iun. 6

Ce este un variator de turatie pentru pompa de apa?

Ce este un variator de turatie pentru pompa de apa?

Am fost tentata in ultimele saptamani sa caut informatii tehnice despre lucrurile din jurul meu, de fapt m-am gandit ca a venit timpul sa aflu cat mai multe detalii despre acele lucruri legate de consumul locuintei mele si nu numai.

Cum prea multe lucruri nu am putut intelege de la apropiati am inceput cautarile, acolo unde este cel mai simplu si cel mai usor, adica pe internet. In cele ce urmeaza am sa vorbesc putin despre ceea ce este un variator de turatie pentru pompa de apa si la ce poate fi de folos acesta.

Cum te poate ajuta un variator de turatie pentru pompa de apa?

In primul rand cred ca ar trebui sa stiti ca un variator sau convertizor de frecventa este acel element (piesa) ce regleaza in mod automat numarul de turatii al pompei si bineinteles pastreaza in timp o presiune constanta in instalatia respectiva.

In al doilea rand, acest variator de turatie pentru pompe de apa iti poate aduce si beneficii la care tu nu te asteptai. De exemplu poate oferi protectie in caz de supratensiune sau subtensiune, ba chiar mai mult poate fi un adevarat avantaj utilizarea unui astfel de variator deoarece nu necesita intretinere.

Cum se utilizeaza si cum se monteaza un variator pentru pompa de apa?

Pentru cei ce nu inteleg procesul de montare, dar si cum se poate utiliza acesta piesa am sa las cateva detalii aici despre acest lucru.  Inca de la inceput trebuie spus faptul ca un convertizor de frecventa (variator de turatie) este nici mai mult, nici mai putin decat un inverter cu racirea in apa.

Acesta poate asigura un consum redus de energie electrica, datorita faptului ca poate sub-tura pompa. In alta ordine de idei asa cum am spus si mai devreme acesta poate regla in mod automat numarul de turatii.

Cum se monteaza un variator?

Un astfel de variator de turatie pentru pompa de apa EPOWER MM se monteaza pe teava de refulare a electropompei, atat in cazul in care este submersibila, cat si in cazul in care este la suprafata, astfel incat sa nu ocupe prea mult spatiu.

Un alt lucru important legat de montarea acestui variator este legat de faptul ca se poate monta atat pe orizontala, cat si pe verticala. Insa o recomandare interesanta vine chiar din partea fabricantului, ce atentioneaza ca pentru un debit la pompa mai mic sau chiar egal cu 3 sau 5 litri pe minut este de dorit ca montarea sa se realizeze pe verticala.

Avantaje ale variatorului de turatie pentru pompa de apa

In cazul variatorului prezentat mai sus trebuie amintite si o serie de avantaje ce fac diferenta intre acesta si alte astfel de dispozitive. Printre multe altele amintim cele mai importante caracteristici ale acestui variator:

  • poate inlocui cu succes sistemul traditional de presiune;
  • nu necesita intretinere;
  • socurile din instalatii cauzate de pompa de apa pot fi evitate prin oprirea sau pornirea treptata a variatorului;
  • afisajul este unul digital;
  • dispune de protectie in cazul unui scurt circuit;
  • dispune de protectie atat in cazul de subtensiune, cat si in cazul de supratensiune;

Avand in vedere utilitatea unui astfel de variator de turatii pentru pompa de apa trebuie sa luati in calcul faptul ca este mult mai bine si indicat sa va achizitionati un variator nou, decat unul la mana a doua, second hand.