Android 11 pe Galaxy A51

Android 11 pe Galaxy A51 a fost un update foarte așteptat de către posesorii acestui model Samsung. Primele telefoane care l-au primit au fost cele luate „la liber”, undeva prin luna februarie, deși oficial trebuia să vină în martie. Apoi, la începutul lunii acesteia, Samsung a mutat data oficială a actualizării în aprilie. Totuși, update-ul a devenit disponibil prin intermediul aplicației de pc SmartSwitch în data de 9 martie; pentru că dețin acest telefon, am instalat și eu actualizarea și am folosit-o timp de o săptămână și ceva ca să pot scrie aceste rânduri. Review-ul complet al telefonului poate fi găsit aici. La final am să pun și o galerie de capturi de ecran.

Modificările aduse de Android 11 pe Galaxy A51 nu sunt spectaculoase, ci mici, dar numeroase. La nivel de interfață (OneUI 3.0) am observat faptul că sertarul cu notificări a devenit transparent din opac, iar la deschidere se întinde pe tot ecranul. Sertarul cu aplicații a devenit, în schimb, mai puțin transparent, acum având aplicat un blur. Bara de ajustare a sunetului s-a mutat pe verticală și a fost redesenat meniul extins al acesteia. Acum bulele de chat specifice aplicației Messenger apar și la alte aplicații, cum ar fi cea de Mesaje. Pe de o parte, îmi place faptul că la comanda de înapoi se închide bula în loc să meargă în ecranul anterior, dar pe de cealaltă parte nu m-am obișnuit complet cu noua funcționalitate și îmi pare ușor ciudată. Închei acest capitol menționând noul mod în care se acordă permisiunile pentru aplicații.

Pe partea de Always On Display, cifrele au devenit o idee mai mici, iar iconița care semnalează locul senzorului de amprentă din ecran a fost schimbată cu o alta mai puțin aspectuoasă. Au fost schimbate mesajele care apar la nepotrivirea amprentei și cele care îți spun să ții mai mult degetul pe senzor. Ca o adiție plăcută, ecranul AOD arată acum informații despre timpul rămas până la încărcarea completă atunci când telefonul este conectat la priză.

În cazul unora dintre aplicații am observat unele modificări ale interfeței. Galeria a primit un sertar cu opțiuni în partea de jos, unde a fost mutat și coșul de gunoi. Previzualizarea imaginilor din coș este acum mai mare. În Google Photos sunt, de asemenea, modificări însă nu știu sigur dacă se datorează versiunii de Android 11 pe Galaxy A51 sau sunt doar un update al aplicației în sine – ecranul de confirmare a ștergerii unei imagini a fost modificat.

Mai zăbovim puțin în Galerie, unde, conform celor de la AndroidPolice și probat de mine, există un meniu secret. Acesta pare să fi fost aici și la versiunile anterioare de OneUI, însă eu abia acum l-am descoperit. Meniul e accesibil din aplicația Galerie>Setări>Despre Galerie, unde trebuie apăsat de mai multe ori numărul versiunii. Astfel va apărea în setările galeriei un meniu numit Gallery Labs cu destul de multe opțiuni care mai de care.

Față de Android 10 am observat că uneori aplicațiile de la terți au unele poticneli; însă navigarea în meniuri și în aplicațiile de sistem parcă este un pic mai lină. Folosirea telefonului prin gesturi este tot imprecisă adesea, în special comutarea între aplicații.

Unul dintre lucrurile de care m-am plâns în review a fost greutatea cu care puteai utiliza aplicația de cameră foto. Nu știu dacă actualizarea în sine sau faptul că e un soft proaspăt instalat pe el a făcut camera să reacționeze un pic mai docil la minimizare sau la comutarea între senzorul principal și cel de selfie. Și declanșarea din momentul apăsării butonului pare o idee mai rapidă.

Game booster, aplicația care, în teorie, ar trebui să facă jocurile să ruleze mai fin a primit o redesenare și o listă de mini-aplicații care pot fi activate separat; la nivel de funcționalitate a rămas însă la fel – nu face nicio diferență (până și Candy Crush sacadează uneori).

Funcțiile de întreținere a dispozitivului din aplicația Galaxy Labs din Android 11 pe Galaxy A51 au crescut în număr, acum apărând un Memory Guardian și Thermal Guardian.

Nu în ultimul rând, am observat o schimbare și în planul autonomiei bateriei. Dacă în ultimele luni telefonul meu nu se mai apropia mereu de cele 24 de ore per încărcare pe care le avea la început, după update și după cele 7 zile de (re)învățare a obiceiurilor mele am ajuns din nou să îl încarc ceva mai rar.

Am să închei cu o observație despre aplicația de pc SmartSwitch, căci la momentul respectiv telefoanele vândute prin operatori nu primeau actualizarea pe calea aerului (nu am mai urmărit în prezent ce se întâmplă). Când am conectat telefonul, aceasta a arătat că este diponibilă o actualizare, însă singurul detaliu arătat era că face trecerea de la „UA1” la „UB2”, iar accesând linkul afișat, care arăta o listă de update-uri disponibile, cel mai recent era actualizarea de securitate aferentă lunii ianuarie, pe care o aveam deja instalată. Însă faptul că acest update ocupa în jur de 6 GB era un indiciu puternic că mă aflu în fața update-ului la Android 11 pe Galaxy A51. Lucru confirmat ulterior și de aplicația SmartSwitch. Ca o ultimă impresie, de la apăsarea butonului de actualizare și până am putut folosi din nou telefonul a trecut o perioada cam mare de timp, însă există posibilitatea ca ea să fie cauzată și de capacitățile limitate ale computerului meu.

Concluzie: mă așteptam ca schimbările aduse de acest update să fie mai ample, mai pline de substanță. Însă faptul că prețul dispozitivului a scăzut până la 1014 lei la Vodafone îl face să se apropie de un raport corect preț/calitate. Însă telefonul pe care îl testez acum și despre care urmează să scriu are un astfel de raport mult mai bun. Ce model crezi că testez?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *