Schema therapy sau teoria axata pe scheme cognitive este considerata a fi o abordare integratoare. Asta inseamna, mai pe scurt, ca leaga impreuna mai multe teorii psihologice. Deriva, in mare, din teoria cognitiv-comportamentala, insa include si elemente ale teoriei atasamentului si ale teoriei relatiilor obiectelor. Mai jos, citeste despre scheme cognitive care te pot ajuta.
Spre deosebire de teoria cognitiv-comportamentala, Schema Therapy ia in considerare originile din copilarie ale gandirii distorsionate. Terapia asociata cu aceasta teorie implica nu doar tehnicile cognitive traditionale, ci pune un mare accent pe tehnicile experimental-emotionale. Totul pentru a corecta structurile deteriorate ale personalitatii.
Terapia centrata pe scheme cognitive a devenit intre timp si un tratament eficient pentru tulburarea de personalitate Borderline.
Schemele cognitive sunt considerate drept un cadru organizat al mintii
Sunt tipare ale experientelor noastre interne. Asta include amintirile, credintele, emotiile si gandurile. Schemele neadaptative se formeaza atunci cand nevoile de baza ale unui copil nu sunt indeplinite.
Aceste lucruri de baza se refera la:
- siguranta
- hrana
- acceptare
- respect
- iubire
- directie
- autonomie
- atentie
- aprobare
- bucurie
- placere
- relaxare
- auto-exprimare
Se pare ca problema pentru cei cu tulburari de personalitate este aceea ca nevoile de baza nu au fost indeplinite in timpul copilariei. Aceste necesitati care nu au fost bifate duc la dezvoltarea schemelor neadaptative timpurii.
Schemele acestea se dezvolta in timpul copilariei si sunt elaborate in continuare de-a lungul vietii. In plus, sunt disfunctionale intr-o masura semnificativa. Acest lucru inseamna, practic, ca persoanele cu tulburari de personalitate prezinta scheme care le fac sa aiba multe probleme cu alte persoane si cu propriile sentimente despre sine.
Se considera ca persoanele cu tulburari de personalitate au dezvoltat tipare neadaptative care decurg din experiente toxice traite in copilarie. Aceste experiente toxice determina formarea unor modele de interactiune de autoinfrangere.
Modelele de interactiune de acest gen se desfasoara pe tot parcursul vietii persoanei, provocandu-i multe necazuri, dureri de inima si durere.
Citeste despre scheme cognitive si de ce e nevoie de asta
Cei cu tulburari de personalitate tind sa foloseasca strategii de coping neadaptative ca raspuns la schemele neadaptative. In mod ironic, strategiile de coping in sine ajung sa le provoace probleme. Ceea ce a fost candva incercarea de adaptare a unui copil de a face fata unei probleme dureroase devine acum problema in sine. Pentru a interveni la timp, citeste despre scheme cognitive si cine te poate ajuta cu acest aspect.
Afla ca aceste incercari de a face fata situatiilor se dezvolta in timpul copilariei ca raspuns la experientele daunatoare din aceasta perioada. Reactiile pot lua una dintre urmatoarele forme:
- Cedare, renuntare: evitarea conflictelor, incercarea de a face mereu pe plac celor din jur
- Evitare: autonomie in exces, depedente, cautarea continua de stimuli
- Supracompensare: comportamentul in maniera extrem opusa
Cedarea sau renuntarea se refera la acordul dat la orice si la dependenta de situatii sau de persoane. Cei care adopta o astfel de strategie de coping, evita conflictele pe cat se poate si cauta sa intre in gratiile celor din jur.
Strategiile de evitare includ o autonomie sau o izolare in exces, dependente de auto-alinare si cautarea compulsiva a stimulilor.
Supracompensarea inseamna a te comporta intr-o maniera care este in extrema opusa a felului in care simti de fapt. Deci, daca te vei simti mic si neimportant, se poate sa ai o maniera aroganta si trufasa. Totul pentru a-ti ascunde nesiguranta. Acceseaza site-ul danielivan.ro si afla mai multe informatii despre Schema Therapy, cui se adreseaza si cum poate ajuta.
Este cat se poate de clar ca aceste strategii de coping neadaptative pot duce in final la consecinte devastatoare. Si aici intervine teoria axata pe scheme cognitive.
Contact:
0761.600.020
contact[@]danielivan.ro