unPi pentru copiii din medii defavorizate

unPi este un ONG care își propune să ajute copiii din mediile defavorizate să învețe programare. Acest ONG a fost înființat de Ciprian Manea. Ciprian este una dintre puținele persoane care a reacționat la problemele mele pe care le-am tot expus pe rețelele sociale. El s-a oferit să îmi trimită unPi, adică un kit Raspberry Pi plus cursurile sale de programare. L-am refuzat. M-am gândit că dacă eu voi primi un astfel de computer asta înseamnă că o persoană care are mai mare nevoie nu îl va primi. În plus, m-am gândit că e foarte util pentru cei care acum învață prima „meserie”, eu ocupându-mă deja cu scrisul de ceva vreme. În schimb, m-am gândit că o astfel de inițiativă este utilă pentru societate, așa că m-am oferit să duc și eu mesajul mai departe.

Asociația unPi pentru școlari este un ONG mic/boutique, după cum îl numește Ciprian. Aceasta a fost înființată alături de alți doi membri ai familiei și 18 donatori la 1 octombrie 2019. „Scopul nostru este să ajutăm copiii de 10-13 ani din familiile defavorizate să-și depășească în timp condiția socială și financiară, prin munca proprie. Și anume munca (lor) de a studia și practica programarea (calculatoarelor) la un nivel profesional — învățând-o cu noi/mine. Îi ajutăm pe drumul ăsta printr-un dar, un calculator mic, personal, nou, botezat de mine unPi (bazat pe platforma de calculatoare mici Raspberry Pi)” a declarat Ciprian Manea, fondatorul asociației unPi, pentru Gadget4u.

„Adițional, în fiecare an vom dărui un mic calculator unPi câștigătorului [el/ea] concursului național de programare pentru juniori organizat de infoarena.ro (un alt ONG fondat de vechi medaliați [români] ai olimpiadelor internaționale de informatică). Plus unPi de Crăciun oricarui 1x junior [el/ea] din România sau Republica Moldova care ne scrie un mic eseu de câteva rânduri — de ce ar trebui el/ea să câștige acest unPi de la noi.”

Mă gândesc că printre cititorii acestui blog și contactele de pe Facebook există persoane care cunosc cazuri de familii din medii defavorizate care ar putea beneficia de pe urma acestui proiect. Așadar, dacă cunoști pe cineva care își dorește să învețe programare, dar nu are posibilitatea, spune-i despre acest ONG și, eventual, ghidează-l prin procesul îndeplinirii formalităților (sunt câteva condiții care trebuie îndeplinite, iar procedura mi se pare cam greoaie). Dacă nu cunoști pe nimeni, vezi dacă poți ajuta altfel: tot ce am putut face eu momentan a fost să scriu, însă tu poate poți transmite acest mesaj mai departe sau chiar dona pentru asociație.

Ciprian Manea este un IT-ist din Târgoviște cu experiență de peste 25 de ani în companii cunoscute precum Nokia și Airbus (conform profilului său de pe LinkedIn).

Imaginea principală este preluată de pe pagina de YouTube a Dediu Productions.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *