Cum îți muți aplicațiile cel mai ușor pe telefonul tău nou

Din când în când, vine acel moment în viața ta când îți cumperi un telefon nou și cauți o metodă prin care să îți muți aplicațiile de pe cel vechi. Metodele ar fi vreo 3, s-a mai tot scris despre ele, însă ce nu am văzut cred că în niciun articol e o prezentare a avantajelor și dezavantajelor cu care vine fiecare și o ierarhizare a acestora pe criteriul ușurinței în utilizare.

De asemenea, am gândit articolul de așa natură încât să nu aibă importanță dacă îți muți aplicațiile de pe un iPhone pe un Android, de pe un Android pe un iPhone sau de pe un telefon cu Android către altul cu Android. Nu în ultimul rând, acest articol NU este un tutorial, vei vedea la sfârșit de ce. Așadar, fără alte cuvinte în plus, topul meu în ceea ce privește metodele prin care poți să îți muți aplicațiile de pe un telefon vechi pe unul nou:

Locul 3 – Metoda de „clonare” a vechiului telefon

În ziua de azi orice telefon nou vine cu o aplicație care să te ajute să îți transferi datele de pe vechiul telefon – spune-i Samsung Smart Switch, Huawei Phone Clone etc. Singura situație în care recomand utilizarea acestei metode este la trecerea de pe un dispozitiv Apple către altul tot Apple – acolo, pe lângă faptul că este foarte simplu, la pornirea inițială a telefonului nou îl pui lângă cel vechi și mai departe te ghidează ele, mă și aștept să funcționeze fără nicio problemă.

Doar că cei mai mulți oameni pe care îi cunosc (me included) nu sunt fanii unui singur brand, ei trecând fără nicio „jenă” de la iPhone la Xiaomi sau Samsung, de la Huawei la Xiaomi sau de la Samsung la Nokia. Și aici sunt două situații, așa cum le-am trăit eu.

Prima: trecere de la un smartphone Samsung la unul Huawei (fără servicii Google), prin Phone Clone. Am pornit telefonul Huawei și mi-a cerut să instalez Phone Clone pe dispozitivul „donator”. De fiecare dată aplicația se închidea singură pe Samsung când ajungeam la pasul de conectare la telefonul „destinatar”. Am încercat și clonarea unui telefon Huawei mai vechi, care avea servicii Google. Pe lângă faptul că nu s-au instalat toate aplicațiile, pe nu știu ce criterii, chiar și dintre cele instalate unele funcționau, altele nu. Și nu e vorba de aplicații Google versus aplicații Huawei. Concret: Facebook nu funcționa deloc, Messenger pornea și îmi afișa conversațiile recente apoi se închidea, iar Instagram funcționa fără probleme. Într-un cuvânt – dubios.

A doua situație: trecerea de la un smartphone vivo la un altul tot vivo. Aici lucrurile s-au finalizat mult mai simplu, în sensul că procedura nu a funcționat deloc, telefonul vechi nereușind de niciun fel să-l găsească pe cel nou. Așa că a trebuit să folosesc metoda următoare din listă.

Așadar, fie că treci de la un brand Android la altul sau chiar când muți aplicațiile între telefoane ale aceluiași brand, sunt șanse destul de mari să trebuiască să verifici fiecare lucru în parte să vezi dacă e la locul lui… sau e posibil ca mutarea pur și simplu să nu aibă loc.

Locul 2 – Restaurarea unui backup din contul Google

Cu ceva mai mari șanse de reușită, pe locul 2 în topul meu se află restaurarea unei copii de siguranță din contul Google (dacă ai sincronizarea dispozitivului activată, lucru pe care ți-l recomand). Prin metoda asta vei avea pe noul telefon TOATE aplicațiile de pe vechiul telefon, agenda telefonică, notițe (eu folosesc Google Keep, dar dacă folosești orice aplicație care salvează în cloud, nu pe dispozitiv, ești safe) parole, fotografii (dacă ai activată sincronizarea în Google Photos, setare pe care, de asemenea, îți recomand să o activezi) și alte câteva setări. Care setări? Depinde de la telefon la telefon: am avut surpriza plăcută ca la mutarea între dispozitivele a două branduri diferite să găsesc pe dispozitivul nou wallpaperul de pe cel vechi (vezi fotografia de la începutul articolului), contactele marcate în agendă cu „favorit”, dar și programul după care să funcționeze modul „nu deranjați”. Însă când a fost vorba să fac transferul între două telefoane ale aceluiași brand, wallpaperul nu a mai fost mutat. Cam dubios și aici, zic.

Deși aproape de perfecțiune, și în acest caz va trebui să verifici restul setărilor pentru a te asigura că e totul în regulă, să îți setezi alarmele și să transferi eventualele fișiere pe care le ai stocate pe vechiul aparat (eu, de exemplu, am câteva fișiere de radio online; tonurile de apel, notificări și alarmă; și câteva cărți).

Eu folosesc cel mai des metoda asta pentru că testez destul de multe dispozitive și vreau să fac relativ repede trecerea la noul telefon; nu mă deranjează să am aplicații pe care n-o să apuc să le folosesc și, pentru că îmi țin cele mai multe lucruri în cloud, nu am multe fișiere de transferat. Însă atunci când migrez definitiv la un alt aparat folosesc metoda următoare, pe care o recomand tuturor!

Locul 1 – instalarea manuală a aplicațiilor

Având în vedere că la ambele metode de mai sus e necesară verificarea aplicațiilor și setărilor pentru a vedea dacă totul e în regulă, cred că te-ai scuti de niște muncă în plus dacă, în loc să muți aplicațiile de pe vechiul telefon, te-ai apuca direct să le instalezi manual.

Migrarea la un smartphone nou e o acțiune pe care o faci cel mult o dată pe an, așa că sunt de părere că odată cu achiziția aparatului vine acel moment când trebuie să îți aloci câteva zeci de minute și să te uiți printre aplicații pentru a vedea ce (mai) folosești și ce nu, astfel instalând doar ce îți este util; să iei la rând toate setările noului dispozitiv pentru a îl personaliza după bunul plac. Nu va trebui să migrezi totul manual, am spus mai sus de ce – dacă ai sincronizarea activată, agenda telefonică va fi importată atunci când îți introduci contul pe noul dispozitiv, iar fotografiile și notițele le vei găsi în aplicațiile lor sincronizate în cloud, aplicații pe care le vei instala manual. În felul ăsta nu are importanță dacă trecerea este între un iPhone și un Android sau între două telefoane Android, indiferent de producătorul fiecăruia. Mai rămân, desigur, cele câteva fișiere pe care le ai salvate local, pe care le poți transfera prin bluetooth între telefoanele Android sau în computer și de acolo prin iTunes către noul iPhone.

În concluzie, cea mai simplă metodă prin care să îți muți aplicațiile pe un telefon nou este, după părerea mea, să le instalezi de la zero pe acela. Dar bineînțeles, fiecare face după cum îl taie capul. Tu cum procedezi?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *