Ne-am adunat astăzi aici pentru a vorbi despre platforma CashClub și ce poate însemna ea în viețile noastre. Voi intra în detalii despre funcționarea ei, probabil mai în detaliu decât și-a dorit chiar creatorul, apoi vom discuta despre avantajele și dezavantajele folosirii acestui serviciu.
Ce este CashClub?
Ca tip de serviciu, CashClub este o platformă de cashback, adică utilizatorul primește înapoi o parte din banii cheltuiți pe anumite produse sau servicii. Acest tip de serviciu este destul de des întâlnit în afara României, însă la noi nu pare a fi foarte popularizat. Cel puțin într-un aspect al lui.
Ce înseamnă cashback?
După cum frumos o spune fondatorul serviciului de mai sus, Alexandru Foaie, cashback înseamnă #fărăbaniaruncați. Cashback-ul este o formă prin care magazinele încearcă să își fidelizeze clienții. Și aici eu l-aș împărți în două subcategorii: cardurile de fidelitate pe care le primim la farmacii, supermarketuri și alte astfel de magazine, acestea fiind o metodă de fidelizare în cadrul unui singur lanț de magazine; și metodele de fidelizare oferite de către companii care lucrează cu mai multe magazine deodată. În cea de-a doua categorie intră băncile și platformele precum cea menționată în acest articol.
Cashback-ul funcționează pe baza unor colaborări realizate între vânzători și compania care oferă serviciul. De exemplu, o bancă nu își ia comisionul de la tine, cel care plătește ceva cu cardul, ci de la magazinul la care o faci. Astfel, aceasta poate alege să îți dea înapoi o parte din banii cheltuiți. De asemenea, platformele de cashback au parteneriate cu unele magazine pentru a le aduce clienți, iar un procentaj din banii primiți de la acestea se întoarce la cumpărător. Astfel cumpărătorul nu numai că nu plătește în plus pentru un produs, el de fapt economisește la fiecare achiziție.
Cum funcționează CashClub?
Aflându-ne pe un blog de tehnologie, voi intra în detalii tehnice despre funcționarea acestui serviciu. O concluzie mai pentru tot poporul va putea fi găsită la finalul articolului.
Vorbeam deunăzi cu un amic despre acest serviciu și îmi spunea că, după părerea lui, seamănă cu un program de afiliere. Nu întâmplător am introdus această discuție aici, ci pentru faptul că, în parte, amicul ăsta avea dreptate. Doar că platforma CashClub nu este în sine un program de afiliere (am stabilit mai sus că este un program de cashback), însă se bazează pe programele de afiliere pentru a funcționa.
Afilierea, pentru cine nu a mai întâlnit termenul, este un serviciu oferit fie independent de către un anumit magazin, fie de către platforme de afiliere. Afiliatul are la dispoziție un link doar al lui, pe care îl vedeți de obicei pe bloguri (inclusiv cel pe care vă aflați acum) și în vloguri, iar pentru fiecare achiziție făcută de către un vizitator prin intermediul acelui link bloggerul/vloggerul primește o mică parte din valoarea produsului cumpărat.
Serviciul CashClub este construit pe astfel de platforme de afiliere. Astfel, pentru fiecare achiziție pe care o faci prin platforma CashClub, aceasta primește un comision pe care îl împarte cu tine.
De ce mi-am instalat add-onul CashClub pentru browserul Chrome?
În primul rând, poate te întrebi de ce, din moment ce eu folosesc deja programe de afiliere, aș prefera să lucrez cu încă un intermediar între mine și magazine. Iar aici răspunsul e simplu: din câte știu, și nu cred că s-a schimbat ceva între timp, eu ca afiliat nu am voie să fac cumpărături folosind propriul meu link. Așadar, printr-o platformă de cashback pot să fac și eu economii la cumpărăturile mele.
Al doilea motiv este un pic mai tehnic. După părerea mea, acest add-on pentru browser este chiar esența acestui serviciu pentru că îndeplinește două funcții: una care ajută platforma să transforme automat linkurile magazinelor în linkuri de afiliat, acest lucru trebuind să fie făcut practic la fiecare accesare (căci perioada în care trebuie făcută o achiziție de către client pentru ca afiliatul să primească comisionul este de doar 24 de ore de la accesarea linkului), iar a doua ajută la îmbunătățirea experienței utilizatorului, care nu trebuie să inițieze achiziția din platforma de cashback, ci poate naviga direct pe site-ul magazinului.
Și tu poți instala add-onul pentru browserul Chrome navigând către acest link. De asemenea, există aplicație pentru cele mai importante sisteme de operare pentru mobil, Android și iOS, prin intermediul căreia va trebui să accesezi magazinul de la care vrei să faci cumpărături și să primești bani înapoi.
Avantaje și dezavantaje ale folosirii serviciului CashClub
Dezavantaje
Deși poate nu foarte importante, am identificat două dezavantaje pe care le-ar putea avea oamenii în utilizarea acestui serviciu de cashback. Primul ar putea fi legat de intervalul foarte mare în care poate fi recuperată economia făcută la cumpărături. Acest lucru se datorează tot platformelor de afiliere menționate mai sus, care așteaptă 30 de zile după înregistrarea unui comision (perioada de retur a magazinelor) înainte de a-l aproba, apoi mai poate trece ceva timp până când acesta este plătit. CashClub are prevăzute aceste perioade în termenele și condițiile sale: 30 de zile de la înregistrarea unei achiziții până la aprobarea acesteia și încă „aproximativ 15 zile” până când magazinul face plata către ei. Momentan sunt și ei obligați să respecte condițiile platformei pe care o folosesc, dar presupun că pe măsură ce serviciul va evolua vor putea să negocieze aceste condiții.
Un al doilea mic dezavantaj este în dreptul celor care cumpără rar și puțin. Cred că e evident de ce. Eu, încadrându-mă aici, pot spune că va trebui să treacă ceva timp pentru a putea reveni cu un articol despre experiența efectivă de utilizare a serviciului.
Avantajele utilizării CashClub (Concluzie pentru tot poporul)
Dincolo de toate detaliile tehnice prezentate mai sus, dacă te înregistrezi pe platforma de cashback CashClub beneficiezi de bani înapoi la cumpărăturile de pe 800 de site-uri partenere (între 1% și 30% din prețul produselor și serviciilor achiziționate), găsești un comparator de prețuri pentru a vedea ce magazin vinde lucrul dorit mai ieftin și, nu în ultimul rând, poți câștiga bani și invitând alți prieteni să se înscrie pe platformă, prin intermediul programului lor de referral. Iar dacă faci cumpărături multe și des nici nu îți vei da seama când se vor aduna banii în cont, plus că suma minimă pentru retragere este de 50 de lei.
Așadar nu îmi rămâne decât să te întreb: ție îți place să primești bani înapoi atunci când faci cumpărături?
(Articol scris în cadrul competiției Spring SuperBlog 2021, cu ilustrații de la, ai ghicit, CashClub.)
Fantastic! Multumim pentru pont!