului, însă i-ar prinde bine un pic mai multă luminozitate.

Alte lucruri care mă interesează mult la alegerea unui smartphone nou sunt calitatea audio și cea a fotografiilor. De exemplu, un lucru despre care nu prea scriu căci pare de la sine înțeles s-a remarcat foarte pozitiv aici: sunetul în apeluri nu este acoperit sau perturbat de zgomotul traficului de oră de vârf de la 6 seara. Pentru alte activități, cum ar fi privitul la clipuri pe YouTube, difuzorul își face, de asemenea, datoria cu brio, fiind puternic și clar; dar fiind unul singur, nu este tocmai potrivit pentru muzică. Cu o pereche de căști (cele din pachet sau oricare altele, căci are mufă jack) te poți afunda, însă, și într-o sesiune prelungită de ascultat melodii, care vor fi redate așa cum trebuie.

Pe partea de fotografie avem, pe spate, o cameră de 12 MP wide (f/1.8) și una de 13 MP (f/2.6) cu zoom optic 2x. Pozele rezultate din această combinație au foarte multă culoare și o cantitate medie de detalii. Pe întuneric nu sunt cele mai grozave, dar te poți descurca cu ele. Nu am fost încântat de efectul de bokeh, am impresia că blurul nu are acceași intensitate în toate părțile fotografiei, iar subiectul nu este mereu decupat cum trebuie.

Senzorul frontal are 16 MP, așadar (după cum îi explicam de curând unui prieten) Nokia 7 Plus este construit mai degrabă pentru selfie-uri. Și eu cred că se descurcă memorabil (dacă nu luăm în considerare pozele făcute noaptea): captează cel puțin la fel de multe culori ca senzorii principali, imaginile sunt clare și, surpriză, bokeh-ul (aplicat aici doar din software) este mult mai reușit decât cel al camerelor principale. Ca de obicei, mostrele pot fi găsite într-un album pe pagina de Facebook a blogului.

Am ajuns la capitolul la care Nokia 7 Plus iese cu adevărat în față: performanța. Deși este echipat „doar”cu un procesor Snapdragon 660 și „doar” cu 4 GB memorie RAM, acestea sunt optimizate excelent pentru a lucra cu Androidul 8.1. Inițial, ca să nu pară că exagerez, am vrut să scriu că se mișcă la fel de bine ca un flagship de acum 2 ani; ei bine, după ce am rulat testul Antutu am văzut că se clasează chiar printre device-urile mai recente, depășind Huawei Mate 20 Lite și fiind puțin în urma LG G6 și LG V30. Concret, a rulat PUBG (chiar dacă la setări medii) impecabil, fără pic de lag, și se descurcă excelent și cu noul Asphalt 9:Legends.

Pe lângă funcțiile interesante precum sincronizare cu computere Chromebook și swipe pe senzorul de amprentă pentru a deschide notificările, Nokia 7 Plus m-a uimit și cu durata bateriei. Cu o capacitate de 3800 mAh, am obținut următoarele performanțe: cu utilizare medie (un pic de joacă, un pic de GPS, multă muzică, multe poze și câte puțin din altele) a rezistat o zi și jumătate departe de priză; cu adevărat extraordinar a fost când am scăzut utilizarea (doar poze, muzică, un pic de Instagram și ceva chat pe Messenger) – nu a fost nevoie să îl încarc timp de 2 zile și jumătate. În tot acest timp nu am fost nevoit niciodată să „sacrific” vreo funcționalitate pentru a economisi energie.

Cred că, fără să îmi dau seama, am ajuns la concluzie. Pentru a ține fișa cât de cât echilibrată, mă văd nevoit să îi caut un nod în papură. L-am găsit: era minunat dacă avea un al doilea difuzor încorporat, pentru sunet stereo. Altfel, la celelalte capitole bifează pozitiv: cameră bună, putere de procesare foarte bună și baterie excelentă.

Vorbeam de un raport la început și, ca să ai toate datele, trebuie să îți comunic și prețul. În momentul redactării acestui articol, Nokia 7 Plus costă 1700 de lei, ceea ce mie îmi pare foarte potrivit pentru ce oferă. Dacă ești de aceeași părere și l-ai pus pe lista de achiziții, îl poți cumpăra de la eMag folosind acest link de afiliat pentru a-ți arăta susținerea față de blog.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *