O zi cu Linux

Am scris în urmă cu două zile ce am pățit după ce am instalat Windows 1o. A fost o zi plină de nervi măcinați și tocit ecranul telefonului în căutare de soluții. Pentru că dacă există un lucru pe care să îl pot face destul de bine, acela este că pot urma un tutorial cu mare atenție, reproducând rezultatele celui care l-a făcut. Iar acest lucru m-a ajutat foarte mult până acum, salvând mai multe telefoane de la „deces”, dar și câteva computere. Așa că am să vă spun și vouă cum mi-am reparat laptop-ul care, după ce am făcut upgrade de la Windows 8.1 la 10, nu a mai vrut să boot-eze pe niciunul dintre cele două sisteme de operare.

Am început prin a căuta un alt sistem de operare. Din motive personale, imaginea (ISO) a acestuia trebuia să nu ocupe mai mult de 1 GB, laptop-ul meu având unitatea optică defectă și aceasta fiind capacitatea stick-ului usb de care am putut face rost. M-am gândit să încerc o distribuție de Linux, iar prima pe care am găsit-o să respecte criteriul de mai sus a fost Arch Linux. Ceea ce am aflat abia când să o instalez e faptul că aceasta nu este o distribuție pentru începători, căci toată instalarea și configurarea se face prin comenzi complicate de la tastatură. În cele din urmă am reușit să o instalez, însă nu am reușit să îi pun o interfață cu ferestre și pentru că ieri nici nu a mai pornit (nici măcar de pe stick pentru o reinstalare), a trebuit să caut altceva.

A doua distribuție de Linux pe care am găsit-o este Peppermint Six. Am scris-o pe stick-ul amintit mai sus folosind desktop-ul din casă, care nu a vrut să pornească până nu am mutat plăcuțele de RAM în alte sloturi (4 sloturi, 2x 512 MB), și un progrămel simplu numit Rufus. Această distribuție are o interfață simplă (pentru utilizatorul de rând) și nici nu durează mult instalarea. O parte negativă ar fi că pentru a o instala ai nevoie de o conexiune la internet, căci spațiul mic pe care îl ocupă fișierul de instalare e dat tocmai de faptul că își ia o parte din fișiere de pe internet. Chiar și așa, pe mine m-a ajutat să aflu că prin cablul usb un smartphone poate împărți și conexiunea Wi-Fi, nu doar pe cea de date mobile. 😀

Așadar de ieri rulez Linux, iar Peppermint Six are o interfață destul de prietenoasă. Ba chiar m-am bucurat să văd că are preinstalate un navigator de internet (Chromium), un software pentru torrent 😀 (Transmission) și un player audio/video (VLC). Sunt și aici unele părți negative, anume că nu am reușit încă să îl fac să redea sunetul prin mixerul Xenyx302, prin usb.

Dar recomand acest sistem de operare și celorlalți? Dacă pc-ul tău este într-o situație dificilă, de genul celei descrise de mine la început, DA, ți-l recomand! Dacă doar vrei să încerci altceva și să scapi de monopolul Microsoft :), te sfătuiesc să cauți un tutorial care să te invețe cum să instalezi Linux în dual-boot cu sistemul tău de operare principal. Iar dacă ești dintre cei care cred ca a câștiga bani cu ajutorul internetului (advertoriale) înseamnă că ești hacker (replica mamei :)) ), mai bine nu încerci deloc să schimbi OS-ul computer-ului tău! 😉

Mai trebuie să instalez și Mac OS X și am bifat toate sistemele de operare importante!

Deocamdată atât, dar vă țin #lacurent!

6 comments

  1. Peppermint este ok, însă sfatul meu este să mai încerci. Dacă încă nu te-ai prins cum e cu dual-boot atunci caută un al doilea harddisk pe care să-l pui la tine în computer (pentru a nu-ți pierde datele) și bagă linux-uri.

    Pentru început îți recomand Ubuntu. Este unul dintre cele mai ok distribuții de linux. Sunt alte distribuții bazate pe Ubuntu, cum ar fi Element OS pe care l-am putut testa odată: http://damianirimescu.ro/blog/madetheswitch-de-la-windows-la-linux/

    Recent pregătesc un articol despre Remix OS 2.0, este bazat pe Android (care este bazat de fapt pe Linux). Ține minte, nu încerca dacă nu ești sigur 100% că poți să reușești.

    Eu mi-am făcut la început o unitate de test unde am practicat teoria în instalarea sistemelor de operare. Cu timpul ai să vezi că va fi mai ușor.

    1. Mulțumesc pentru sfaturi, însă după cum am spus și în articol (sunt aproape sigur că am spus 😀 ), am doar laptop-ul meu cu unitatea optică defectă și un stick USB de 1 GB.
      Sunt mulțumit de distribuția asta și nu cred că am să o schimb prea curând. 😀

    1. La distribuția asta, poate, însă doar pentru a încerca alta. Mereu mi-a plăcut să încerc alte sisteme de operare (de fapt până de curând versiuni diferite ale aceluiași OS), de la primul computer pe care l-am avut până la primul smartphone (care avea Symbian). Chiar plănuiesc să scriu un arrticol despre asta!

  2. Am incercat sa-mi pun MAC OS X pe laptop, insa dupa ce am citit jumatate din toata documentatia de pe net, am zis sa mai aman o vreme. Chiar daca laptopul are o configuratie hardware compatibila, eforturile pentru a instala ‘marul’ nu este meritat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *