În cadrul acestei probe a concursului SuperBlog https://www.aia-proiect.ro/ ne provoacă să scriem despre visuri și… despre case, că la asta se pricep ei. Ceea ce mie mi se pare nedrept este că trebuie să răspundem la întrebarea „Cât costă cel mai frumos vis?” fără să ne legăm de preț. Nu înțeleg decizia lor din 2 motive: 1. ar fi ieșit în avantaj – am comparat prețurile proiectelor de case afișate pe site-ul lor cu alte câteva site-uri sugerate de Google, iar rezultatele au ieșit net în favoarea AIA (plus că locuințele arată foarte bine, vezi foto de sus); 2. bag de seamă acum că proiectul este poate cel mai mic dintre costurile pe care trebuie să le suporți atunci când vrei să îți construiești o casă. Asta așa, în general, dar dacă e să vorbim despre lucruri ideale, atunci pot spune cu siguranță că te costă mult să visezi!
Te costă mult să visezi în primul rând pentru că fiecare om are dorințe diferite, iar fiecare dorință are, inevitabil, atașată o etichetă de preț. Partea dureroasă este că diferențele financiare dintre persoane sunt atât de mari încât este foarte greu să găsești raportul ideal dintre nivelul de confort și suma pe care îți permiți să o plătești pentru acesta. De prea multe ori are câștig de cauză aspectul economic. La o scară mai mică, construcția unei case se aseamănă cu cea a unui pc, nici aceasta din urmă nefiind o sarcină tocmai simplă dacă vrei ca totul să iasă bine; nu ai cum să iei componentele la întâmplare, să le asamblezi și să speri că totul va fi bine. Primul lucru logic, după părerea mea, care trebuie luat în calcul este amplasarea – degeaba visezi la case cu etaj dacă terenul tău permite o doar o construcție la parter, așa și la un pc trebuie să te gândești unde va fi așezat.
La un computer nu e neapărat vorba de stabilitatea terenului (nu cred că i-ar trece cuiva prin minte să îl așeze pe o canapea sau pe o masă șubredă, dar cine știe?!), ci mai degrabă de spațiul pe care îl ai la dispoziție. În funcție de acest lucru îți vei alegea mărimea carcasei și, implicit, pe cea a plăcii de bază (deși poți monta o placă de bază mini-ATX într-o carcasă ATX, nu văd care ar fi rostul pentru o asemenea alegere). Apoi, restul componentelor trebuie să fie compatibile între ele, să încapă în carcasă și să rămână și ceva spațiu pentru ca aerul să circule. Nu în ultimul rând, trebuie aleasă o sursă care să poată oferi atâta energie câtă îi cer componentele. Din fericire, la pc-uri este destul de simplu să bifezi toate aceste aspecte la orice nivel de buget… la case nu e chiar așa.
La case sunt atât de multe variabile de luat în calcul încât pe mine, cel puțin, m-ar durea capul să mă gândesc la toate și nici nu le-aș putea explica pe deplin pentru că nu sunt expert în domeniu. Am să încep, totuși, de undeva și anume din curte. Ai un spațiu și, dacă acesta îți permite, trebuie să alegi unde pe acesta vei amplasa noua construcție. Te poți uita la înălțimea zonei și a clădirilor învecinate și să vezi dacă umbra acestora te afectează/ajută în anumite momente ale zilei/anului; trebuie să vezi dacă și unde poți amplasa un garaj. Dacă e să vorbim de construcția propriu-zisă, putem alege dintre diferite tipuri de materiale în funcție de durabilitate, rezistență și alte proprietăți ale acestora; la fel și pentru finisaje. Trebuie alese locurile unde vor fi amplasate ferestrele și ușile exterioare. La interior apare altă multitudine de alegeri care trebuie făcute. Aici trebuie acordată atenție materialelor și finisajelor (din nou), tipului de încălzire, compartimentării, iluminării și mie mi se pare logic ca tot de la început să fie gândită utilarea, dar și mobilarea viitoarei locuinței.
Toate cele de mai sus, fie că e vorba de partea practică sau de cea estetică, se traduc într-un anumit nivel de confort. Și, automat, în costuri finale mai mici sau mai mari. Cumva, ne putem mulțumi cu faptul că există soluții pentru orice buzunar. Dar partea asupra căreia, datorită experiențelor avute în diverse situații, mă văd nevoit să insist este că ai nevoie de bani pentru a realiza oricare dintre lucrurile la care te-ai putea gândi. De aceea mi se pare absurd să vorbești despre un lucru ideal fără a lua în considerare costurile acestuia. Reiau ce spuneam mai la început: cu cât visezi mai mult, cu atât trebuie să scoți mai multe bancnote din portofel.
De asemenea, deși mi se pare că introduce perfect tema articolului de față, trebuie să recunosc că am făcut o greșeală de nuanță în titlu. După cum au spus mulți alții înaintea mea, nu te costă nimic să visezi, să îți imaginezi că vei face un lucru sau altul sau că vei ajunge într-un anumit punct. Însă punerea acelui plan în aplicare este lucrul mai complicat, iar adevărul dureros de aici este că se apropie din ce în ce mai mult de imposibil să poți realiza ceva bazându-te doar pe capacitățile proprii, totul rezumându-se dur și sec la ce sumă îți permiți să investești în acel vis. Abia de aici încolo putem vorbi de succes sau de eșec. Și cred că e clar că nu mai scriam de case de ceva rânduri, ci de viață, în general.
Dar ca să scurtez totul și să mai aibă, totuși, sens, rămân la ideea enunțată inițial: Te costă mult să visezi!