Gadget4U

Oracle se va judeca cu Google

Nu există an în care să nu avem măcar un proces între două mari companii, bazat pe folosirea nedreaptă a unor patente. În povestea de acum protagoniști sunt Google, cu al său sistem de operare mobil Android, și Oracle, cu foarte cunoscutul lor limbaj de programare Java.

Nu este prima dată când compania Google este acționată în instanță de către Oracle, aceștia au mai avut probleme cu folosirea fără permisiune a unor licențe pentru motorul lor de căutare Google Search. Însă ei acum sunt acuzați că au folosit tehnologie Java fără acordul celor de la Oracle în cel mai popular sistem de operare existent, Android OS, iar pentru asta li se cere fabuloasa sumă de 9,3 miliarde de dolari. Această sumă este imensă deoarece este aproximativ egală cu valoarea încasărilor pe care acest sistem de operare le aduce companiei.

Următoarea înfățișare a procesului va avea loc pe 9 mai în San Francisco, unde se vor prezenta Larry Ellison din partea Oracle și Eric Schmidt din partea companiei Google. Se spune că patentele disputate în acest proces ar fi dintre cele disponibile gratuit pentru întreaga comunitate de programatori și că Google nu ar fi trebuit să plătească nimic pentru ele, însă mai bine așteptăm finalul procesului pentru a vedea cui vor da dreptate judecătorii.

Cât despre sistemul de operare Android, nu trebuie să vă faceți griji că ar putea dispărea! Indiferent de rezultatul disputei cu Oracle, acesta va rămâne pentru că, începând cu Marshmallow, nu mai sunt folosite acele tehnologii care sunt corpul delict al acestei spețe.

Cine crezi că are dreptate?

Exit mobile version