Nokia 8 (2017) – eroul timid [REVIEW]

În ziua de astăzi avem dispozitive care încearcă pe toate căile să îți sară în ochi și dispozitive care, pur și simplu își fac treaba, fără prea mult sclipici. Nokia 8 face parte din a doua categorie și urmează să explic și de ce. Cu ce ne surprinde Nokia și ce „sacrificii” bifează pe acest aparat?

Pachetul cu care este livrat acest telefon conține un încărcător rapid, un cablu de date USB-C la USB 3.1 (va transfera fisiere mai rapid către un pc) și o pereche de căști in-ear. Mă așteptam să găsesc și o carcasă protectoare din plastic, dar nu e prezentă.

Nokia 8 are o suprafață foarte mare. Ecranul de 5.3″ este înconjurat de margini destul de late, atât stânga-dreapta, cât și sus-jos, unde se află difuzorul de apeluri, camera secundară și butoanele de back, home (cu senzor de amprentă) și task manager. Dar măcar este un display cu culori foarte bune, rezoluție 2K, cu mici probleme în lumină puternică. Lateralele smartphone-ului sunt metalice, la fel ca spatele. Butoanele sunt amplasate, în mod „tradițional” pe partea dreaptă, iar o observație proprie ar fi că scot destul de mult zgomot la apăsare (dar asta s-ar putea datora și multelor mâini prin care a trecut pentru review-uri de la lansarea de toamna trecută). De asemenea, am mai observat că pe colțuri vopseaua se zgârie destul de ușor (am să dau vina tot pe colegii bloggeri care l-au testat înaintea mea :D).

Îmi era dor de un smartphone cu care să realizez fotografii de calitate, iar ăsta cred că e cel mai important capitol al lui Nokia 8. Are trei camere de 13 MP (două pe spate), toate impecabile și cu filmare 4K. Pe partea de foto vine și cu mult mediatizatul bothie, iar la video cu opțiunea de filmare fast-forward. Acestea sunt fotografiile, aici am pus captura „grăbită”, iar mai jos un selfie. Am să adaug și faptul că, deși lentilele nu sunt mult ieșite în relief, tot fac un sunet neplăcut la contactul cu o masă.

Nokia 8

După cum am scris la început, există o pereche de căști în pachet, cred că sunt făcute special pt acest telefon (nu am găsit vreun model inscripționat pe ele), sunt in-ear, metalice cu comandă pe fir și par a avea un design deschis (ceea ce eu nu am mai întâlnit la „dopuri”), dar ideea principală e că sunetul pare prea strident. Pe difuzorul aparatului audiția e plăcută, cu un volum destul de ridicat, iar pe jack-ul de 3.5 mm totul sună minunat, chiar și cu o pereche de căști on-ear ieftine (ca cele din acest review).

Chiar dacă este modelul de anul trecut, Nokia 8 cu Snapdragon 835 și 4 GB de RAM, rulând Android 8.1, performează printre locurile fruntașe din Antutu: mai bun decât Google Pixel 2 și doar puțin în urma OnePlus 5 și Huawei Mate 10. Probat și cu PUBG Mobile :).

Nokia 8

Bateria are puțin peste 3000 de mAh. Partea bună e că o poți încărca complet în 60-70 minute. Pentru că eu folosesc telefonul și pe post de computer (nu am încotro :)), pot spune că la utilizare intensă se va descărca în vreo 7 ore. Se putea mai bine, dar nu e rău nici așa. Iar la o utilizare mai ușoară tinde spre 10 ore.

Ce-i lipsește lui Nokia 8? Nu are spate de sticlă, deci nici încărcare wireless. Mi-ar fi plăcut să găsesc în cutie un shell de plastic și poate niște căști mai bune. Am fost impresionat, în schimb de ecranul 2K și de camerele foto. Iar dacă punem la socoteală prețul actual de mai puțin de 2000 de lei, cred că e cel mai ieftin flagship din 2017. Știu în ce an suntem, dar mai știu și că Nokia 8 e o opțiune excelentă pentru cei care caută performanță și nu pot/vor să plătească pentru cel mai nou smartphone de pe piață.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *