4 „secrete” pentru un review reușit

„Vinovat” pentru acest articol este un clip video pe care l-am văzut în vara care tocmai a trecut și pe care atunci l-am tratat superficial, adică l-am postat pe profilul meu și am cerut opinii cu privire la el, însă rezultatul nu a fost tocmai cel așteptat. Recent mi-a venit ideea de a face ceva constructiv (cred eu) și anume de a scrie câteva cerințe minime pe care să le urmezi ca să faci un review reușit. Acum e alegerea ta dacă mă înjuri sau nu, mai ales că eu nu fac review-uri video și poate nu sunt cel mai în măsură de a da sfaturi, dar sper că până la sfârșitul articolului fiecare să fi învățat ceva nou, chiar și eu.

1. Să nu te bâlbâi!

În scris e mai greu să-ți dai seama dacă mă bâlbâi sau nu, însă într-un video ar fi foarte ușor de depistat. Eu cred că acolo nu au ce căuta pauze de gândire prea multe sau prea lungi și m-aș simți amețit dacă, pe parcursul clipului, te-ai tot întoarce cu detalii privitoare la caracteristici despre care ai mai vorbit. În schimb, ai putea să îți faci un plan, o ordine în care să abordezi subiectul și de la care să nu te abați. Sigur, spontaneitatea e un lucru foarte bun, dar un pic de gândire înainte te-ar putea scăpa de ceva necazuri după. Un review reușit trebuie să urmeze cât de cât o structură prestabilită!

2. Nimeni nu le știe pe toate!

Alt lucru care mi se pare, de data asta, foarte deranjant este folosirea cuvintelor „parcă”, „din câte îmi amintesc”, „sau” în descrierea produsului. Indiferent dacă este produsul tău sau l-ai primit doar pentru review, presupun că ai avut o perioadă, mai lungă sau mai scurtă, la dispoziție pentru a îl testa (vezi punctul 4) și pentru a te documenta cu privire la el. După timpul ăsta cred că ar trebui să știi exact despre ce vorbești, ce păreri au avut alții (dacă au avut) și ce spune producătorul pe pagina dedicată. Nu e nevoie să știi toate detaliile pe de rost, ți le poți nota undeva și să ții la îndemână pe parcursul clipului carnețelul sau dispozitivul pe care le-ai salvat. Uită-te cum fac și alții, vei fi surprins să afli că nu ești singurul care procedează așa. Un review reușit trebuie să ofere date exacte despre produsul testat!

3. Ce bine că s-a inventat montajul video!

Sunt unele lucruri care nu au ce căuta într-un clip, iar ca exemplu voi da exact ce am văzut în review-ul „vinovat” pentru acest articol: nu mi se pare deloc ok să începi să strigi prin casă (studio etc.) la cineva să îți spună parola de la rețeaua de internet; cred că ar trebui să faci un minim efort de a o memora înainte de a filma sau măcar să o scrii pe ceva, deși mi se pare un pic ciudat să-ți uiți propria parolă. Însă, dacă tot s-a întâmplat, ai putea să scoți acea parte din film. Nu mi se pare foarte complicat să faci două tăieturi și să înlături fragmentul nedorit din înregistrare. Iar dacă se întâmplă să filmezi cu un telefon, cred că nici nu mai ai nevoie să transferi fișierul pe un computer, ci doar să instalezi un program de editare video; nici nu ar trebui să dureze prea mult. Într-un review reușit trebuie să apară doar informația care interesează, nu și micile greșeli pe care uneori le facem!

4. Testează produsul cu toate simțurile!

Exagerez, desigur, dar sper că ai prins ideea. Nu interesează pe nimeni ce miros și ce gust are un smartphone, deși dacă vorbești despre o prăjitură tocmai acestea vor conta mai mult. Găsește simțurile relevante pentru produsul căruia îi faci review și exploatează-le. Uită-te la telefonul pe care îl ai în față. Cum arată, ce culori are, lucește sau nu? E mai frumos sau mai urât decât generația precedentă, decât dispozitivele concurenței? Ascultă produsul din fața ta: se aude clar, se aude puternic? … măcar se aude? Apoi pune mâna pe telefon. Simte materialele din care e făcut, dacă alunecă din mână, e greu sau ușor, dacă poți ajunge la toate butoanele, la toate funcțiile. Toate lucrurile astea contează pentru a face diferența dintre un produs sau altul și pot influența, în cele din urmă, decizia cuiva de cumpărare. Cunoaște produsul prin propriile simțuri pentru a îi putea face un review reușit!

În loc de concluzie

Sper ca rândurile de mai sus să fie utile pentru oricine este la început și caută câteva îndrumări de luat în seamă. Cu siguranță nu este un articol complet, dar cred că pentru moment este suficient. Am renunțat la ideea de a pune aici filmulețul la care am tot făcut referire pentru că, până la urmă, nu despre el e vorba, ci despre a avea materiale cât mai bune, indiferent de nișa pentru care sunt făcute. Iar în ceea ce privește persoana care a realizat clipul mai sus amintit, sper să citească aceste rânduri, să le aplice și să revină cu review-uri din ce în ce mai bune, mai ales că în momentul respectiv era printre puținii care vorbiseră de acel dispozitiv (din ce apucasem eu să văd).

De acum înainte îți urez să ai fiecare review reușit!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *