Cineva la CEC Bank e idiot

Cineva la CEC Bank e idiot și, din experiența mea cu ei de până acum, s-ar putea să fie mai multe persoane, nu doar una singură.

Din păcate, începând cu decembrie, anul trecut, a trebuit să folosesc serviciile acestei bănci, fiind singura opțiune pusă la dispoziție de actualul meu angajator. Problemele au apărut la scurt timp după ce am făcut cererea de deschidere cont. Deoarece cardul a întârziat mai multe săptămâni și fără acesta nu aș fi putut derula operațiuni, a fost nevoie de un apel telefonic al colegei de la contabilitate pentru ca să îmi fie activat contul și, astfel, să pot retrage bani cu buletinul de la ghișeu. Din fericire, la o filială din Călărași a băncii, am dat de o doamnă care și-a dat tot interesul să mă ajute în rezolvarea problemei și mi-a explicat pe parcurs ce și cum.

Doar că aceea nu a fost singura problemă. Mai încoace, mai spre prezent, după instituirea ordonanței militare care ne obligă să nu ieșim din case, s-a întâmplat ca, în ziua de salariu, banii mei să intre cu niște ore mai târziu decât la colegii mei. Pentru a verifica soldul folosesc aplicația CEC Pay, însă m-am gândit că or fi ceva probleme la aplicație pentru că, după părerea mea, pare cam neterminată și am avut și vreo 2 bug-uri cu ea pe iOS.

Așa că am făcut ce fac eu de multe ori în astfel de cazuri: am cerut asistență în Messenger, pe pagina lor de Facebook. Practic, i-am întrebat dacă pot verifica soldul și prin alte metode decât CEC Pay, căci la ce operațiuni fac eu pe acest cont nu am nevoie de (și nu am activat) aplicația CEC Bank Mobile Banking. Răspunsul pe care l-am primit (după cum se poate vedea și în captura de ecran de mai jos) a fost „O soluție de la distanță este să accesezi pachetul Bun Venit prin platforma online CEC_IN”; politicos… dar INCORECT. După cum o spune informația de pe site-ul lor și chiar numele pachetului – „Bun venit” – acesta se adresează celor care vor și urmează să devină clienți ai băncii.

 

Îi cer o lămurire persoanei care se află de partea cealaltă a conversației, că poate nu am înțeles eu bine. Și-mi zice așa: „Chiar dacă deja deții unul sau două din produsele incluse în Pachet, în afară de contul curent și contul de card Visa vei beneficia și de serviciul Mobile Banking. Se va adăuga doar Mobile Banking în cazul în care deja deții cont și card Visa.”. Doar că nici de data asta nu o nimerește – pe site este menționat faptul că pentru a fi eligibil pentru acest pachet nu numai că trebuie să nu ai niciunul dintre cele 3 servicii din pachet, ci trebuie să nu ai niciun alt pachet din oferta CEC Bank. Ori, eu am și cont curent în lei, dar și card. Cine are dreptate, persoana cu care vorbesc sau cei care au pus informația pe site? Că eu nu mai înțeleg nimic!

Bonus, nu știu ce a vrut să spună poetul în răspunsul de mai jos: tocmai a presupus tipul și sistemul de operare al dispozitivului pe care îl foloseam în acel moment? (pentru curioși, nu era un telefon Samsung cu Android, ci un laptop cu Windows).

 

Nu am să mă iau de lipsa unor puncte de la propoziții, îmi place să port discuții amicale cu oricine, ba chiar mai amicale decât aceasta. Nu am să mă iau nici de lipsa diacriticelor care, chiar dacă îmi dă dureri de cap, este până la urmă alegerea fiecăruia. Dar dă-mi, frate, informații corecte! Am lucrat și eu în social media într-o agenție de publicitate; chiar dacă clienții de care m-am ocupat nu erau din domeniul bancar și nici nu erau atât de cunoscuți, nu mi-aș fi permis să fac o asemenea boacănă.

Aici mai e o chestie. În prezent se caută tot mai mult scăderea necesarului de input uman în răspunsul la astfel de probleme, din motive financiare și/sau de timp ș.a. CEC Bank, voi ați auzit de chatboți? La sfârșitul lui 2018, pe când încă nu auziseră toate companiile din România de chatboți, agenția la care lucram îi implementase cu succes pentru clienții săi; în 2019, tot mai multe companii implementau astfel de soluții, iar cei mai mulți clienți ai agenției la care lucram, dacă nu chiar toți, foloseau aceste softuri. Și nu mă refer doar la ceva care să dea un răspuns până te întorci tu la computer să vezi mesajul. E destul de simplu să setezi un chatbot să răspundă clienților la întrebări și să îi ghideze către site-ul tău unde pot afla mai multe (sau realiza conversii 😉 ) și, cu un programator bun, legi programul ăsta la o bază de date care îi poate oferi clientului mai multe informații despre conturile personale. Uite, de exemplu, cum a făcut Banca Transilvania cu Livia de la BT.

Și ultima chestie, și mai recentă, că de-aia mi-au venit nervii: cardurile CEC Bank nu vin în 2020 cu serviciul de plăți pe internet activat implicit; evident, mi-am dat seama de asta încercând să cumpăr ceva online și să transfer o sumă către contul de la o altă bancă, neînțelegând de ce îmi sunt refuzate tranzacțiile. Asta s-a rezolvat după un e-mail, un apel la un număr la care nu a răspuns nimeni și altul la serviciul de carduri, care a durat mai puțin de 1 minut.

Totuși, la Banca Transilvania, la care mi-am făcut cont în 2013 pentru a putea încasa niște plăți prin PayPal, sunt la al treilea card emis și nu a trebuit niciodată să fac vreun efort în plus pentru a activa acel serviciu. Pentru ce operațiuni fac eu cel mai frecvent, nu am avut deloc probleme notabile, pot să spun că BT e banca mea preferată. Excepția fiind (dacă tot sunt la ei, să îi și critic puțin) anul trecut când, pentru că au modificat modul prin care este încasată valuta (în trecut o converteau în moneda contului și o vărsau acolo), mi-au creat un cont în euro (eu primisem o plată în dolari). Înțeleg că ăsta e procedeul acum, așa că nu mai zic să mă fi întrebat, dar puteau măcar să anunțe printr-un sms, că eu ajunsesem să am bani într-un cont de care habar nu aveam. :))

Desigur, pot să laud și CEC Bank: fac parte dintre primele bănci care au aderat la serviciul „Plăți Instant” de la Transfond și, de curând, s-au înrolat și în Apple Pay. Dar, la cât de des m-am lovit de incidente neplăcute cu ei, aceste știri nu mai reușesc să mă încălzească cu nimic.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *