fbpx

Am găsit telefonul ideal

De vreo săptămână am început să folosesc un telefon care este total diferit față de ce am avut până acum. Asta m-a făcut să îmi pun o serie de întrebări și, din fericire, am găsit chiar și răspunsuri pentru ele. Am aflat astfel că am găsit telefonul ideal sau, mai bine zis, el m-a găsit pe mine.

Care este diagonala perfectă?

Poate că nu am cântat suficient de mult la pian în timpul școlii și nu am jucat suficient de mult baschet în perioada liceului, căci se pare că limita maximă a diagonalei unui smartphone pe care să îl pot utiliza (aproape) normal este de 5 inch. Inconvenientul lungimii ecranului este rezolvat în ziua de astăzi de producători prin funcția care aduce elementele afișate pe ecran din partea de sus la mijlocul acestuia. Însă eu cu lățimea display-ului am probleme și uneori prefer doar să țin telefonul cu o mână și cu cealaltă să accesez funcțiile de care am nevoie. Chiar am butonat recent un dispozitiv ceva mai mare și nici nu a încăput vorbă de utilizare cu o singură mână. Desigur, un ecran mai mare înseamnă că anumite elemente ale interfeței sau ale aplicațiilor folosite pot fi vizualizate și utilizate mai facil. De asemenea, am observat o reducere a numărului de tastări greșite. De când am avut primul smartphone cu ecran tactil am utilizat diagonale de 3.2 și 3.5 inch, iar acum am sărit direct la 5. Cred că un timp am să rămân la acest nivel.

Producătorii, totuși, încă par să crească treptat dimensiunile dispozitivelor lor, singura limită fiind aceea de unde începem să denumim device-ul tabletă. Dar am reușit să găsesc câteva dispozitive lansate în ultimele 12 luni care au diagonala de 5 inch și pe care mi-ar plăcea să le testez. Acestea sunt: Sony Xperia M5, Xiaomi Mi 4s și HTC One A9.

Care este rezoluția optimă?

În trecut, unii producători alegeau unele rezoluții mai ciudate pentru unele telefoane, fără a ține prea mult cont de formatul ecranului și, mai ales, de dimensiunea acestuia. Dacă foloseai pentru un timp îndelungat un astfel de dispozitiv te puteai alege cu dureri de ochi sau, pur și simplu, era inestetic să poți vedea fiecare pixel în parte. Din fericire, nu cred că mai este cazul în ziua de azi, cel puțin în ceea ce privește smartphone-urile. Al meu are rezoluție HD 720×1280 și mi se pare ok în raport cu dimensiunile ecranului.

Eterna întrebare: ce sistem de operare să aleg?

După cum ziceam și prin alte articole, eu am trecut prin destule. Am folosit Symbian mult timp, chiar și după ce a fost „îngropat” oficial, fiind mulțumit de ceea ce putea face un dispozitiv cu acel OS. Apoi, când am trecut la Android, m-am adaptat foarte rapid și a devenit sistemul meu de operare preferat, obijnuind mereu să spun că OS-ul ți-l alegi în funcție de necesitățile pe care le ai. Acum folosesc un smartphone Windows (Lumia 830) și am ajuns la concluzia că sistemul de operare pe care îl ai pe telefon nu are absolut nicio importanță. Lucrurile care sunt posibile de pe un telefon mobil le vei putea face pe orice OS ar avea dispozitivul tău, iar pentru anumite task-uri vei avea răbdare până ajungi acasă, la computer. Iar computer-ul trebuie neapărat să ruleze Windows 😀 .

Deci, care este telefonul ideal?

Cel puțin pentru mine, telefonul ideal trebuie să aibă dimensiunea ecranului de cel mult 5 inch, nu contează rezoluția, nu contează sistemul de operare. Nu contează nici măcar specificațiile, însă dispozitivul trebuie să se miște decent. Nu cred că există telefonul ideal, acel dispozitiv perfect pe care toată lumea ar trebui să și-l cumpere; suntem miliarde de oameni pe această planetă, fiecare cu gusturi și priorități diferite, iar telefoane doar zeci, sute sau (poate exagerez) peste o mie de modele diferite, astfel încât fiecare să aibă de unde alege ceea ce crede că i se potrivește mai bine!

Din aceeași categorie

One Thought to “Am găsit telefonul ideal”

  1. In momentul de fata, ca utilizator de Windows extrem de comod, as zica ca Windows e ‘za shit’ in orice. Din pacate Windows 10 pe mobil inca nu este la fel de snappy ca Windows 8, cu atat mai putin ca Android-ul. Un Lumia 640 XL cu Windows 10 dar la fel de rapid ca un Android. That would be awesome.

Leave a Comment