De ce nu-mi place Samsung Galaxy S10

S-a lansat și Samsung Galaxy S10 și, pe cât de mare a fost așteptarea, pe atât de mare a fost și dezamăgirea mea atunci când l-am văzut. Asta pe lângă faptul că nici evenimentul în sine nu a reușit să mă surprindă cu nimic, cei de la Samsung nereușind să îmi mai trezească vreo emoție cum făceau la lansările precedente.

Lăsând conferința la o parte, am să iau pe rând câteva specificații ale lui Samsung Galaxy S10 și am să le comentez după cum le-am văzut eu:

Ca orice smartphone de top, noul dispozitiv al Coreenilor a venit cu cel mai nou procesor disponibil pe piață: Exynos 9820 Octa în Europa și Snapdragon 855 în celelalte piețe. Însă voi pune accentul pe „ca orice alt smartphone de top”. Nu cred că va surprinde pe nimeni faptul că toți ceilalți producători de top care folosesc Snapdragon vor monta 855-ul pe flagship-urile lor, deci nimic surprinzător aici. Însă, din păcate, nici Exynosul, nici Kirin și nici MediaTek nu vor aduce nimic în plus… pentru că nu au de ce.

De la procesoare virăm puțin către baterie. Cele două variante de procesor utilizate la Samsung Galaxy S10 folosesc procesul de litografie pe 8 nanometri (Exynos) și 7 nm (Snapdragon); asta, în teoria cu care suntem îndopați din toate părțile, s-ar traduce într-o durată mai lungă de funcționare între încărcări. Însă eu cred că mărimea tranzistorilor ajută la capitolul autonomie doar până la un punct. Din experiența mea (ce-i drept, nu foarte mare) de testat telefoane, contează mult mai mult cum fiecare producător își optimizează dispozitivul. Pentru mine, 3400 mAh (atât are S10) nu înseamnă nimic. Pot exista diferențe uriașe în ceea ce privește durata de stat departe de priză între modele echipate cu același procesor și aceeași capacitate de încărcare.

Nu cred că are rost să discutăm variantele de memorie RAM și stocare, îți spun de pe acum că nu e nimic excepțional nici acolo.

Dar poate Samsung Galaxy S10 iese în evidență prin alte dotări? Nu.

  1. 3 camere – cu cât sunt mai multe camere pe un telefon, cu atât mai indiferent :)) mă lasă, plus că nici nu mă aștept să facă cine știe ce. Restul e marketing.
  2. senzor de amprente în ecran? – marketing.
  3. decupaj în ecran? – marketing.

Și cel mai trist e faptul că nici măcar nu au fost ei primii care au venit cu toate aceste chestii. Samsung reușește, totuși, să mai spele din rușine cu Galaxy Fold. Chiar dacă în esență e doar un Nokia Communicator glorificat și nici ideea asta nu le-a venit lor prima dată, designul lor de pliere pare cel mai bine realizat din tot ce am văzut până acum.

Prețul de pornire este undeva pe la 750 de euro pentru S10e și se poate dubla lejer în cazul cazul lui Samsung Galaxy S10 Plus. Dar, spre ghinionul lor, piața smartphone-urilor performante a evoluat de așa natură încât nici sumele cerute pentru aceste dispozitive nu mă surprind. În cazul ăsta, îmi permit să concluzionez (cu părere de rău) cu faptul că în 2019 Samsung a avut cea mai plictisitoare lansare din ultima vreme și cel mai average flagship din ultimii 10 ani.

Bineînțeles că tot ce am scris eu mai sus nu te poate opri să faci o precomandă, dacă chiar îți dorești asta!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *