Huawei poate ieși în avantaj pe termen lung dacă se menține interdicția SUA

Lumea tehnologiei a devenit cam la fel de agitată precum cea medicală în prezent de când SUA a impus companiei Huawei interdicția de a folosi în produsele sale componente hardware sau software americane. Însă azi, după câteva minute de gândire, mi-am dat seama că acest handicap al chinezilor s-ar putea transforma într-un avantaj pe termen lung.

Dar mai întâi o paranteză. SUA a făcut posibilă colaborarea companiilor americane cu Huawei cu condiția ca acestea să aplice pentru un fel de licență. Toamna trecută, Microsoft a obținut o astfel de licență, prin urmare laptopurile chinezilor pot fi livrate în continuare cu Windows. În alte articole de anul trecut se menționează că Intel a aplicat de asemenea pentru o astfel de licență, însă fără știri despre rezultat.

Iată că acum și Google a aplicat pentru licența care eliberează căile de afaceri între ei și Huawei și este așteptat un răspuns. Între timp, compania americană spune că aplicațiile lor instalate pe telefoanele incompatibile pot afecta securitatea dispozitivelor; pe de altă parte, chinezii spun că vor trimite actualizări OTA tuturor dispozitivelor din seria Mate 30 „într-o singură noapte” dacă Google primește licența. Închid paranteza.

Cred că Huawei, închistată în monopolul Google la fel ca toți ceilalți producători, își face un mare deserviciu agățându-se în continuare de americani. Am văzut că unii producători de aplicații și le-au încărcat deja în magazinul gigantului chinez, iar Huawei încearcă să atragă cât mai mulți dezvoltatori. Această mișcare nu este una nouă. Alte companii mari au încercat să se ia la trântă cu Google pentru a-și popula magazinele propriilor sisteme de operare cu aplicații: Nokia a încercat cu MeeGo, Samsung cu Bada și Tizen, Jolla cu Sailfish OS, BlackBerry cu sistemul de operare BlackBerry 10; știm cu toții ce s-a întâmplat cu acestea.

Însă Huawei chiar are șansa să reușească să construiască un magazin propriu, chiar dacă sistemul de operare este tot Android, fie el cel open source fără servicii Google. De aici cred că le va fi mai ușor să le porteze pe Harmony OS sau unde vor vrea ei, că oricum observ o ușoară teamă peste tot – niciun producător nu vrea să spargă compatibilitatea cu Android.

Iată cum Huawei are șansa unică de a fi „ajutat” să se rupă de vraja Google și să-i devină concurent. Asta dacă va avea „norocul” să se mai mențină interdicția SUA. Măcar încă puțin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *