De ce este cursorul mouse-ului înclinat

Probabil că unii dintre voi știu deja, iar alții s-au întrebat și ei, dar nu au găsit răspuns. Și eu m-am întrebat seara trecută de ce este cursorul mouse-ului înclinat, în timp ce mai scroll-am plictisit încă vreo 2 minute până să mă culc. Dar am decis și să caut pe Google, căci el sigur va ști să îmi explice acest lucru.

Am aflat că prima tentativă de mouse a fost creată în 1941 de către un britanic care credea că este nevoie de ceva mai elegant decât joystick-ul (invenție mai veche cu 15 ani) în munca sa din cadrul British Royal Navy Scientific Service. Acest dispozitiv a fost patentat câțiva ani mai târziu, dar păstrat ca secret militar. Inventatorul a numit produsul muncii sale „roller ball”, care era, de fapt, o bilă de metal care se mișca între două rotițe acoperite cu cauciuc. Nu se știe exact cum arăta primul trackball, dar există imagini cu un altul, inventat tot de un britanic cu 10 ani mai târziu (da, este o bilă de bowling acolo).

datar-trackball-620

Câțiva ani mai târziu, în anii ’60, Telefunken s-a gândit să inverseze modul în care mouse-ul funcționează, plasând-ul într-o carcasă ergonomică pe care utilizatorul să o poată mișca, luând naștere Rollkugel. Această idee a fost regândită de Douglas Engelbart, care i-a dat pentru prima dată denumirea de „mouse” datorită cablului care ieșea din spatele dispozitivului. Mouse-ul a fost folosit pentru prima dată pe un computer Xerox Alto (companie cunoscută pentru fotocopiatoare, însă mai puțin cunoscută drept cea care a pus bazele interfețelor grafice). Totuși, el nu a avut mare succes până să fie „furat” de Steve Jobs și Bill Gates, care l-au implementat în produsele lor.

M-am cam îndepărtat de subiectul inițial, dar așa sunt eu când aflu lucru noi, sap după și mai multe. Continui. Mouse-ul lui Engelbart controla inițial o săgeată îndreptată în sus. Vizionarilor le-au trebuit încă vreo 20 de ani (1981) pentru a face din acest dispozitiv strămoșul a ceea ce folosim acum și au făcut asta o dată cu evoluția interfețelor computer-elor. Acestora le-a fost greu să facă o săgeată îndreptată în sus suficient de mică, dar totodată vizibilă utilizatorilor, datorită rezoluțiilor folosite atunci. Așa că li s-a părut mai ușor să o încline, făcând marginea din stânga a cursorului dreaptă, iar pe cealaltă la 45 de grade față de prima.

Se spune că și faptul că această nouă formă ajuta computer-ul să calculeze mai ușor poziția mouse-ului, dar și faptul că atunci când arăți către ceva cu degetul, acesta este văzut aplecat către stânga, au condus către abordarea care urma să fie adoptată de toată lumea și folosită fără vreo schimbare până în prezent.

Așadar, am aflat de ce este cursorul mouse-ului înclinat: ca în cazul majorității inovațiilor, s-a căutat ceva care să ușureze o anumită activitate și să facă interacțiunea cu tehnologia mai naturală!

Dar de ce și-a pierdut șoricelul coada? Asta e altă poveste, pe care cred că o știm toți!

 

surse de documentare:

The Windows Club

Computer Hope

Wikipedia

4 comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *